АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Форум България
Да вдъхнем кураж от великите ни предшественици! Печат
Написано от Димитър Попов   

На 1 ноември всички ние почитаме деня на народните будители! В българската политика също е имало будители. Има ли ги обаче днес?

Създателите на Радикалдемократическата партия в България са били радетели за ценности, които днес наричаме европейски - политическа толерантност, свобода на словото, печата и сдруженията, реформи в образованието, социалната и икономическата сфера, стопанска самостоятелност на общините и децентрализация на държавното управление. В този смисъл първите радикалдемократи в България могат да се определят като народни будители.

Днес непрестанно се говори за нов морал и нови ценности в политиката. В медийното пространство отекват позабравени стари идеи, които преди почти сто години хора, не по-глупави от нас и далеч по-безкористни от днешните български политици и държавници, са издигнали като партийна платформа и са работели за осъществяването й. 

Честит празник, приятели! И нека на този свят ден вдъхнем кураж от великите ни предшественици!

 
Видин отново с паметник на Найчо Цанов Печат
Написано от Димитър Попов   

Image

 

На 25 октомври 2013 г., непосредствено преди празника на Видин - Димитровден, тържествено беше открит възстановеният паметник на Найчо Цанов в крайдунавския град. Монументът бе поруган преди 13 години, когато бюстът бе откраднат.

 

Средствата за възстановяването на паметника бяха осигурени от бивши и настоящи членове на Радикалдемократическата партия в България, а новият бюст бе изработен от скулптора Георги Минчев - преподавател във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий”. Церемонията беше съпроводена с изпълнения на градския духов оркестър, заупокойна молитва и водосвет, отслужени от архимандрит Поликарп, приветствени слова от кмета на областния град - Герго Гергов, и от председателя на РДП - Захари Петров. 

 

Освен сумата от 7 400 лева, която радикалдемократите осигуриха за възстановяване на бюст-паметника на големия политик и общественик, лидерът на РДП дари на община Видин и химн в памет на Найчо Цанов, създаден от Александър Кръстев във Варна през 1927 година и записан на диск със съдействието на местната организация на РДП в Пловдив. Същия подарък получи и Регионалния исторически музей в крайдунавския град, както и специално издание на книгата на Найчо Цанов - „Царят на българите и погрома”.

 

Преди това на специална пресконференция Захари Петров заяви, че Найчо Цанов не е само един от основателите на Радикалдемократическата партия в България през 1906 г., но той е личност с общонационално достояние, след което сподели, че при възстановяване на неговия бюст-паметник доц. Георги Минчев е работил по снимки от предишния откраднат и нарязан за скрап бронзов барелеф, както и по други фотографии на Найчо Цанов. Новият бюст не е от бронз, а от полиестерна смола и не може да се предава във вторични суровини, допълни председателят на РДП. Той изтъкна също, че в периода от 1908 до 1924 г. кметове на Видин са били само радикалдемократи, включително и с пълно мнозинство в общинския съвет. Първият кмет радикалдемократ е Димитър Балев (изпълнява длъжността от 17 юли 1908 до смъртта си на 15 януари 1915 г.). Негова е идеята за мост между Видин и Калафат („Видински общински вестник", г. І, бр. 31 / 31. Х. 1909 г.). Вторият кмет радикалдемократ е Димитър Дамянов. Той е градоначалник от 17 януари 1915 г. до 20 януари 1920 г., с прекъсване от 11 януари 1917 г. до 11 февруари 1919 г., когато кмет на града е неговият заместник Петър Джорински. Четвъртият кмет радикалдемократ е Асен Цанов (доктор на юридическите науки на Хайделбергския университет и племенник на Найчо Цанов). По негово време е проведен първият в България местен референдум, бил е и народен представител. Той полага грижи за индустриализацията и търговията на Видин, раздава безплатно общински парцели за строеж на жилища, подготвен е проект за електрификация на Видин. Тогава Найчо Цанов и неговите съпартийци полагат основата на едно по-модерно разбиране за правенето на политика. Найчо Цанов е един от първите, които са заговорили за морал в политиката - нещо, което е актуално и днес, подчерта Захари Петров.

 
За консолидация и диалог с гражданите дискутират партиите в център-дясно Печат
Написано от РДП   

ImageНа 18 юли - рождения ден на Апостола на свободата Васил Левски, по покана на политическа партия „Обединени земеделци” и с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер”, в столицата - от 10:00 ч., в зала „Десислава” на Гранд хотел „България” се проведе дискусия на тема: “Консолидация в демократичното пространство - цели и приоритети”.

На нея присъстваха представители на над 20 извънпарламентарно представени политически партии и сдружения: СДС, РДП, БСДП, Движение „Гергьовден”, БДС „Радикали”, ССД, НДСВ, БНД, Движение „Модерна България”, БЗНС, БДФ, „Синьо единство”, НП „Свобода и достойнство”, ПП „Зелени”, Сдружение „Демократично действие” и др. От поканените на форума не се отзоваха единствено ДСБ и „България на гражданите”.

Председателят на ПП „Обединени земеделци” - Петя Ставрева, призова за обединение около общи политики. „Тази дискусия е продължение на усилията ни да провокираме открит разговор за стъпките, целите и приоритетите на така необходимата консолидация в десния спектър. Целта на този форум не е да представи нови политически проекти, а да започнем диалог, който гради мостове, а не чертае разделителни линии”. Тя подчерта още, че „механичното събиране на партии и лидери не е работеща алтернатива”, като изрази категоричното си мнение, че „днес голямото предизвикателство пред политическите формации, позиционирани в център-дясно, е да предложат успешни решения за ускорено развитие на България”.

От своя страна „за диалог без задкулисие” призова участниците във форума почетният председател на ПП „Обединени земеделци” - Анастасия Мозер. Според нея „дългосрочното партньорство, на което трябва да заложи десницата, изисква доверие и морал в политиката”, като тя призова демократичните сили да работят за законодателни промени, които да подобрят представителността на гражданското общество и акцентира върху въвеждането на мажоритарен елемент в изборния процес.

Доц. д-р Антоний Гълъбов - директор на лаборатория за публични политики департамент “Политически науки” в Нов български университет, коментира ситуацията в сегашното Народно събрание като „опит за диктатура на малцинството”. По думите му „българското общество се намира в дълбока фрагментация и изкривяване на политическото представителство”. Във връзка с гражданските протести той каза, че „единствената тънка пресечна точка в недоволството на  хората от улицата, е оставката на кабинета „Орешарски”.

„Съществува опасност несериозни и популистки сили да се опитат да извлекат полза от протестите. На такава тенденция може да се противопостави само една консолидирана и профилирана автентична десница. Приоритет за нас е обединението на десните сили в България”, се посочи в приветствието към форума на д-р Марко Арнд - ръководител на фондация „Конрад Аденауер” - България.

Председателят на РДП - Захари Петров, представи виждането на радикалдемократите за консолидация в център-дясното пространство: партиите трябва да се обединят не около сметки за процентите, получени в последните избори, а около принципи и цел. А такава цел може да бъде не преминаване на 4 %-вата граница, а участие в управлението на държавата и постигане на радикални промени в същината на това управление.

Участниците начертаха целите и приоритетите на консолидацията в демократичния спектър. Бяха дискутирани още необходимите промени в изборното законодателство, както и диалогът между партиите и гражданското общество.

 
На дълъг път се тръгва с армада, не с разнебитен кораб! Печат
Написано от РДП   

Обръщение от ПП ”Обединени земеделци”, БСДП и РДП към демократичните партии и движения в България

След парламентарните избори на 12 май 2013 г. огромна част от българските граждани останаха без политическо представителство в парламента. Въпреки бурните протести срещу монополите и олигархията през пролетта, след предсрочния вот статуквото бе съхранено и дори разшири своите позиции.

Новият парламент и сформираното от него правителство още с първите си действия показаха, че не могат и не желаят да се справят с наболелите въпроси в нашето общество и са изцяло в плен на корпоративни интереси и задкулисие. Това естествено възпламени народното недоволство и хората справедливо поискаха оставка на кабинета „Орешарски”. Ние подкрепяме протестите и призоваваме българските граждани да участват в битката за народовластие.

За да не се повторят резултатите от предишния вот, се обръщаме към всички демократични партии и движения, с призив за обединение около общи приоритети и обща програма за извеждане на страната от кризата. Призвани сме да положим усилия за общо явяване на следващите избори в рамките на единен дясно-центристки блок, който да предложи реална алтернатива на нашите сънародници.

Като продължители на традициите на партии, отстоявали през годините демократичните ценности в България, призоваваме всички честни хора към обединение срещу подмяната и недъзите на прехода у нас. Предлагаме на обща кръгла маса в най-кратки срокове да дискутираме заедно нужните стъпки за консолидацията на демократичната общност.

Искрено вярваме, че е настанало време партийният егоизъм да отстъпи място на разума, защото историята ни учи, че обединението прави силата.

София,
19
юни 2013 г.

 
Обръщение към българските граждани Печат
Написано от Захари Петров   

На изборите за народни представители на 12 май ние ще участваме в коалиция Съюз на демократичните сили.
Нашият съюз поставя ново начало в партньорството и сътрудничеството на демократичната общност в България.

продължава>
 
10 СТЪПКИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Печат
Написано от РДП   

1.Подготвяме в следващите две години последното в историята на България Велико народно събрание за промени в конституцията.
2.Влизаме в Еврозоната и прекратяваме Валутния борд.
3.Въвеждаме минимално почасово заплащане.
4.Увеличаваме рязко бюджета за образование и наука/до 6%/.
5.Премахваме монополите, включително и на Здравната каса.
6.Въвеждаме свободен вътрешен енергиен пазар.
7.Търговските вериги в България да включват задължителен процент българска продукция.
8.Изравняваме субсидиите за България  с тези на старите страни членки на ЕС.
9.Намаляваме и оптимизираме администрацията.
10.Запазваме плоския данък.

 
ОСНОВИ НА ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА ПЛАТФОРМА Печат
Написано от РДП   

Коалиция от партии Съюз на Демократичните Сили

България е изправена пред съдбоносен избор в предстоящия парламентарен вот през 2013 година.
След 23 години управление в условия на преход страната ни все още не успява да постигне така желаните от българския народ икономически просперитет, сигурност и достойно място в обединена Европа.

Като националноотговорни политически организации, считаме за свой дълг обединяването на демократичните сили за провеждане на реформи в интерес на цялото общество и за ускорено развитие на страната. Ние се  противопоставяме  на опитите за реабилитация на тоталитарния комунистически режим.
Днес страната ни се нуждае от  компетентно и честно управление, което е единствената алтернатива на ширещия се популизъм. За нас държавата трябва да бъде гарант за законност, сигурност и справедливост.

продължава>
 
Българите трябва да променим радикално качеството на живота си! Печат
Написано от Димитър Попов   

 * Интервю с председателя на РДП - Захари Петров, дадено за вестник „Демокрация”

- Г-н Петров, Вие сте в активната политика вече повече от двадесет години. Можете ли да направите сравнение между началото на българската демокрация и днешния политически ден.

- Началото на демокрацията в България бе една въздишка на облекчение и възторжено поемане на дъх надежда.

Вярвахме, че с премахването на тоталитарния режим ще станем свободни хора. Желаехме с приобщаване към европейските демократични държави да постигнем и техния стандарт на живот. След това дойде разочарованието. Разбрахме, че свободата човек е не само привилегия, а и отговорност. Научихме, че освен трудолюбие e необходима и предприемчивост. Сблъскахме се с хора, които се възползват от труда на другите и не го заплащат.

В началото хората избираха не по политически платформи, а по белега комунист-демократ. Липсата на принцип за избор се запази и до днес.

Така НДСВ получи политическата си идентичност не с програмата си. Разбрахме, че ГЕРБ е дясна партия след като я приеха в Европейската народна партия. За политическата ориентация на „България на гражданите” ще разберем след изборите.

Затова и мисля, че е мрачен днешният политически ден. Но и вярвам, че „хубавите дни за нашата демокрация” предстоят.

- Радикалдемократическата партия е наследник и продължител на една линия в българската политика, която е все по-дефицитна – линията на морала, принципите, интелектуалното начало. Къде „загуби“ много от тези принципи българската демокрация и защо?

- През 1902 г. група членове на Демократическа партия, отвратени от съществуващия политически морал, от службогонството и балканските политически нрави, са основали РДП и чрез списание „Демократически преглед” са разпространявали идеите на радикалдемократизмът. Достатъчно е да припомня имената и делото на Найчо Цанов, Тодор Влайков, Петко Ю. Тодоров, Пейо Яворов.

Мисията да се служи на народа се изгуби. Вероятно в подземията на „Партийния дом”, защото няма по-демагогска идеология от усъвършенствания от Сталин, Тито, Георги Димитров съветски комунизъм. Вероятно и в скритите досиета на част от лидерите на демократичните промени. И много вероятно в сейфовете и банковите сметки на голяма част от политическия елит.

- Кои са причините днес хората да не вярват на политическите лидери?

- Част от отговорите дадох при предишния въпрос А друга причина вероятно са отношенията в самите партии. Ние, в РДП, се отнасяме с уважение към всеки радикалдемократ, независимо дали членува (плаща членски внос) или не в партията. Защото да си радикалдемократ е повече от партийна принадлежност.

Ние уважаваме приноса на председателите Елка Константинова и Александър Йорданов, на Михаил Неделчев, Аспарух Панов, Кирил Велев, Цоньо Ботев, Надежда Нейнски. И спирам дотук, за да не разкрия някой от радикалдемократите, вмъкнат „под прикритие” в друга партия.

Последното, разбира се, е шега. Но сериозен е въпросът – познавате ли друга българска партия, отнасяща се с необходимото уважение към всички бивши свои членове?

А когато „твоите” не те уважават, как може да се очаква това от останалите?

- Вие бяхте и така Ви помним като един от активните дейци на Съюза на демократичните сили. Защо СДС не успя да запази своето единство в годините. Да утвърди и разшири успехите си?

- През 1989 г. СДС възникна като съюз на възродени традиционни български партии и няколко нови организации. Твърде скоро броят им застрашително се увеличи. Стигна се до куриоза да има партия „Съюз на безпартийните”.

Въпреки това, нашите очаквания бяха върху тази платформа да се изградят няколко политически проекта-десен, либерален, истински социалдемократически, екологичен и др. Дали поради липса на време или по друга причина, това не се случи.

През 1997 г. ръководството на СДС пое политика на създаване на единна партия и на маргинализиране на съставящите „присъдружни” партии. Централизацията на управлението, единоначалието е полезно при управлението на фирми, дори и на държава, но е вредно за развитието на една партия. Партийните членове бързо се демотивират, ако не почувстват значимостта си при формиране на политиката, ако не участват при взимането на решения.

Паралелно с това, БСП и някои наши лидери замениха (отначало на думи) традиционното противопоставяне по оста комунисти-антикомунисти, с по-удобното леви-десни, което легитимира БСП като приемлива европейска партия. Това освободи център-дясното пространство, където нахлуха множество измислени политически партии.

Прокламираното в последно време от ръководството на СДС връщане към корените на СДС от 1990 г. е единствено вярната позиция за възвръщане на доверието и привличане на нови съмишленици.

- Предстоят нови парламентарни избори. Къде виждате мястото на РДП в днешните политически процеси. Мнозина анализатори посочват, че е необходимо обединение на традиционната антикомунистическа десница, за да не се допусне ново управление на БСП. Съгласен ли сте с тях?

- През 2009 г. РДП участва в изборите в състава на Синята коалиция. Повече от три години ние поддържахме добри взаимоотношения със СДС и с партньорите Обединени земеделци и БСДП. Единодействието ни премина изпитанията на местните и президентски избори. Желаем да пренесем тези отношения в едно следващо партньорство, основано на коректен диалог, на конструктивизъм, на търсене на общи политики.

- Толкова ли е трудно да се постигне разбирателство в демократичната общност и политическите партии, а и лидери, които са работили в различни периоди за СДС да намерят пътя за единодействие. РДП като партия ще бъде ли заедно със СДС на предстоящите избори?

- Въобще не е трудно – зависи от желанието, възпитанието и интелектуалния капацитет на лидерите. Времето ме прави оптимист в това отношение. В ръководствата на повечето партии се извърши смяна на поколенията. Дойдоха нови хора, повече прагматици, отколкото идеалисти, без наследени отношения на любов или омраза. Единодействието в демократичното пространство предстои, но дано не е на цената на една голяма загуба.

Ние, радикалдемократите, бяхме един от най-активните партньори в коалицията СДС. Създавахме граждански комитети, клубове на симпатизантите, местни клубове.

Затова ние сме и „седесари” и въпроса със или без СДС за нас е излишен.

За съжаление, точно правителството на ОДС вписа в Закона за политическите партии забрана за двойно членство. И както се пита в криминалните загадки – кой имаше полза от това?

- В демократичната общност никога не е преставал спора за отговорностите и вината на редица демократични лидери за разбиването на дясното. Вие сте математик по образование. Защо демократите на България научиха бързо математическите действия изваждане и делене и все не могат да преминат началното образование, в което задължително се учи събиране и умножение?

- Събирането е първото аритметично действие, което децата изучават. Любопитно е, че компютърът, такъв, какъвто българинът Джон Атанасов е изобретил, умее само да събира, т.е. всички сложни изчисления компютърния „мозък” извършва единствено чрез действието „събиране”.

Затова и си мисля, че е крайно време политиците, а и всички българи, да съберем ум и воля, за да намалим безработицата и битовата престъпност, да умножим доходите си, да се разделим с корупцията и монополите и коренно (радикално) да променим качеството на живота си.

Ние не намерихме воля обективно да оценим прехода. Например, нямаме единно мнение за това – правилно ли бе Филип Димитров през 1991 г. да поиска вот на доверие? На фона на безспорните успехи на правителството на ОДС нямаше ли и фатални грешки, които дискредитираха демократичния преход. Успешен проект ли беше Синята коалиция и ако не – защо?

Когато ученикът не прочете и анализира внимателно условието на задачата, шансът да намери вярното решение е почти нулев! 

 
Правителството подаде оставка Печат
Написано от Димитър Попов   

Служебният кабинет е единственото правилно политическо решение

20.02.2013


ДЕКЛАРАЦИЯ


С оставката си, премиерът Борисов не пожела да поеме отговорността да разкрие  корупцията на провалените политици на прехода в оставащите месеци до изборите.


Служебният кабинет е единственото правилно политическо решение. Ще настояваме без никакви компромиси той да:

Предприеме незабавни мерки за успокояване на общественото напрежение и да гарантира нормалното функциониране на институциите;

Разкрие цялата истина за корупцията и злоупотребите на политическата номенклатура на прехода, довели до справедливите протести на гражданите;

Подготви честни избори на които гражданите да направят своя информиран избор.

 

Съюз на демократичните сили

ПП Обединени земеделци

Радикалдемократическа партия в България

Българската социалдемократическа партия

ПП Гергьовден

Сдружение Патриот

 
Път за никъде! Печат
Написано от РДП   

В Европа всички референдуми в ядрената сфера са били инициирани от тревогата на гражданското общество относно ядрените рискове – Литва (2012 г.), Италия (1987 и 2011 г.) и Австрия (1989 г.). Това би бил първият референдум, предизвикан от желание да се изгражда АЕЦ. Инициаторите и поддръжниците му очевидно са убедени, че в АЕЦ Белене, която е в област с висок сеизмичен риск, никога няма да стане тежка авария. Тези хора не са извлекли никаква поука от станалото в АЕЦ Фукушима, където тази вяра бе основна причина за аварията. Следва да се запитаме законосъобразен ли би бил такъв референдум, може ли гражданите информирано да отговорят и какъв ще е резултатът от него.

Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, раздел II, чл. 9, ал. 1: „ Национален референдум се произвежда на територията на Република България за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание”. Дали да се изгражда или не какъвто и да е стопански обект не е от компетенцията на парламента и той никога не е решавал такива въпроси. Нещо повече - Законът за безопасно използуване на ядрената енергия в раздел IV, чл. 45, ал. 1 изрично посочва: „Ядрена централа се изгражда по решение на Министерския съвет”. Следователно такъв референдум би бил незаконосъобразен и Народното събрание не бива да го насрочва. БСП трябва да се извини на хората, които е подвела да участвуват в подписката. Ако такъв прецедент се създаде, какво ще се прави, ако например един милион души се подпишат под искане за референдум с въпрос „Да стане ли средната заплата 1200 евро, а средната пенсия 800 евро”?!

За да вземе решение за изграждане на нова АЕЦ, правителството трябва да разполага с редица оценки – за ядрената безопасност и радиационната защита, физическата защита, въздействието върху околната среда (ОВОС), социално-икономическото значение на обекта, управлението на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво. Няма как всеки отделен гражданин да направи тези оценки, за да бъде напълно информиран по въпроса, още повече, че дори сред експертите няма единодушие по икономическите, финансови, технически и екологични параметри на проекта,  а в медиите се тиражират много неверни твърдения и спекулации.

Какъвто и да е въпросът и независимо от резултата, този референдум няма да доведе до нищо. Той не може да докара стратегически инвеститор, частни инвеститори и финансиране на проекта, не може да реши въпроса с липсата на одобрение на техническия проект, с изтеклия срок на валидност на ОВОС, липсата на решение за дългосрочното управление на отработеното ядрено гориво и пр. Той би бил път за никъде и би похабил енергията на гражданското общество!

20 октомври 2012 г., гр. Пловдив                                                                                                          НПС на РДП

 
«НачалоПредишна1234СледващаКрай»

Страница 2 от 4