АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Форум България
Срам за Алма матер! Печат
Написано от РДП   

Националният партиен съвет на Радикалдемократическа партия в България възразява категорично срещу решението на ръководството на СУ „Свети Климент Охридски” да организира проведената наскоро научна сесия, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова. По наше мнение съмнителните научни качества на покойната дъщеря на комунистическия диктатор Тодор Живков не могат да бъдат предмет на научна сесия. Широко известни са съмненията относно хабилитацията й - по това време подобни хабилитации се даваха основно за заслуги към БКП, партията оглавявана от нейния баща. Софийският университет, образовал и издигнал световно известни български учени, би трябвало да държи на реномето си на водещо учебно заведение в страната и да не се замесва в отбелязване годишнини на квазинаучни работници със съмнителна същност на научните им постижения!

 
За повече морал в политиката и държавническо мислене! Печат
Написано от РДП   

На 6 октомври 2012 г. в София се проведе XXXIV конгрес на Радикалдемократическата партия в България. На най-висшия си редовен форум, провеждащ се досега на две години, радикалдемократите приеха поправки в устава на организацията. Захари Петров беше преизбран за председател на партията, гласуван беше нов състав на Националния партиен съвет, както и на Проверителния съвет. Отсега-нататък  техният мандат ще е четиригодишен. Конгресът прие следната декларация:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от

ХХХІV  КОНГРЕС   НА   РДП

 Тази година Радикалдемократическа партия в България отбеляза 106 години от първата си регистрация и двадесет и две години от възстановяването си.

Основен мотив за формирането на РДП през 1906 г. е желанието на група високо образовани и демократично мислещи хора за утвърждаване на нов модел на политическо поведение, за привнасяне на морал и култура в обществените отношения.

През 1990 г. ние възстановихме РДП и се самоопределихме като дясноцентристка партия. В битката за премахване на комунистическото управление нашето естествено място беше в Съюза на демократичните сили и ние бяхме един от най-пламенните антикомунисти, но не на думи, а с поведение, с аргументи, с позитивно и градивно мислене.

В процеса на създаване и утвърждаване на демократичното общество у нас, ние отстоявахме както либералното мислене в обществените отношения и развитието на икономиката по законите на пазарното стопанство, така и необходимостта от повече съпричастност към тежнения на хората. Наша база са честните и неопетнени представители на конкретни социални групи - учители и лекари, държавни служители, хора със свободни професии, дейци на науката, културата, изкуството, представители на малкия и среден бизнес, нашето поведение се определя от християнския морал и ценности, от примера на основателите на РДП.

Ние нямаме претенции сами да управляваме България. По тази причина с надежда се включихме в Синята коалиция и направихме всичко възможно за нейното доразвиване и реализирането й на общинско и областно ниво.

Успяхме ли да постигнем целите си? Определено - не!

Нежната революция от 1989 г. бе последвана от пълзяща, тиха контрареволюция:

  • пазарното стопанство е дискредитирано от монополите;
  • свободното слово е заменено от все повече купени, обслужващи управляващите медии;
  • създават се политически партии не на основата на идеи, а съобразно интересите на определени икономически групировки - за жалост, позициите и на част от партиите от демократичното пространство се определят от корпоративни интереси.
  • не се създаде средна класа, като за управлявашите се оказа по-лесно и изгодно да поддържат близки отношения с няколко фирми в областта на енергетиката, с няколко едри производители на зърно и друга селскостопанска продукция, с няколко търговски вериги и продавачи на услуги - и всичко това за сметка на мнозинството българи, излъгали се в перспективите на дребния и среден бизнес.
  • налице е фактически отказ от правосъдие;
  • здравната система е в колапс;
  • родното ни образование произвежда все повече полуграмотни младежи (друг е въпроса, че почти половината български младежи са неграмотни);
  • управляващите нямат виждане за развитието на България - последен пример е неясното и колебливо отношение към непосилно скъпия за страната ни проект АЕЦ «Белене».

Синята коалиция не се осъществи като съюз на равноправни, добронамерени, отговорни за демократично мислещите хора у нас политически партии. С голяма вероятност автентичната десница, която изнесе трудностите на прехода няма да бъде представена в следващия парламент.

Въпреки всичко, ние сме оптимисти. Защото сме членове на Европейския съюз. Защото българинът винаги е работил за имот и добро образование на децата си. Защото винаги е носил в сърцето си стремежа към свобода.

Затова призоваваме партиите от Синята коалиция, всички демократични политически организации да наложим такъв модел на поведение, в който обединените усилия на партии, на движения, на отделни граждани да променят политическото статукво., да осъществят необходимите реформи, да създадат нетърпимост и превенция на корупцията на всички нива на управление и да отворят пътя за бърз просперитет на всеки български гражданин в обединена Европа.

Същата Европа, чийто покровители са светите братя Кирил и Методий!

 
Българското средно образование - състояние и перспектива Печат
Написано от Захари Петров   
ImageНа 4 декември 2010 г. в София се проведе кръгла маса на тема: „Българското средно образование - състояние и перспектива”.
Форумът беше организиран от РДП и е част от съвместна инициатива за партньорство между Радикалдемократическата партия в България, Политическа партия „Обединени земеделци” и Българска социалдемократическа партия.
Участие в разискванията взеха представители на неправителствени организации в областта на образованието, учители, директори на средни училища, общински съветници и служители, ангажирани с проблемите на образованието, експерти от регионални инспекторати по образование, както и експерти от политическите организации в Синята коалиция - РДП, ПП “Обединени земеделци”, БСДП, СДС и ДСБ.
На политическо ниво партиите съорганизатори на инициативата бяха представени от членовете на постоянното присъствие на ПП „Обединени земеделци” - Петя Ставрева, Любен Вичев и Георги Димитров и от председателя на БСДП - Йордан Нихризов.
Въвеждащи изказвания направиха модераторът на срещата Галин Ганчев - дългогодишен директор на СОУ „Васил Левски” в град Русе и член на ИК на РДП, Виктория Димова - депутат от Великото народно събрание, участвала в създаването и приемането на Закон за народната просвета, както и Веселин Методиев - депутатът от Синята коалиция в 41-то Обикновено народно събрание, член на парламентарната комисия по образованието, бивш вицепремиер и министър на образованието и науката в правителството на Обединените демократични сили.
В направените изказвания бяха дискутирани въпросите, свързани със състоянието на средното образование, за започналите, но недоразвити реформи, за качеството на материалната база, учебниците и учебните помагала, за качеството на образованието и критериите за оценка на ученици, учители, директори.
След обобщаване на изказаните мнения и предложения ще бъде създаден Меморандум, който да съдържа препоръки за решаване на основни проблеми в средното образование, засегнати в хода на дискусията.
6 декември 2010 г.
 
Най-новата книга на Божидара Цекова - „Неразбраните” Печат
Написано от РДП   

ImageНа 2 ноември 2010 г., в столичното читалище „Славянска беседа”, фондация „Млади български таланти” отбеляза поредното културно събитие от инициативата „Срещи с нашите учредители”. Донка Петрунова, Милена Андонова и проф. Михаил Неделчев представиха най-новата книга на Божидара Цекова - „Неразбраните”. Пред препълнената зала авторът на книгата прочете откъси от последната си творба.
Сайтът „Радикалдемокрация” вече е представял творчеството на Божидара Цекова. Тя е завършила ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Двадесет и пет години е актриса в Сатиричния театър в София. Прави записи в радиото и телевизията, детски спектакли, хумор, конферанс. Автор е на осем радиопиеси, три театрални и една телевизионна. Издава пет книги с разкази и новели и романите „Неведоми пътища” и „Всички дни на седмицата”. Божидара Цекова печели пет награди от национални конкурси, носител е на приза „Блага Димитрова” на Национален граждански форум „Българка”, „Будител 2008” на Съюза на свободните писатели, на международната награда OIRT  и „Сребърен ритон” на Министерството на културата.
В новата книга авторката разказва за израстването, в което момичетата се превръщат в жени, момчетата възмъжават, а родителите трябва да се съобразяват с тях, да ги направляват и обичат. Искрено и завладяващо е разказано за случващия се днес сблъсък на две поколения, в който всеки може да открие себе си.

2 ноември 2010 г.

 
M E M O P A H Д У М за ускорено развитие на земеделието и селските райони в страната Печат
Написано от РДП   

Днес земеделието се намира в изключително труден период и в тежко състояние, в резултат на множество обективни и субективни фактори. След възстановяване на собствеността върху земеделските земи, приключило през 2001 г., с което завърши и първият етап на поземлената реформа, последва близо 10-годишен период на забавяне на нейното развитие, което да доведе до усъвършенстване на поземлените отношения и до повишаване на ефективността и конкурентноспособността на българското земеделие.

продължава>
 
Коалиция не е мръсна дума, когато е с цвета на надеждата за почтена и просперираща България Печат
Написано от РДП   

Интервю на председателя на РДП, г-н Захари Петров, пред телевизия TV1 и радио К2, излъчено на 30 юни 2009 г. Разговорът се води от Силвия Стефанова. 

Уважаеми зрители, наш гост е г-н Захари Петров, който е председател на Радикалдемократическата партия, участник в Синята коалиция.

Добър ден, г-н Петров! Кажете няколко думи за себе си. От предварителния ни разговор разбрах, че сте програмист. Програмирате ли нещо в политиката?


Добър ден! Да, по образование съм математик, а по професия съм системен програмист. За да се програмира, е необходимо задание.

И база от данни?

Точно така. И данни, върху които да се реализира алгоритъм за достигане на крайната цел.В политиката да се програмира не е лесно. Инструментариумът, с който разполагат политиците в България, не е стерилен. Има много вируси...

Много по-лесно е било на нашите предшественици от началото на миналия век. Радикалдемократическата партия е основана през 1906 г. Интересно е да се хвърли поглед върху мотивите, които са накарали основателите на РДП, Найчо Цанов и Тодор Влайков да участват в политиката, за да разберем поведението на радикалдемократите тогава и сега. Тодор Влайков е основал първата в България земеделска кооперация през 1890 г. в с. Мирково, Софийско. Ако минете по ул. „Раковски”, близо до кръстовището с бул. „Дондуков” в София, пред сградата на ЦКС, ще видите негов барелеф. И забележете. Това е 12 години след Освобождението, т.е. след възстановяване на българската държава от нищото и само 5-6 години след първата кооперация в Европа. Парадокс на историята – само 5-6 години са били нужни на нашите предшественици да усвоят модерното и полезното от Европа, а днес, 20 години след промените, ние сме на последно място сред европейските държави. Друг от основателите на РДП, Найчо Цанов, като адвокат е помагал на хората, като от бедните не е взимал пари за правните услуги. Интересно за него е, че е бил отявлен пацифист, но надмогвайки личните си убеждения, той е сформирал доброволческа чета и е участвал в Сръбско-българската война през 1885 г. Ето двама души от основателите на РДП, които са посветили живота си в служба на хората и България.

А не трябва ли да е така? Не трябва ли това да е призванието на всички политици?

Аз мисля, че това е призванието на истинския политик, но това твърде рядко се наблюдава в България. Ние, радикалдемократите, се надяваме, с нашето присъствие да усилим тази тенденция и политиците да се занимават основно с реализиране на политики, които да доведат до добро качество на живот на всички хора у нас.

Вие сте част от Синята коалиция, но като че ли вашето присъствие е слабо, незабележимо – така бих се изразила. Имате представители в листите, Вие също сте кандидат за депутат. Политическите послания на Синята коалция са, че това е едно трайно съживяване и включително и след изборите, тези партии ще продължат да работят заедно. Специално РДП как вижда в следизборния период своето присъствие във формат Синята коалиция и какви ще бъдат вашите приоритети?

Това намерение за трайно сътрудничество е мотивът за участие на РДП в Синята коалиция. Разбира се, ние бяхме поканени от СДС и приехме единствено с намерение да реализираме заедно един нов дясноцентристки проект. Погледнете местата ни в листите – те доказват, че не желание да попаднем в Народното събрание е мотивирало участието ни в Синята коалиция. Искам да припомня, че преди три години, на честването на 100-годишнината от създаването на РДП, ние излязохме с инициатива за обединяване на усилията на всички демократични партии в България (по точно на основателите или произлезлите от СДС) да реализират нов десен проект на чисто, на полето на едно мощно гражданско движение.

Имам няколко въпроса. Какво разбирате под нов граждански проект? Нова партия, която да обедини сега съществуващите партии, или нещо ново, в което да влязат партиите след тяхното преучредяване? Формулата не ми е ясна. Добре, широко гражданско движение, но тогава какво ще се случи с партиите?

Партиите си имат поле за изява. Но за да не бъдат ревниви партиите, коя при коя отива, коя в коя се влива, коя е инициатора, и т.н., нашето предложение беше да се създаде мощно гражданско движение, инициирано и подкрепяно от близо 20-годишния ни опит в политическия живот у нас. За съжаление инициативата не бе развита от нас - създаде се движението ГЕРБ. Но и тази форма на единодействие - Синята коалиция, е също сполучлива и аз съм оптимист за нейното развитие. Нека да работим заедно и с времето ще намерим сполучливата формула на новия десен проект. Нека да има поле за действие на всички демократи, които изповядват близки идеи, а формата, структурата, устава е последното, което трябва да се направи.

Всъщност, какво влагате, когато говорите за нов десен проект. Имам чувството, че говорите не толкова за структурирането на едно политическо тяло , а като че ли говорите по-скоро за амбицията да се управлява България по един различен начин?

Правилно ме разбрахте. Новия десен проект е поле за изява, за състезание на идеи на хора можещи, знаещи какво трябва да се направи и имащи опита и мъдростта, натрупани от допуснатите в годините грешки.

Прекъсване за въпрос от слушател. Моля представете се и задайте въпрос.

Казвам се Ангел Йорданов и съм от София. Това, което искам да попитам г-н Петров е следното: какво е във възможностите на РДП, за да бъдат информирани нашите партньори в ЕС, НАТО и САЩ за това, че демократичния процес в България е опорочен напълно, че българската мафия, която по един неморален начин сложи ръка върху собствеността в странат, сега протяга по един ужесточен начин ръце към политическата власт и какво трябва да се направи, за да се получи възмездие за извършените престъпления и геноцид към българския народ в годините на прехода? Благодаря Ви.

И аз ви благодаря. Г-н Петров, те всъщност бяха два или три въпроса?

Може би отговорът на зададените въпроси е - върховенство на закона. Това е рецептата за справяне с мафията, с престъпленията, за справедливост и възмездие – върховенство на закона, без изключение за нищо и за никого. Едва ли РДП трябва да направи път към европейските и атлантическите структури и да зове за помощ. Нещата са поправими и само с нашите усилия. Ето, в последно време се говори много за братя Галеви. В медиите нещата се представят така, като че ли братя Галеви са влезли в парламента и по този начин са избягнали правосъдие. Защо да мислим, че хората ще изберат братя Галеви. И ако хората въпреки всичко ги изберат, правосъдната сисема ли не е наред, демократичните процеси у нас ли са се развили неправилно и кой е виновен, ако всичко това е така.

И кой е виновен според Вас?

Виновни са тези, които някога замениха християнските ценности, които българския народ традиционно изповядва, с моралния кодекс на комунизма. Виновни са тези, които накараха хората вместо с учение, с труд, с постоянство да си пробиват път с доноси и угодничество. И призванието на радикалдемократите е било и ще бъде да върнем почтеността и морала в обществото.

Вие казахте, че една от рецептите за справяне с корупцията и организираната престъпност е върховенството на закона. Но ако допуснем, че във всяка една сфера на обществения живот има съмнения за корупция и хора, които вероятно не винаги действат по съвест и професионално, как да разкъсаме тази мрежа на съмнения? Защо няма върховенство на закона? Нали имаме конституция, която регламентира и върховенство на закона и имунитет на магистратите ...?

Да, имаме закони, може би несъвършени, имаме и конституция, може би несъвършена, но няма политическа воля да се отстоява това, което законът повелява. Липсва политическа воля за борба с корупцията, икономическата корупция се разви в политическа корупция, и един от приоритетите на Синята коалиция, в която ние участваме, е да се възстанови върховенството на закона, да се премахне политическата корупция, със законодателни промени да се улесни прилагането на законите.

Вие дадохте примера с братя Галеви. За него много се пише и коментира напоследък. Какво бихте казали Вие като радикалдемократ на тези наши граждани, които биха отишли и гласували за тях? Достатъчно ли е да укорим тези хора или да правим анализ за пропуските в нашето демократична развитие?

Това е големия дебат, който трябва да се води от политици и медии. Защо хората от тези така наречени феодални селища биха отишли да гласуват по определен начин. Интересен е и въпроса защо работниците отиват да гласуват за своя работодател.

Дали защото той заплашва да ги уволни или те просто го харесват?

А да не би и братя Галеви да са попаднали в ролята на хора, които може би не са работодатели, а спонсори...
Корпоративния вот се реализира и по селищен признак...

Аз ви зададох конкретен въпрос, какво бихте казали на хората, които биха гласували за братя Галеви.
На хората бих казал да бъдат храбри. В днешно време да си честен, означава да проявяваш храброст. Нека да бъдат смели и да гласуват по съвест, а не под натиск. Г-н Петров, как политиците подкрепят тази храброст на обикновения гражданин?

Тя много не се поощрява. Но аз съм оптимист, че със завръщането на морала в политиката ще свикнем, че честността е нормално, а не екзотично човешко качество.

Каква алтернатива има , г-н Петров за гражданите на нашата държава, за да не се налага те да бъдат безумно храбри? Каква е алтернативата на гражданите на Дупница?

Има алтернатива и тук е мястото да посоча, че държавата е голям длъжник на гражданите на Дупница, на други населени места с широкоизвестни „благодетели”, на закрепостените към определени фирми поради безработицата в много райони. Алтернативата е държавата да си свърши работата и да бъде обуздана престъпността , да се повиши стандарта на живот на хората.
А може би и местната власт...  В местната власт има и хора, които се справят с проблемите успешно. Но ако държавата осигури бързо правосъдие, хората няма да бъдат объркани братя Галеви добри хора ли са, лоши хора ли са и трябва ли да се гласува за тях. Институциите трябва да работят, но за това се иска политическа воля от управниците да изпълняват това, за което са избрани.
Какво означава работещи институции? Да отидеш в една община, да те обслужат, да има детски градини. Защото там, където институциите не работят, винаги ще се отварят ниши – дали за братя Галеви, дали за други. Мисля, че вотът на избирателите е достатъчен критерий къде се върши работа и къде не. Забележете, че независимо от партията, която управлява държавата, има кметове от различни политически сили, които са преизбирани по няколко пъти.

Понеже нашето време изтича, аз ви моля с няколко изречения да формулирате задачите пред РДП!

Първата ни задача в коалицията е да помогнем на партньорите си заедно да реализираме политики, обърнати към хората, които да подобрят качеството на живота на българския гражданин. Това ще стане с много работа, със себеотдаване, с влагане на всичкия опит и мъдрост, натрупани през годините. И трябва да се ползват предприемчивите, способни хора , защото те са двигателят на прогреса. Но, преди всичко задача на РДП е да върнем морала в обществените отношения.

 
Не е нужно да обиколиш цялата земя, за да се убедиш, че небето навсякъде е синьо! Печат
Написано от РДП   

Слово на председателя на РДП, Захари Петров, при закриване на предизборната кампания за избори на европейски парламент във Варна

Здравейте скъпи приятели,

Здравейте сини демократи!

Гьоте е изрекъл една истина - не е нужно да обиколиш цялата земя, за да се убедиш, че небето навсякъде е синьо.

И за нас не бе нужно да обиколим цяла България, за да разберем, че приятелите на синята идея са разочаровани и гневни.

продължава>
 
Преди двадесет години всички ние оцветихме нашата мечта и я нарекохме „синята идея”! Печат
Написано от РДП   

Слово на председателя на РДП, Захари Петров, при откриване в София на кампанията на Синята коалиция за изборите за европейски парламент

Скъпи приятели,

Преди двадесет години вятърът на промяната в Източна Европа донесе надежда на милиони българи. На мястото на насажданите от тоталитарния режим атеизъм, национален нихилизъм, доносничество, раболепие, ние получихме възможност да възстановим исконните български ценности - християнските, демократичните, европейските ценности.

Всички ние оцветихме нашата мечта и я нарекохме „синята идея”.

продължава>
 
Всяко зло за добро, казваме ние Печат
Написано от Тодор П. Тодоров   
Българите приемаха безропотно цели 45 години открития политически диктат на Москва не само заради вродената сервилност на нашия народ, както си обясняват този феномен външни наблюдатели, но и поради други две много важни причини: враждебното балканско обкръжение на страната ни, наследство от мегаломанските авантюри на Кобургите в близкото минало, както и икономическата изгода, която получаваше България от обвързването си със слабо развития в промишлено отношение СССР, оказал се източник на евтини суровини и пазар за неконкурентноспособните български стоки. Изключително практичната българска политическа класа се примиряваше с ролята на послушен сателит на кремълския елит, защото беше преценила, че така й е по-изгодно, а не просто поради липсата на мъжество и решителност.
продължава>
 
Европейци сме ний, ама защо чак дотам? Печат
Написано от Тодор П. Тодоров   
Идеята на комитета за възстановяване на войнишките паметници, възглавяван от Здравко Зафиров, да се постави паметна плоча на Вейсел паша и неговите аскери край Шейново не е нова и има своите прецеденти в близкото минало.
продължава>
 
«НачалоПредишна1234СледващаКрай»

Страница 3 от 4