АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Форум България
Местната власт в България Печат
Написано от Албена Петкова-Каранедева   
Провеждането на административната реформа у нас бе продиктувано от новите социални реалности в нашата страна. С приемането на новата Конституция в държавния механизъм бяха положени съвършено различни принципи в сравнение с тези при действието на конституциите от 1947 и 1971. Основен принцип сред тях е принципът на децентрализация на правомощията на централната държавна власт и въвеждането на местното самоуправление. Местното самоуправление, разглеждано като правен принцип, дава възможност на гражданите и на избраните от тях органи в общините сами да решават местните си дела.
продължава>
 
Конституционни основи на местното самоуправление в България Печат
Написано от Албена Петкова-Каранедева   
Държавната власт е силата, регулирана от правото, което е израз на обществената воля. Властта като цяло е единна и неделима, но за да се упражнява по-добре се обособяват три автономни власти - изпълнителна, законодателна и съдебна.
Принципът за разделението на властите е основен принцип на правовата държава. Той е и своеобразна форма на тази държава, и гаранция за правото. Редът и хармонията в държавния организъм се поддържат от разделението на властите и е предпоставка за реда и хармонията в цялото общество. Нейната защита в държавно-организираното общество може да бъде осигурена с равнопоставеността, независимостта и конституционно-съобразността на трите разделени части на държавата законодателната, изпълнителната и съдебната власт (Чл. 8 от КРБ).
продължава>
 
Становище на Националния партиен съвет на Радикалдемократическата партия, прието на 10. 05. 2003 г. Печат
Написано от РДП   
Разтревожени сме от случващото се в България през последно време. Няма и ден без нов скандал за връзка на чиновници, политици и магистрати със съмнителни хора, със съмнителен бизнес.
Не за пръв път в новата история на изстрадалата ни родина се оказва, че икономически групировки имат влияние върху управляващото мнозинство и върху отделни членове на правителството.
Призоваваме министър-председателя да предостави на прокуратурата цялата информация, с която разполага правителството по тези въпроси.
продължава>
 
Автентичност, истинност, морал, справедливост Печат
Написано от РДП   
Манифест на Граждански комитет “14 декември”

Нещо не е наред - и това се долавя от всички. Живеем в лъжа, живеем в цинизъм и фалш, живеем в мизерия и безверие. Живеем в болно време, обитаваме абсурдна сцена, на която палячовци и марионетки проиграват живота ни. Това, което беше България, вече не е държава, а територия - нищо не свързва живеещите тук - те са тук по неволя, а не поради гордостта да бъдат заедно, не поради достойнството да се нарекат българи. Тези, които можаха, вече си тръгнаха - емигрираха другаде, емигрираха в себе си, емигрираха в смъртта. Тези, които останаха, вече не са граждани - те не могат и не искат да са. Те обитават не България, а своето селце, градче или кварталче, собствената си окаяна съдба - вече без надежди и без илюзии. Обществото се разпадна на тези горе и онези долу, на малцина спечелили и безкрайно много изгубили. Няма връзка и няма доверие между тях - общественият договор е безсмислен къс хартия, избраниците народни са господари на мълчанието и говорители на себе си.

продължава>
 
Омбудсманът - българската перспектива Печат
Написано от инж. Димитър Костов   
Броят на държавите, в които се създава омбудсман непрекъснато се увеличава - както в страни с утвърдена демократична система, така и в страни с едва прохождащи институции. От 1995 г. в Европейския съюз, по силата на договора от Маастрихт, се избира европейски омбудсман. Защитник на правата на гражданите, който осъществява надзор върху публичните власти, има в над 90 страни по света. За съжаление България, заедно със Словакия и Турция, са трите европейски държави, в които все още не действа подобна институция.

продължава>
 
Българската национална идентичност и политическа култура - преглед на демократичния процес Печат
Написано от Младен Минков   
Когато говорим за българската национална идентичност и политическа култура в светлината на последните 13 години, задължително трябва да се спрем върху няколко основни разсъждения, които биха ни помогнали да стигнем до същностното разбиране на нещото, наречено “демократичен преход”.
Първо, за да проследим логически как се е развивала българската национална идентичност и как се е променяла политическата култура, трябва да се опитаме да стигнем до техните исторически корени. Защото, безспорно това, което се случва сега, е посято назад във времето (понякога и векове назад), а това, което наблюдаваме днес, е “реколтата”, събирана от сегашното поколение.
продължава>
 
Преодолян ли е окончателно в Америка “виетнамският синдром”? Печат
Написано от Димитър Попов   
Преговорите в Париж, които завършват в началото на 1973 г. с подписването на мирните договори между САЩ и правителството в Ханой, отбелязват края на американската военна доктрина за пряка намеса в застрашените от комунизъм страни. Когато две години по-късно южновиетнамските бунтовници, подпомагани от комунистическата армия на Северен Виетнам, превземат Сайгон, това предизвиква у американските политически кръгове по-скоро облекчение. “Виетнамският синдром” вече е обхванал не само обикновените американци, изпитващи болезнени задръжки срещу военното присъствие на техни сънародници както в Индокитай, така и в други горещи точки по света.
продължава>
 
За читалищата с любов! Печат
Написано от Йордан Ганев   
Едва ли има българин, който да не трепне при споменаването на съкровената дума - читалище. Всеки от нас се е възползвал от услугите на това сътворено от духовната жажда на нашите възрожденци културно учреждение. И се е прекланял пред феноменалния гений на предшествениците ни - сътворили уникална форма както за общуване със света, така и за бъднините на милата ни родина.
продължава>
 
«НачалоПредишна1234СледващаКрай»

Страница 4 от 4