АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Апостроф
Смъртните присъди в Либия - анатомия на една провокация Печат
Написано от Тодор П. Тодоров   
Преди всичко трябва да отбележа, че за разлика от правосъдния министър Антон Станков и от останалите официални лица, които изразиха в медиите “своя шок” от ранния следобед на 6-ти май, аз лично не бях особено изненадан от вестта за петте смъртни присъди, произнесени от съда в Бенгази над българските медицински сестри. Все пак, не е логично да очакваме, че либийците ще се ангажират в петгодишен юридически маратон само за да издадат накрая оправдателни присъди.
продължава>
 
По-високите такси съдебна реформа ли са? Печат
Написано от Марин Маринов   
Постановление № 154/15. 07. 2003 г. на МС, публикувано в бр. 66 на ДВ на 25. 07. 2003 г., с което е изменена Тарифа № 1 за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието, е пореден акт на правителството на Република България в услуга единствено на едрия олигархичен капитал и насочен против интересите на обикновените граждани и създаването на средна класа и гражданско общество.
продължава>
 
Колко района за планиране са необходими на България? Печат
Написано от Димитър Попов   
На дневен ред в парламента е приемането на нов Закон за регионалното развитие. За съжаление той отново развихри местните страсти. Вместо да станем свидетели на сериозни дебати по принципите, залегнали в законопроекта, свързани със създаването на условия за устойчиво и балансирано развитие на регионите в страната, отново ни заливат с измислени проблеми. Разноцветните кметове на три града - Стара Загора, Плевен и Благоевград (последният е партиен функционер от татово време), се впрегнаха заедно да защитават локални амбиции. Щафетата поеха заинтересовани депутати. Днес, всички те дружно отстояват “изконните” претенции на своите селищата.
продължава>
 
Символ верую (или Доде му Времето) Печат
Написано от Красимир Койчев   

В четиринадесетата година на новото време България отново е на ръба на оцеляването, поради три основни причини:

  • икономически проблеми - липса на база;
  • политически проблеми - институционална анемия;
  • психологически проблеми - липса на национален идеал.
продължава>
 
Продажбата на “Булгартабак” - мит и реалности Печат
Написано от ст. н. с. Петър Юруков   
След близо едногодишна одисея, през която целият политически елит на България участваше по различен начин в продажбата на “Булгартабак”, сделката очаквано и скандално се провали. Вместо внимателни и компетентни преговори се разигра типичен ориенталски спектакъл, в който всички търсеха политически дивиденти и загърбиха националните интереси.
продължава>
 
“Нова десница” ли? Не е толкова просто! Печат
Написано от инж. Цоньо Ботев   
Един български политик се опита да монополизира дясното политическо пространство и жестоко сгреши. Първо, защото отвори огромни свободни пространства в дясно, а е известно, че в политиката вакуум няма и второ, че така разпръсна дясно мислещите хора в България, че скоро не се вижда перспектива те да работят заедно в името на България.
продължава>
 
Топлофикацията - вечният проблем Печат
Написано от инж. Цоньо Ботев   

От доста време в България се води безплодна дискусия. Справедливо ли си плащаме разходите за топлофикация? Спорът се разгаря, идеи никакви. Спорът го има, но е неравностоен. Павел Кърлев и група граждани срещу бездушни чиновници и некомпетентни законодатели. Явно неравностоен и без очаквани положителни резултати.
Корените на спора са далеч назад във времето. Идеолозите на социализма ни вкараха в капана на "социалистическото общежитие", където всеки ще работи "според възможностите си", а всеки ще получава "според потребностите си". И ни построиха едни панелки, в които съжителствуваме по 50-100 семейства, а парното ни се отчита по един топломер. От там тръгна всичко и сега никой не може да се оправи. Не че няма Закон за енергетиката. Не че няма желание да се реши проблема. Няма идеи. Няма и опит да се излезе от омагьосания кръг. 

продължава>
 
Малкият народ от глобалното село Печат
Написано от Десислава Лещарова   
Не е добре да се започва с цитат, но се изкушавам да наруша правилото, защото текстът звучи толкова съвременно, че ми е трудно да повярвам, че е писан преди осемдесет години. Авторът е Гео Милев, а статията - Българският народ днес - е публикувана в сп. ”Везни”, 3, 1921, №3: “Днес - като резултат на една непрестанно кресчендирана социална злина – българският народ е подложен на най-голямо изпитание, скован е в най-голямо омаломощаване. Днес българският народ стои сякаш пред неумолимата паст на своето духовно обезличаване и самозаличаване. Днес творческият импулс на българския дух е спаднал до мъртвата нула на духовния термометър.” И ако тези думи са били в сила за България след две национални катастрофи, още по-актуални са днес, когато в началото на третото хилядолетие българското общество се люшка между Изтока и Запада; между балканската си душа и европейското си лице; между съхраняването на националната идентичност и приобщаването към космополитния дух на света.
продължава>
 
Радикалдемократите се обучават за избори Печат
Написано от Захари Петров   
За последен път Радикалдемократическата партия се яви на местни избори през 1995 г. в коалицията Съюз на демократичните сили, където тя заемаше достойно неоспоримото място на либералната партия. Много радикалдемократи станаха кметове, общински или районни съветници, участваха в състава на комисиите към общинските съвети.
продължава>
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2