АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Надежда Николова Михайлова Печат

Надежда Николова Михайлова

ImageРодена на 9 август 1962 г. в София. През 1985 г. завършва специалност българска филология в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Член на Съюза на преводачите в България. Превежда поезия от испански. От 1986 г. до 1988 г. работи като журналист на свободна практика. Превежда и публикува над 3000 стиха испанска поезия, както и английска литература. Започва политическата си кариера в Радикалдемократическата партия в България. Началник на отдела за международни отношения на РДП от 1990 до 1991 г. По време на предизборната кампания септември-ноември 1991 г. е ръководител на пресцентъра на Съюза на демократичните сили. След изборите става говорител на правителството на Филип Димитров и началник на пресцентъра на Министерския съвет. Специализира външна политика и връзки с обществеността в Харвардския университет и към Конгреса на САЩ. Като депутат в ХХХVІІ Обикновено народно събрание участва в Парламентарната комисия по външна политика и в българската делегация в Съвета на Европа. Член на Националния изпълнителен съвет и заместник-председател на СДС от април 1995 г. (преизбрана февруари 1997 г.). Заместващ представител на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в ХХХVІІ ОНС. Председател на Комисията по парламентарни и обществени връзки на ПАСЕ от януари 1997 г. Председател на комисията от януари 1997 г. Народен представител в ХХХVІІІ ОНС. Председател на Съвета по евроинтеграция и национален координатор на програма ФАР от май 1997 г. Министър на външните работи в правителството на Обединените демократични сили, начело с Иван Костов. Заместник-председател на Европейската народна партия. Депутат в ХХХІХ ОНС. Председател на Парламентарна група на Обединените демократични сили. Избрана за председател на СДС на ХІІІ Национална конференция на СДС на 11 март 2002 г. Женена, има две дъщери.