АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Радикалдемократи, които са били депутати в българските народни събрания до 1949 г. Печат

Анастас Петров (депутат в ХХVІ Обикновено народно събрание)

Ангел Станков (депутат в ХVІІІ и ХХІV Обикновено народно събрание)

Антон Страшимиров (депутат в ХІІ и ХІІІ Обикновено народно събрание)

Асен Цанов (депутат в ХХІІІ Обикновено народно събрание)

Венелин Ганев (депутат в ХХІ Обикновено народно събрание)

Владимир Арнаудов (депутат в VІ Велико народно събрание и в ХХVІ Обикновено народно събрание)

Георги Генов (депутат в ХХІІІ Обикновено народно събрание)

Димитър Търкаланов (депутат в ХХІV Обикновено народно събрание)

Димо Бурилков (депутат в ХХІІІ Обикновено народно събрание)

Жеко Желябов (депутат в ХХІІІ Обикновено народно събрание)

Жико Струнджев (депутат в ХХІV и ХХV Обикновено народно събрание)

Илия Георгов (депутат в V Велико народно събрание и в ХІІ, ХІІІ, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ, ХХ, ХХІ и ХХІІ Обикновено народно събрание)

Йосиф Фаденхехт (депутат в V Велико народно събрание и в ХVІ, ХVІІ, ХІХ, ХХІ и ХХІІ Обикновено народно събрание)

Коста Сидеров (депутат в ХІV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХІІІ Обикновено народно събрание)

Митьо Семов (депутат в ХІХ Обикновено народно събрание)

Найчо Цанов (депутат в V Велико народно събрание и в ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХVІ, ХVІІ и ХVІІІ Обикновено народно събрание)

Никола Андреев (депутат в ХХІІ Обикновено народно събрание)

Никола Найденов (депутат в ХХІ, ХХІІ и ХХІІІ Обикновено народно събрание)

Никола Савчев (депутат в ХІІ и ХІХ Обикновено народно събрание)

Панайот Денев (депутат в ХХІІІ Обикновено народно събрание)

Пенчо Костурков (депутат в VІ Велико народно събрание и в ХХVІ Обикновено народно събрание)

Петко Стоянов (депутат в VІ Велико народно събрание и в ХVІІІ, ХІХ, ХХІ, ХХІІІ и ХХІV Обикновено народно събрание)

Петър Каратодоров (депутат в ХVІІІ и ХІХ Обикновено народно събрание)

Петър Тодоров (депутат в ХХІ Обикновено народно събрание)

Сирко Петков (депутат в ХХІV и ХХV Обикновено народно събрание)

Стефан Радионов (депутат в ХХІV и ХХV Обикновено народно събрание)

Стоян Костурков (депутат в ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ, ХХІ и ХХІІІ Обикновено народно събрание)

Тодор Влайков (депутат в V Велико народно събрание и в ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХVІІІ, ХХ, ХХІ и ХХІІ Обикновено народно събрание)

Христо Юруков (депутат в VІ Велико народно събрание и в ХХVІ Обикновено народно събрание)