АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

РАДИКАЛДЕМОКРАТ Е ПОВЕЧЕ ОТ ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ Печат
Написано от РДП   
Скъпи приятели,

Вие сте в Интернет-страницата на Радикалдемократическата партия в България. Създадохме я, за да можем по-често да общуваме заедно - членовете и симпатизантите на РДП. Ще се радваме, ако тя представлява интерес и за критиците на либералната идея.

Постарали сме се в отделните рубрики всеки да намери нещо интересно за себе си. Описали сме почти стогодишната история на партията. Може да прочетете и нейната програма, публикувана за пръв път в далечната 1906 г. и актуализирана през годините. Представяме ви и личностите, свързали живота си с РДП и допринесли толкова много тя да бъде уважавана партия както в периода от Освобождението до 1947 г., така и в демократизираща се след 1989 г. България.

Разбира се, не можем да изброим всички достойни радикалдемократи и сме се ограничили да посочим данни само за тези, които са избирани като депутати и министри в периода 1903-2003 г. Ще ви направи впечатление, че някои от изброените личности не са останали докрай членове на РДП - преминавали са в друга политическа сила или са работили за родината си като безпартийни експерти. Но те винаги ще бъдат обичани и уважавани от нас, защото съм сигурен, че където и да са - Елка, Мишо, Сашо, Пухи, Кирчо, Жоро и много други винаги ще останат в сърцата си радикалдемократи. А радикалдемократ е много повече от партийна принадлежност.

Наближават избори. По тази причина, в рубриките на Интернет страницата ни ще публикуваме материали за нашите кандидати, за изискванията си към евентуалните коалиционни партньори, както и с какво ние можем да им помогнем за по-успешно представяне, за принципните ни разбирания за устройството и дейността на държавата и на местното самоуправление.

Обособили сме отделна страница за актуални новини и информация за живота на либералните партии и движения в България. Нарекохме я Радикалдемокрация по две причини. Първата е, че в нашия Устав е предвидено издаването на всекидневник с това име. А втората е, че прекалено често в историята ни преди 1947 г. и след 1989 г. се срещат думите "радикал" и "демокрация". Но само "радикалдемокрация" остава синоним на нов модел на политическо поведение, на толерантност и висок обществен морал.

Ще се радваме да получим отзиви както за оформлението на страницата, така и за публикуваните материали. Изпращайте ни и ваши материали и предложения.

Председател на РДП:
(Захари Петров)