АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Политиците в политиката или игра ли е политиката Печат
Написано от Румен Урумов   
Страната ни отново е в година на избори. И отново пред партиите и политиците ни на преден план стои въпросът за доверието на избирателите. Очевидно е, че през последните няколко години висок процент от хората в България твърдо оттеглиха вниманието си от политиката и политиците. Нормално е в развитите демокрации интересът към политическото съсловие да не е голям, но у нас случаят е друг. Българските политици от всички политически сили с действията или бездействието си, с поведението си направиха всичко възможно да предизвикат реакция на отдръпване и недоверие към себе си от страна на избирателите. Затова най-важният въпрос, който трябва да решат партиите преди изборите, е как да бъдат мотивирани българите отново да гласуват. Kak да бъдат представени платформи, програми и кандидати. Какви качества трябва да притежават кандидатите, за да привлекат общественото внимание.
Азбучна истина е, че политик не се става за година или две. За изграждането на добър професионален политик е необходимо значително повече време. Успехът в развитието зависи от това още в началото на системната подготовка бъдещият политик да притежава основни изискващи се качества. Дейността си да приема като призвание, така както при почти всички други професии.
Работата на политиците е непрекъснато обръщение към обществото, към интересите и тежненията на отделните социални групи. Успешните политици са открити и достъпни за обществото и са познати на обществеността. В същото време те са мисионери на политическата сила, която представляват и преставят.
Резултатът от работата на политиците намира своята явна оценка при избори. Изборите са най-важното и най-достъпно и отговорно демократично средство за политическите сили да докажат приложимостта и ефективността на своите програми.
Радикалдемократическата партия за пръв път от възстановяването си през 1990 година ще участва на местни избори като самостоятелна партия. През последните 13 години сме имали и сега имаме отделни свои представители в местната власт, но на изборите през есента на тази година ще се стремим да постигнем много повече. Имаме както достатъчно натрупан политически опит, така и програма и послания, които могат да привлекат общественото внимание и одобрение по места. Сигурно е, че ще издигнем и представим кандидати, които са достойни, морални, можещи и работещи хора, доказали, че са добри професионалисти в своите области.
Радикалдемократическата партия е носител и продължител на идеите на либералната демокрация, основана на принципите на гражданското общество. Основните наши послания са: най-много свобода, включително социалноикономическа и най-малко държава, която е необходима. Ние последователно и настойчиво, без никакви уговорки и компромиси отстояваме принципа за истинско местно самоуправление. Нашата програма, във всичките й части, е стремеж да бъдат интегрирани интересите на всички хора в обществото ни.
Убедени сме, че бъдещите ни представители в местната власт, кметове и общински съветници, ще работят професионално и ще дадат своя принос за развитието на демокрацията в България.