АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Кучешки времена Печат
Написано от Тодор Страшимиров   

Илия Троянов е немскоезичен писател. Напуснал е България на 7-годишна възраст с родителите си, които предприемат бягство от комунистическия режим през Югославия.
Книгата на Илия Троянов “Кучешки времена” е излязла на немски език през 1999 година, но досега не е намерила пътя си към българския читател на неговия роден език.
Радикалдемократическата партия благодари на г-н Илия Троянов за отзивчивостта да разреши поместването в Интернет-страницата на партията на откъси от тази книга. Преводът е направен от г-н Теодор Страшимиров.

БЕЛЕЖКИ ОТ ПРЕВОДАЧА...

КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

Вече почти 18 години в България се провежда игра на демокрация, най-големите привърженици на която са бившите комунисти. Преименували се в социалисти и под това име преминали през три мандата на управление на страната, узаконили положението си на притежатели на капитала, обсебен през 45-годишното им управление от българския народ, днес те се очертават като най-дясната партия в политическия живот на родината ни – партия на едрия капитал. Последните месеци от тяхното управление в рамките на мимикрията, наречена “тройна коалиция” и функционираща под контрола на елита на БКП – бившия комитет за държавна сигурност, показа единодействие с господствуващата във всички сфери на всекидневния живот мафия чрез нежеланието си да контролира самоволно предприетия от същата процес на повишаване на цените в небивали до сега размери. Обезверен от провала в една или друга посока на почти всички досегашни мандати на управление на страната, българският избирател в знак на мълчалив протест във все по-голямата си част се оттегля от участие в изборите поради липса на подходящ субект на доверието му.
Причината за провала на всички мандати за управление досега се крие в един единствен факт – в съществуването на сценарий за бъдещо управление на страната, съставен в държавна сигурност (съзнателно използувам малка буква за това наименование на най-черната организация в историята на България, изградена по образ и подобие на зловещия КГБ в болшевишка Русия) и следван неотклонно с подсценарии на действие при всички възможни вариации на реакция от страна на частично неподлежащия вече на диктат избирател.
Поради това решихме да предоставим на всички, които се интересуват от този сценарий и всички свързани с него обстоятелства, откъси от книгата на Илия Троянов “Кучешки времена”, която, независимо и излязла на немски език през 1999 година, досега не е намерила пътя си към българския читател на неговия роден език.
Ние се справихме с превода на книгата без финансиране и каквито и да е финансови претенции. Преводът беше извършен безплатно със съзнанието, че книгата трябва да стане достояние на всеки честен българин и беше готов още през февруари 2007 година, но поради липса на авторско право за превод можехме да си я предаваме само от един на друг, но не и да я разпространяваме под каквато и да е форма. Едва на 28 август случайността ни предостави среща с автора и, който се намираше в родината си и лично разреши на преводача да публикуваме в Интернет откъси от книгата му.
Илия Троянов е немскоезичен писател. Напуснал е България на 7-годишна възраст с родителите си, които предприемат бягство от комунистическия режим през Югославия. В момента живее в ЮАР. Известен е у нас с няколко превода на свои книги. Немската критика го посочва като един от най-изтъкнатите съвременни писатели на немски език. През последните няколко години получава няколко последователни престижни награди за литература в различни страни извън България. В периода 1992 – 1998 година посещава родината си многократно и прави журналистическо разследване на фактите около процеса, наречен на немски език die Wende – поврат, започнал със свалянето на Тодор Живков от управлението на БКП и страната на 10. 11. 1989 година. Анализът на тези факти може да даде обяснение на много въпроси, на които интелигентният читател би могъл да предполага отговора, но много често без да си дава сметка за всичко, което се е случило и без да е сигурен в предположенията си. Страстните политически полемики във всички среди и преданата ангажираност на много българи към една или друга кауза в продължение на няколко години, без да си дават сметка, че всички тези каузи са рожба на стратегията на комитета за държавна сигурност, доказват това твърдение. Книгата, откъси от която са представени тук, е писана в Мюнхен в края на 90-те години. Тези, които владеят немски език, можеха да я ползуват заедно с други книги на Троянов в оригинал от библиотеката на G?the- института в София.
Радикалдемократическата партия и нейният Национален партиен съвет благодарят на г-н Илия Троянов за отзивчивостта да разреши поместването в Интернет страницата на партията на откъси от тази книга и пожелава на своите почитатели и всички интересуващи се приятно четене.