АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

ХХХІІ. Информация за ХХХІІ Конгрес на РДП Печат
На 14.04.20007 в Дом на културата „Средец” в София, се проведе ХХХІІ редовен Конгрес на РДП.
Работата на делегатите протече при следния дневен ред:
1.Отчетен доклад за дейността на РДП.
2.Отчети на Проверителния съвет и на Комисията по етика.
3.Избор на ръководни органи.
4.Приемане на политическа декларация.
Конгресът бе открит от председателя на РДП, г-н Захари Петров.
След внасяне на знамето на партията – знамето на създадената от Найчо Цанов видинска организация, бе дадена думата за приветствия от представителите на близки до РДП партии от дясното пространство, дошли да уважат най-висшия форум на РДП.
С минута мълчание бе почетена паметта на починалите видни дейци на РДП – Йордан Ганев и Раденко Пресолски
Докладите на председателя на РДП, г-н Захари Петров, на председателя на Проверителния съвет, г-н Нико Линков и на председателя на Комисията по етика, г-жа Антоанета Ковачева, бяха последвани от дебати, съдържащи загриженост за раздробеността на дясното политическо пространство в България, за неспособността на управляващата тройна коалиция да се справи с ширещата се бедност, с престъпността и корупцията, проникнали във всички структури на държавата.
Конгресът избра нов Национален партиен съвет и Проверителен съвет.
За председател бе преизбран г-н Захари Петров.
На първото си заседание, новоизбрания НПС определи състава на Изпълнителния комитет. За заместник-председател бе избран г-н Петър Юруков, а за организационен секретар –г-н Красимир Койчев.
Работата на Конгреса завърши с приемане на Политическа декларация.