АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Петър Николов Юруков Печат
Роден на 14 април 1938 г. в Пловдив. Завършва основно образование в с. Куртово Конаре, където живеят родителите му, а средно - в родния си град. През 1960 г. се дипломира във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост - специалност технология на тютюна и тютюневите изделия. През 1956 г., по време на унгарските събития, за определен период е изключен по политически причини. От 1960 до април 1966 г. работи като технолог в Тютюнева промишленост - Ямбол, а от април до декември 1966 г. е старши технолог в цигарена фабрика "Родопи" в Пловдив. В края на 1966 г. след конкурс е назначен за научен сътрудник в Института по тютюна и тютюневите изделия. През 1976 г. защитава докторска дисертация, а през 1983 г. се хабилитира като старши научен сътрудник ІІ степен. Самостоятелно и в колектив участва в написването на 60 научни публикации, обзори, монографии и други трудове. Има признати три изобретения. От 1991 до 1996 г. е бил научен секретар на ИТТИ. Притежава американска диплома за тютюнев експерт. Завършил е и курс по мениджмънт. През 1996 г. е утвърден за държавен експерт по тютюна. Член е на специализирания научен съвет по хранително-вкусови технологии към ВАК и на Съвета на директорите на "Асеновград-БТ" - до май 2000 г. В момента е ръководител на направление "Обработка и преработка на тютюн" в ИТТИ. От 1991 г. е член на Радикалдемократическата партия в България. От 1995 г. е председател на местната организация в Пловдив и член на Националния партиен съвет. От 1999 г. е в състава на Изпълнителния комитет на РДП, а от 2001 г. е един от тримата й заместник-председатели. Женен е, с едно дете.