АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Даниел Николов Мирчев Печат
ImageРоден на 22 януари 1953 г. в Пазарджик. Завършва Строителен техникум в град Брацигово (1972 г.) и Висшия институт по архитектура и строителство в София (1979 г.). Основната му квалификация е архитект-проектант на сгради и градоустройство, но е специалист и в областта на регионалното развитие и местно самоуправление. Професионалната си дейност започва като проектант в град Ямбол. От 1983 до 1987 г. е ръководител на проектантска група в Териториална проектантска организация - Пазарджик. От 1987 до 1990 г. е проектант и супервайзер в Техническия департамент на община Бенгази в Либия. От 1990 до 1997 г. е проектант на свободна практика в родния си град. От 1997 г. е последователно главен експерт в отдел "Регионално развитие и държавна собственост" на областната администрация в Пловдив, заместник областен управител (1999 г.) и областен управител (1999-2001 г.) на Пазарджишка област. От октомври 2001 г. е началник на отдел "Архитектура" в община Пазарджик. През 1991 г. става член на Радикалдемократическата партия в България. Бил е заместник-председател на местната й организация, както и на Общинския координационен съвет, а по-късно и на Общинския съвет на Съюза на демократичните сили в Пазарджик. От 1991 до 1999 г. е общински съветник, а на парламентарните избори през 1997 и 2001 г. е кандидат за народен представител от СДС в Пазарджишкия многомандатен избирателен район. Член е на Националния партиен съвет и на Изпълнителния комитет на РДП. Женен е. Има две дъщери. Владее писмено и говоримо английски език.