АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

В трудни за България дни... Печат
Написано от Димитър Попов   

На 9 ноември 2013 г. в София се проведе Третия конгрес на партия “Обединени земеделци”. На поста председател беше преизбрана Петя Ставрева.

Ние, радикалдемократите, желаем успешно представяне на избраното ръководство на партията, с която имаме чудесни коалиционни отношения както в местни избори и в Синята коалиция, така и на парламентарните избори, заедно със СДС.

С приветствие към делегатите и гостите на конгреса се обърна председателят на РДП, Захари Петров:

"Уважаема госпожо Мозер,

Уважаема госпожо Ставрева,

Уважаеми гости и делегати,

За мен е чест да приветствам Третия конгрес на Обединените земеделци от името на Радикалдемократическата партия. Ние често чуваме: има ли смисъл да съществува такава партия като нашата - без аналог в страни като Великобритания, САЩ, Франция? Вероятно и Вие сте чували същото по адрес на Вашата партия?

В годините след 1989 г. се нароиха много партии, производни на БКП и нейния „железен юмрук” - Държавна сигурност. Хората са объркани - как да разпознаят наистина демократичните формации? Защото само в приказката на Шарл Перо котаракът успя да премахне човекоядеца в едно от поредните му превъплъщения.

Голяма е нашата отговорност, на земеделци и радикалдемократи, да продължим да маркираме зоната на автентично демократичните политически организации. Защото демократични партии е имало и преди 1989 г. и огромна заслуга за това имат нашите велики предшественици: Александър Стамболийски, Никола Петков, Г. М. Димитров, Найчо Цанов, Тодор Влайков.

Обръщам се и към другите партии от демократичното пространство - пазете ни, нужни сме ви.

Вие провеждате конгреса си в трудни за България дни. Трябва да се намери изход от дълбоката политическа криза, в която е изпаднала страната. Ако ПАРИТЕ корумпират управленците, има решение - избирателят ще гласува само за честни, неподкупни политици. Но когато ПАРИТЕ назначават управленците, изходът е един: - Нови правила, Нова Конституция, Нова България.

Пожелавам успех на Вашия най-висок форум!"