АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Лустрация - дори и закъсняла, тя ще има роля на морална присъда Печат

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

приета на Националния партиен съвет на Радикалдемократическата партия в България,

проведен на 31 октомври 2020 г. в град Пловдив

 

България е в криза!

 

Независимо, че сме част от ЕС, няма европейски понятия, с които да обосновем това твърдение.

 

Има политическа криза, въпреки че управляващото мнозинство е непоклатимо. Но повечето  български граждани не намират представителство в нито една от партиите в Парламента. И по-лошото е , че никоя от лансираните от медиите партии няма шанс и в бъдеще да спечели мнозинство и да управлява.

 

Политическата ни система е дискредитирана. Обявяващи се за десни партии непрекъснато искат революционни реформи и предлагат откровено леви идеи в икономическата и социална сфера. А „леви“ формации целят запазване на статуквото и се изявяват като консервативни партии.

 

От дълго време в управлението на държавата преобладават популистките решения и липсва дългосрочна визия. Вместо пенсионна реформа се раздават пари „на калпак“, същото се отнася и за детските надбавки. 40 лв. за дете е имитация на мерки срещу демографската криза, а 50 лв. за пенсионер с 250 лв. месечна пенсия си е социална помощ.

 

Авторитетът на държавните институции е силно ерозирал. Няма доверие в полицията поради ширещата се битова престъпност, няма доверие в съдебната система заради „нескопосаните“ обвинения и очевидно неадекватните присъди към влиятелни клиенти на правосъдието.

 

Проблемите в образованието са видни от десетки години, но се решават половинчато.  Пандемията с корона-вируса оголи недостатъци в системата на здравеопазването, които всички виждаха, само не и управляващите.

 

Налице е корупция по всички етажи на местното и държавно управление. И това не е корупцията, присъща и за всички европейски (и не само) страни - това са нагли кражби от държавното, общинско имущество, от „чуждите“ бизнесмени, от всеки от нас.

 

Ние не виждаме изход от кризата в новообразувани партии, без ясен политически облик, без проследима във времето история.

 

Ние не виждаме решение и в безпринципни коалиции, създадени за прескачане на 4% бариера.

 

Ние предлагаме обединение на партии, сдружения, отделни граждани, застанали зад няколко принципа:

  • Разум, а не емоции и популизъм.
  • На първо място човека, с грижата за неговото здраве, сигурност, образование и просперитет.
  • Справедливост за всеки, сурови наказания за злоупотребилите с власт.
  • Лустрация на бивши сътрудници на ДС и висшите структури на БКП (дори и закъсняла, тя ще има роля на морална присъда).
  • Отговорност за виновниците за фалита на държавата през 1989 г., 1996-97 г., за далаверите в масовата и касова приватизация.
  • Запазване на евроатлантическата ориентация на външната политика на България, решително пресичане на опитите да бъдем отклонени от ангажиментите ни към ЕС и НАТО.

 

31.10.2020 г., гр. Пловдив

НПС на РДП