АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

За европейска, демократична и просперираща България Печат
Написано от Димитър Попов   

 

 

ПОЗИЦИЯ на ИК на РДП

 

На 2 октомври 2022 г. ще се проведат парламентарни избори. Радикалдемократическата партия взе решение да не се регистрира за участие. Причината?

 

Независимо от прокламираната в Конституцията равнопоставеност при изборите, това не е така. Някои партии разполагат с видимо много средства, приятелски медии и силна корпоративна поддръжка. С друга група участници в изборите, регистрирани единствено за минути медийно участие или нещо друго, участието в съревнованието се превръща във фарс.


РДП няма нужда от евтина реклама. Имаме самочувствието, че нашите членове са достатъчно разпознаваеми и без участие в предизборните студия. А който иска да се запознае с нашата програма, тя е публична вече 116 години.


На 15.06.2022 г. публикувахме призив за единство на демократичните партии. Не получихме разбиране и така отпадна възможността да се явим в подходяща коалиция.


До следващите избори ще положим усилия за повишаване политическата култура на избирателя. За да не гласува за току-що създадени партии, защото подобно на регистрирана фирма месец преди голям търг, те изпълняват нечий сценарий.


А за известните по-отдавна партии да се поинтересуват каква е тяхната история, кои са техните лидери в миналото, които уважават. РДП се гордее с Найчо Цанов, Тодор Влайков, Антон Страшимиров , Петко Тодоров, с Елка Константинова в по-ново време. Гордее ли се БСП с Георги Димитров, Вълко Червенков, Антон Югов, Тодор Живков, Жан Виденов?


Независимо, че партията ще пропусне тези избори, радикалдемократите ще гласуват. Нека изберат позната личност, с безупречни качества. И сме уверени, че партията (коалицията) в чиято листа е тя, е искрен радетел за демокрация, за европейското бъдеще на България, за готовността да браним свободата и достойнството на личността с останалите партньори в НАТО.


27.09.2022 г.

ИК на РДП