АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

РДП е за силна и демократична СИНЯ БЪЛГАРИЯ! Печат

 

Радикалдемократическата партия в България (РДП) ще се яви на предстоящите избори както за членове на Европейския парламент, така и за народни представители, в състава на коалиция СИНЯ БЪЛГАРИЯ”!

 

РДП е създадена през 1906 г. Веднага след нейното възстановяване през 1990 г., ние, радикалдемократите пренаписахме партийната програма, като запазихме основните принципи на радикалдемократизма, но с изцяло нова, дясноцентристка икономическа програма.


В началото на промените през 90-те години на ХХ век, РДП беше партията, която изведе като приоритет морала в политиката и духовното израстване на народа ни. Партийните издания - вестник Век 21 и списание Демократически преглед, даваха трибуна на публикации на наши и чужди автори, така необходими за изграждане на политическа култура и етика след близо половинвековния, еднопартиен, диктаторски режим.


РДП беше един от най-активните членове на успешната коалиция „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” (СДС)! Следвахме синята идея и бяхме част от синята идея!

 

Създадохме проектите:

 

  • Почит към държавните символи - знаме, герб и химн;
  • Запазване и развитие на традициите;
  • Издигане на ролята на семейните и християнски ценности;
  • Развитие на връзките с българската диаспора.

 

За съжаление краткия живот на правителството на СДС - с премиер Филип Димитров, не позволи тяхното популяризиране и осъществяване.


Милиони хора повярваха в СИНЯТА ИДЕЯ, но съпротивата на върхушките на Българската комунистическа партия (БКП) и на Държавна сигурност (ДС), както и користните действия на много „нови“ политици, не позволиха нейната пълноценна реализация в живота на българина.


Постигнахме немалко - членство в Европейския съюз (ЕС) и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Но всеобща е неудовлетвореността - можеше много, много повече!

 

Затова ние, радикалдемократите, ще вложим опита, възможностите и желанието си, за да може коалиция СИНЯ БЪЛГАРИЯ да върне надеждите и да стане катализатор на един силен национален порив за изграждане на просперираща и демократична България - в силна Европа!

 

Захари Петров - председател на РДП