АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

РДП е за силна и демократична СИНЯ БЪЛГАРИЯ! Печат

 

Радикалдемократическата партия в България (РДП) ще се яви на предстоящите избори както за членове на Европейския парламент, така и за народни представители, в състава на коалиция СИНЯ БЪЛГАРИЯ”!

 

РДП е създадена през 1906 г. Веднага след нейното възстановяване през 1990 г., ние, радикалдемократите пренаписахме партийната програма, като запазихме основните принципи на радикалдемократизма, но с изцяло нова, дясноцентристка икономическа програма.


В началото на промените през 90-те години на ХХ век, РДП беше партията, която изведе като приоритет морала в политиката и духовното израстване на народа ни. Партийните издания - вестник Век 21 и списание Демократически преглед, даваха трибуна на публикации на наши и чужди автори, така необходими за изграждане на политическа култура и етика след близо половинвековния, еднопартиен, диктаторски режим.


РДП беше един от най-активните членове на успешната коалиция „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” (СДС)! Следвахме синята идея и бяхме част от синята идея!

 

Създадохме проектите:

 

  • Почит към държавните символи - знаме, герб и химн;
  • Запазване и развитие на традициите;
  • Издигане на ролята на семейните и християнски ценности;
  • Развитие на връзките с българската диаспора.

 

За съжаление краткия живот на правителството на СДС - с премиер Филип Димитров, не позволи тяхното популяризиране и осъществяване.


Милиони хора повярваха в СИНЯТА ИДЕЯ, но съпротивата на върхушките на Българската комунистическа партия (БКП) и на Държавна сигурност (ДС), както и користните действия на много „нови“ политици, не позволиха нейната пълноценна реализация в живота на българина.


Постигнахме немалко - членство в Европейския съюз (ЕС) и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Но всеобща е неудовлетвореността - можеше много, много повече!

 

Затова ние, радикалдемократите, ще вложим опита, възможностите и желанието си, за да може коалиция СИНЯ БЪЛГАРИЯ да върне надеждите и да стане катализатор на един силен национален порив за изграждане на просперираща и демократична България - в силна Европа!

 

Захари Петров - председател на РДП