АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Цоньо Георгиев Ботев Печат

Цоньо Георгиев Ботев

ImageРоден на 24 март 1949 г. в Сухиндол, Великотърновска област. Завършва Априловската гимназия в Габрово и специалност полупроводникова и промишлена електроника в Техническия университет в същия град. Конструктор в Завод "Промишлена електроника" от 1972 до 1981 г. Работи в Институт "Мехатроника" - Габрово (завод "Промишлена електроника") от 1972 до 1987 г., научен сътрудник І степен и ръководител секция от 1985 до 1987 г. Заместник-директор на Технологичния институт за електронизация на леката промишленост ("ЕЛИСА" ЕООД) от 1987 до 1991 г. Областен управител на Ловешка област от 1991 до 1993 г. Председател на Комитета по стандартизация и метрология (дн. Държавна агенция по стандартизация и метрология) от 3 юни 1998 г. до 11 октомври 2001 г. Председател на Фондация "Виктория" - Габрово от 1994 г. и на Асоциация "Стара планина" - Габрово от 1996 до 2000 г. Член на Управителния съвет на Фондация "Д. А. Ценов" - Свищов от 1992 до 1995 г. и на Управителния съвет на футболен клуб "Чардафон" - Габрово от 1997 до 1998 г. Организационен секретар на Съюза на демократичните сили в Габрово от 1990 до 1991 г. Член на Радикалдемократическата партия в България от 1991 г. и на националния й партиен съвет от 1993 г. Председател на Общинския координационен съвет на СДС в Габрово от 1993 до 1995 г. Член на Националния координационен съвет на СДС от 1994 до 1997 г. Председател на Областния съвет на СДС в Габрово до май 2000 г. Член на Изпълнителния комитет на РДП от 1995 г. Изпълняващ длъжността председател на РДП от 1998 до 2000 г. Заместник-председател на РДП (1995-2000 г. и от 2001 г.). Народен представител в ХХХVІІ и ХХХVІІІ Обикновено народно събрание. От май 1997 до 3. VІ. 1998 г. е председател на Парламентарната комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство в ХХХVІІІ ОНС. Семеен. Ползва руски и английски език.