АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

ХХVІІ КОНГРЕС НА РДП - 1995 г. Печат

ХХVІІ конгрес на РДП
8 април 1995 г., зала на ВИАС, София
Отново се прави противоуставен и манипулативен опит да се вземе решение за напускане на коалицията СДС. Това води до прекъсване на конгреса, потвърдено по-късно и от Софийски градски съд.
Поради това, че по-голямата част от членовете на ИК напускат партията, по искане на повече от една трета от местните организации се насрочва отново ХХVІІ извънреден Конгрес на РДП на 1 и 2 юли 1995 г. в НДК, София

Избрани са ръководни органи:
Председател:
Александър Йорданов

Национален партиен съвет:
Александър Йорданов-София
Андрей Овчаров-Казанлък
Антония Бъчварова-София
Атанас Дончев-Пазарджик
Георги Белчев-София
Георги Карев-София
Георги Манов-София
Георги Панев-София
Георги Петров-София
Грета (Маргарита) Иванова-София
Дафина Домусчиева-Пловдив
Деян Делчев-Гълъбово
Димитър Димитров-София
Емил Капудалиев-София
Захари Захариев-София
Захари Петров-София
Иван Аспарухов-Чирпан
Йони Михайлов-Варна
Йорданка Петкова-Пловдив
Красимир Койчев-Ст.Загора
Красимир Симеонов-Габрово
Кристиян Каршалъков-София
Лазар Георгиев-София
Марин Маринов-Варна
Мария Керанова-Г.Оряховица
Надежда Михайлова-София
Николай Налбантов-Асеновград
Николай Филипов-Пазарджик
Панайот Попов-Карнобат
Петранка Василева-Татарево
Петър Дидов-Рудозем
Петър Юруков-Пловдив
Радост Николаева-София
Росица Господинова-Раднево
Румен Урумов-София
Сашо Стоянов-Ст.Загора
Симеон Симеонов-Варна
Станка Димитрова-Белоградчик
Тодорка Начева-Пловдив
Христо Койчев-Враца
Цоньо Ботев-Габрово

Проверителен съвет:
Александър Хаджийски-София
Екатерина Славова-София
Люба Георгиева-София
Мариана Гинева-София
Минчо Недевски-Габрово

Изпълнителен комитет
Александър Йорданов – председател
Георги Карев-зам.-председател
Георги Панев-зам.-председател
Цоньо Ботев-зам.-председател
Лазар Георгиев-полит.секретар
Емил Капудалиев-орг.секретар
И членове:
Георги Белчев
Захари Захариев
Захари Петров
Красимир Койчев
Кристиян Каршалъков
Маргарита Иванова
Надежда Михайлова
Румен Урумов
Сашо Стоянов