АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

НОВИНИ
С цветя и тържествена литургия! Печат
Написано от РДП   

Всяка година - на 11 май, радикалдемократите в България отбелязваме своя партиен празник. С цветя и тържествена литургия! На тази светла дата Църквата почита светите равноапостоли - братята Кирил и Методий.
Преди време в християнските храмове чествали паметта на всеки от тях поотделно - в деня на кончината им: св. Кирил - на 14 февруари, а св. Методий - на 6 април. Но тъй като били родни братя и тяхната апостолска мисия ги обединявала, постепенно се появило желанието те да бъдат възпоменавани заедно. Отначало общото им дело започнало да се ознаменува на 6 април. Едва по-късно била възприета друга дата - 11 май. Основна причина за тази промяна бил Великият пост, по времето на който, според канона, не е редно да се празнува тържествено. През 1211 г. на Търновския събор било решено в Синодика на цар Борил да се постави специално словословие за св. св. Кирил и Методий.
В годините на османско владичество, макар и прикрито, честването на апостолите се отбелязвало редовно в българските църкви и манастири.
Към средата на ХІХ век, денят, посветен на солунските братя, започнал да се почита и извън рамките на обикновените църковни ритуали. През 1851 г. по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив било наименувано “Св. св. Кирил и Методий”. След 1857 г. 11 май се включил трайно в националната празнична система на българите - отначало като патронен празник на различни училища, а впоследствие и с всенародни тържества. Честването на делото на светите равноапостоли, не само в църковните храмове, а и извън тях, се превърнало в символ на неутолимата жажда у сънародниците ни за просвета и наука. Този светъл ден все повече се отъждествявал с тяхната борба за национално обособяване. Неслучайно във в. “Знаме” от 9 май 1875 г. Христо Ботев го нарича “празник на нашето историческо възрождение…, който ни напомня нашето преминало и настояще, и празник, който трябва да ни въодушевява с идеята за пълно духовно и политическо освобождение”.

продължава>
 
РДП и ГЕРБ подписаха споразумение за политическо партньорство Печат
Написано от РДП   

На 9 април 2014 г. председателите на Радикалдемократическата партия в България (РДП) и на Политическа партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) - Захари Петров и Бойко Борисов, подписаха споразумения за политическо партньорство. Документът предвижда РДП да подкрепи кандидатите от листата на ГЕРБ за членове на Европейския парламент на изборите през месец май, както и двете партии да работят за незабавни предсрочни парламентарни избори, формиране на бъдещо център-дясно правителство на България и продължаване на политическото си партньорство на следващите парламентарни и местни избори.

 

 
Как да градим съвременна България? Печат
Написано от Димитър Попов   

Image

На 12 декември председателите на Радикалдемократическа партия в България (РДП) - Захари Петров, на ПП Обединени земеделци(ОЗ) - Петя Ставрева, и на Българската социалдемократическа партия (БСДП) - Йордан Нихризов, се срещнаха с президента на КНСБ - Пламен Димитров, в централата на синдиката - на столичния площад “Македония” № 1..

На срещата бе анализирана обществено-политическата ситуация в страната. Обект на разговора бяха и приетия бюджет на страната за 2014 г., както и проблемите при усвояването на средствата от еврофондовете. Участниците изразиха общо мнение за необходимостта от нов обществен договор, както и от спешни мерки за решаване на проблемите в социалната политика, в енергетиката, икономиката, образованието, земеделието и регионите.

Президентът на КНСБ изрази мнението, че нови парламентарни избори може да има само в случай, че общественият консенсус породи дебат за нов обществен договор. Според него днес такъв консенсус липсва и затова възможността за нови избори през месец май 2014 г. е твърде малка. Пламен Димитров изрази опасенията си относно състоянието на пазара на труда в България, особено след отварянето на границите от 1 януари, когато и малкото останали квалифицирани работници в страната ни могат да я напуснат. Ние сме за възстановяване на индустрията в България, за стимулирането на икономиката и повече работни места, заяви той. Необходими са спешни решения в енергетиката, инвестиции и стабилност, за да не бъдат изнудвани потребителите и домакинствата. Крайно време е да се излезе от този вандализъм във ВЕИ сектора, допълни още лидерът на КНСБ.

Изпълнителният секретар на КНСБ - Асия Гонева, подчерта факта, че България е единствената страна, намалила няколко пъти данъка за богатите, което не води до нищо добро. Тя допълни, че всяко правителство бърза да променя закона за социално осигуряване, което доведе до грешки за милиарди, които тежат на всички нас - осигурителните лица.

РДП, Обединени земеделци, БСДП и КНСБ се обединиха около мнението, че е необходим широк обществен дебат, в който да бъдат набелязани националните приоритети за ускорено и успешно развитие на България.

Председателят на РДП изрази опасенията на радикалдемократите, че основни ценности на нацията са загърбени и непоправимо накърнени - почитта към традициите и държавните символи, авторитетът на семейството, стремежът към просвещение и висок морал. С дълбоката криза в образованието, нацията е заплашена да загуби своята идентичност не само в рамките на обединена Европа. Когато и да са изборите за Обикновено народно събрание, те вероятно ще възпроизведат в една или друга форма порочния политически модел. Затова Захари Петров апелира за необходимостта от ангажимент за изработване на основните принципи на една нова конституция, както и широкото им обществено обсъждане и приемане от Велико народно събрание. В заключение той изрази готовност да предостави на съответните браншови синдикати предложенията на РДП за законодателни промени в областта на културата и средното образование.

Петя Ставрева сподели необходимостта от нов обществен договор, поради тоталния срив на доверието към институциите и държавността. Това налага промени в конституцията и в законодателството, свързани с подобряване на представителността на българските граждани и на възможностите им за пряко участие в процеса на вземане на решения. Лидерът на Обединени земеделци представи предложенията на партията за промени в законодателството, касаещи пазара на българска земя, за да бъдат защитени националните интереси. Тя заяви необходимостта от политика за устойчиво развитие на регионите и за по-ефективно усвояване на средствата от европейските фондове.

Само като се опираме на авторитета и подкрепата на синдикатите можем да стигнем до така необходимия ни обществен дебат, подчерта председателят на БСДП. Йордан Нихризов обърна внимание на актуалния за обществото въпрос - какво искаме да изградим у нас, утре и в бъдеще? Разумният път за излизане от настоящата криза е в открит диалог и партньорство между демократичните политически партии и обществените организации за обединение около общи приоритети, а не на опитите за противопоставяне и парцелиране на политическото пространство, довели до загубата на вярата у хората в морала и държавността, допълни той.

 
Необходим е нов обществен договор, който да е гарант за демократичното развитие на страната Печат
Написано от Димитър Попов   

Image

Председателите на РДП - Захари Петров, на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева и на БСДП - Йордан Нихризов, се срещнаха на 20 ноември 2013 г. с президента на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев в централата на синдиката в София.

Обсъдени бяха необходимостта от обединение около национални приоритети и каузи, все по-наложителните промени в конституцията, в изборното законодателство, борба с монополите, продължаване на децентрализацията и повече правомощия на местното самоуправление.

Председателят на РДП Захари Петров сравни ситуацията в страната с поведението на компютър, който поради грешки в операционната система често блокира и потребителят се надява да се справи с често изключване-включване. А правилното решение е инсталирането на ново копие на софтуера, при това с отстранени грешки.

Крайно време е всички елементи на демократичната общност у нас: граждани, сдружения, синдикати, партии да формулираме едни нови правила на функциониране на държавата, които след широко обсъждане да залегнат като основа на новия основен закон. Тогава бързо ще извървим пътя за насрочване на Велико народно събрание и приемане в рамките на месец-два на новата конституция, убеден е Захари Петров.

Необходим е нов обществен договор, който да е гарант за демократичното развитие на страната. Убедени сме, че в днешната напрегната обстановка и в условията на срив на доверие към всички институции у нас все по-актуален е въпросът за наложителни промени на системата на управление на държавата, изтъкна на срещата лидерът на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева.

Председателят на БСДП Йордан Нихризов заяви, че днес за обществото първостепенен става въпроса: Какво искаме да изградим у нас, утре и в бъдеще? Разумният път за излизане от настоящата криза е в открит диалог и партньорство между демократичните политически партии и обществените организации за обединение  около общи приоритети, а не порочните опити за противопоставяне и парцелиране на политическото пространство, довели до загубата на вярата у хората в морала и държавността, подчерта той.

 
В трудни за България дни... Печат
Написано от Димитър Попов   

На 9 ноември 2013 г. в София се проведе Третия конгрес на партия “Обединени земеделци”. На поста председател беше преизбрана Петя Ставрева.

Ние, радикалдемократите, желаем успешно представяне на избраното ръководство на партията, с която имаме чудесни коалиционни отношения както в местни избори и в Синята коалиция, така и на парламентарните избори, заедно със СДС.

С приветствие към делегатите и гостите на конгреса се обърна председателят на РДП, Захари Петров:

"Уважаема госпожо Мозер,

Уважаема госпожо Ставрева,

Уважаеми гости и делегати,

За мен е чест да приветствам Третия конгрес на Обединените земеделци от името на Радикалдемократическата партия. Ние често чуваме: има ли смисъл да съществува такава партия като нашата - без аналог в страни като Великобритания, САЩ, Франция? Вероятно и Вие сте чували същото по адрес на Вашата партия?

В годините след 1989 г. се нароиха много партии, производни на БКП и нейния „железен юмрук” - Държавна сигурност. Хората са объркани - как да разпознаят наистина демократичните формации? Защото само в приказката на Шарл Перо котаракът успя да премахне човекоядеца в едно от поредните му превъплъщения.

Голяма е нашата отговорност, на земеделци и радикалдемократи, да продължим да маркираме зоната на автентично демократичните политически организации. Защото демократични партии е имало и преди 1989 г. и огромна заслуга за това имат нашите велики предшественици: Александър Стамболийски, Никола Петков, Г. М. Димитров, Найчо Цанов, Тодор Влайков.

Обръщам се и към другите партии от демократичното пространство - пазете ни, нужни сме ви.

Вие провеждате конгреса си в трудни за България дни. Трябва да се намери изход от дълбоката политическа криза, в която е изпаднала страната. Ако ПАРИТЕ корумпират управленците, има решение - избирателят ще гласува само за честни, неподкупни политици. Но когато ПАРИТЕ назначават управленците, изходът е един: - Нови правила, Нова Конституция, Нова България.

Пожелавам успех на Вашия най-висок форум!" 

 
Нека заедно да предложим демократична алтернатива на статуквото! Печат
Написано от РДП   

Радикалдемократическата партия в България, ПП Обединени земеделци и Българската социалдемократическа партия остро осъждаме  окървавяването на мирния протест на българските граждани!

От вчера България е променена. В опасност са не само изпълнението на бюджета и икономиката на държавата, заплашена е и демокрацията. Срещу българския народ са шепа дискредитирани политици, вкопчили се отчаяно във властта. Те няма да се поколебаят да използват всички средства, за да продължат управлението в услуга на кукловодите от групировките и олигархията.

Настояваме парламентът спешно да гласува промени в изборното законодателство, които ще създадат равнопоставеност на участниците в изборите и ще ограничат контролирания и купен вот.

Кредитът на доверие към правителството на Пламен Орешарски е окончателно изчерпан и единственият изход от кризисната ситуация са оставка и нови избори!

Днес българското общество очаква от партиите от демократичния спектър реална консолидация около общи приоритети и програма за извеждане на страната от кризата.

Време е да спрем парцелирането на център-дясното пространство на принципа на предизборните аритметики и на конфронтацията. Нека заедно да предложим демократична алтернатива на статуквото.

24 юли 2013 г.

 
В Дунавска Добруджа - с бюлетина № 10 Печат
Написано от РДП   

ImageНа 30 април 2013 г. в силистренския хотел „Виена” беше представена листата на коалиция СДС за предстоящите парламентарни избори в 20-и многомандатен избирателен район - Силистра. Водач в нея е Сузан Йешели, родом от Тутракан, на 48 години, директор на Център за деца с увреждания. Специално за събитието в областния град присъстваха Захари Петров - председател на Радикалдемократическата партия в България (една от петте партии в коалиция СДС) и Константин Арабаджиев - главен секретар на Съюза на демократичните сили.

Според СДС, едни от най-важните приоритети за Силистренска област са:

 • строежа на трети мост между България и Румъния над река Дунав - при Силистра-Кълъраш, заедно със съпътващата инфраструктура към него;
 • гарантиране на условия за възстановяване и развитие на средната класа и създаването на реални работни места за преодоляване на голямата безработица в Силистренския регион;
 • възстановяване на Драматичния театър в областния център, като едно от най-важните средища на културните ценности и традиции в Дунавска Добруджа;
 • газифицирането на Силистра и други населени места от областта, през които ще минава газопровода;
 • изграждане на модерна пречиствателна станция за отпадни води в областния град и съседните села Айдемир и Калипетрово.

За да се изгради България като държава с конкурентна икономика, развити региони и европейско качество на живот трябва да се работи активно за:

 • възстановяване и гарантиране на свободната инициатива на гражданите и неприкосновеността на частната собственост, като задължителни права в демократична държава;
 • провеждане на адекватна социална политика, основана на принципа на социалния договор - социална подкрепа при изпълнени граждански задължения;
 • изграждане на второ изборно ниво на самоуправление - изборност на областните управители и реална децентрализация;
 • законодателна подкрепа за изграждане на силно гражданско общество, коректив на управлението;
 • повишаване качеството на образованието и научната дейност.

Водачът на листата на коалиция СДС за предстоящите парламентарни избори в 20-и многомандатен избирателен район - Силистра (бюлетина № 10), заяви, че ще бъде гарант за:

 • гласуването и изпълване със съдържание на закони водещи до икономическото развитие и просперитета на страната и региона;
 • постоянен контрол за разходване на финансовите средства по проекти и мащабни програми и привличане на европейски средства за решаване на конкретни проблеми в региона;
 • прилагането на съвременни технологични постижения за подобряване и оптимизиране дейностите в земеделието, образованието, здравеопазването и други отрасли.

 

 
Ново начало на партньорството в демократичната общност Печат
Написано от РДП   
ImageПолитически партии от център-дясното пространство, а именно Съюза на демократичните сили, Обединени земеделци, Радикалдемократическа партия в България, Българска социал демократическа партия, Движение Гергьовден и гражданско сдружение Патриот, приеха основи на обща политическа платформа, която определя политиките и ценностите на новия Съюз на демократичните сили. Със създаването на Съюза на демократичните сили, десните партии поставят ново начало на партньорството в демократичната общност в България, което предлага ефективни решения на неотложните икономически, социални и политически проблеми. Всички лидери на партии в Съюза на демократичните сили се обединиха около желанието си за изчистване на псевдополитическите елити и създаване на една нова морална и съвремена политика. 
продължава>
 
Скъпо, безсмислено и безочливо… Печат
Написано от РДП   

ImageНа 21 януари 2013 г. , в клуба на БТА се проведе съвместна пресконференция на Радикалдемократическа партия, Съюз на демократичните сили и Обединени земеделци.

Лидерите на трите политически партии - Захари Петров, Емил Кабаиванов и Петя Ставрева, заявиха своята категорична позиция за неучастие в референдума за строеж на АЕЦ „Белене” и призоваха своите членове и симпатизанти да не гласуват на 27 януари, тъй като допитването не дава възможност на българския избирател за информиран избор, а цели връщането на спора „за” или „против” АЕЦ „Белене” в Народното събрание, за да продължи корупционната схема.

Този референдум е безсмислен по три основни причини, каза председателят на  Радикалдемократическата партия, Захари Петров. Призованите да гласуват нямат и няма как да имат необходимата информация, решението за строеж на АЕЦ е от компетенцията на правителството, а не на парламента и каквито и да са резултатите от допитването, те не решават въпроса за изграждането на АЕЦ. Аргументи за това се съдържат в становището на НПС на РДП - „Път за никъде”, публикувано в интернет-страницата на партията.

С насрочването на референдума БСП се подигра със сънародниците си, каза още Захари Петров. Кой знаещ, можещ и уважаващ себе си гражданин ще даде категорично мнение по въпрос, изискващ комплекс от специализирани познания? А дори да го направи, неговият глас ще бъде блокиран от хиляди гласували хора, които не знаят какво означава мегаватчас, сеизмичност, отработено гориво и силно радиоактивни отпадъци. А и какво научихме в кампанията? Цена на проекта – от 4 до 10 милиарда евро, има сеизмичност - няма сеизмичност, има ОВОС и проект - няма ОВОС и технически проект, централата ще се изплати за 10 - ще се изплати за 60 години, токът от нея ще е евтин - токът ще е три пъти по-скъп...

Гласуваният от тройната коалиция закон за референдумите не дава възможност за ефективно прилагане на резултата от този и други подобни референдуми. Но очевидно целта не е да се построи АЕЦ „Белене”, за това няма пари. Целта е да продължава този спор, за да могат да продължават и корупционните практики, подхранвани от родното и руско ядрено лоби. Затова не гласувайте, защото с гласа ви ще прехвърлите спора в парламента, а това е целта на организаторите, завърши Захари Петров.

Аз няма да гласувам и вече нямам никакви колебания, защото това е поредният начин да бъдат подведени, излъгани и използвани българските избиратели, заяви лидерът на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов. Това е най-скъпо платеното досега социологическо проучване на членската маса на две партии. Ако Станишев искаше референдум, защо не го направи, имаше 4 години мандат за това. Не го направиха и сегашните управляващи. Освен това, решението за изграждане на нова ядрена централа е в правомощията на изпълнителната власт, което напълно обезсмисля референдума. Допитването е просто опит да се прехвърли отговорността на хората за това, че политиците не са взели решенията, за които са избрани, каза в заключение Кабаиванов.

Провеждането на референдум по въпрос, който изисква високи компетенции като строителство на ядрена мощност, на практика се явява предизборен популизъм от страна на социалистите и в същото време е бягство от отговорност от страна на управляващите. Този въпрос е от компетенцията на българското правителство и то трябва да носи отговорност за взетото решение”. Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева във връзка с предстоящото национално допитване за ядрената енергетика. Жалко е, че първият национален референдум в демократичната история на страната ни се превръща във фарс, в подмяна на приоритети и в предизборно заиграване с електората, каза още Петя Ставрева. По думите й той е “битка на енергийни лобита, които искат да прикрият истината за изхарчените милиарди за АЕЦ “Белене”. Категоричната позиция на ПП Обединени земеделци е, че България трябва да има независима енергийна политика и преди всичко да инвестира в подобряване на енергийната ефективност. Приоритетно е удължаването на работата на 5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй” още 20-30 години. Там трябва да бъдат фокусирани усилията на българските управляващи, смятат от партията.Не можем да искаме от нашите сънародници да участват в един уговорен мач, който се организира от хората, които искат да строят АЕЦ “Белене”, заяви лидерът на земеделците.

На въпрос: Как в контекста на предстоящите парламентарни избори да се разчита на това, че трите партии са заедно, Петя Ставрева заяви, че все още ПП Обединени земеделци не са взели решение за участие в конкретна предизборна коалиция, но се водят разговори с партии от и извън Синята коалиция. “Освен общата позиция за референдума, за нас - Обединени земеделци, СДС и РДП са традиционни партньори и ние работим заедно за изработването на общи политики и приоритети”, отбеляза тя. “Тъй като сме убедени, че България се нуждае от реформаторско управление - с ясна визия и воля за реформи, за нас е важно да участваме в партньорства, в които има равнопоставеност и толерантност между партиите, а не на извиване на ръце и удари под кръста”, каза още Петя Ставрева. Смятаме, че днес демократите в България имат нужда от личности, които не са загубили доверието на избирателите, подчерта лидерът на Обединени земеделци.

“Това, че сме заедно означава, че има и добри практики на взаимодействие между българските демократични партии”, каза в подкрепа Захари Петров и припомни, че СДС, Обединени земеделци и РДП са част от Синята коалиция, която се състои от пет политически субекта.

“Форматът за явяването на парламентарни избори трябва да има политическа логика. Когато едни партньори могат да се обединят за общи позиции и да правят обща политика, останалото е логично”, каза от своя страна Емил Кабаиванов. Той посочи също, че трите политически партии освен че имат обща позиция за референдума,  правят и общи политики. Във връзка с оттеглянето на Доган той заяви, че “е време и други хора да го направят”.

 
Късмет през 2013! Печат
Написано от РДП   

ImageВесели коледни и новогодишни празници!
Най-искрени пожелания за здраве, успешни дела и сбъднати мечти!
                                                                                     
ИК на РДП

 

 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 2 от 6