АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

НОВИНИ
Преклонение пред словото Печат
Написано от РДП   

ImageНа 11 май Българската православна църква почита светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука. Техните ученици са призвани да бъдат първите наши учители и народни будители. Този ден Радикалдемократическата партия е възприела като свой празник. В църквата “Св. Седмочисленици” нашата партия традиционно изразява уважението си към равноапостолите Кирил и Методий и техните последователи - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. 

Причините, разбира се, са няколко. Една от тях е преклонението пред словото, което е съхранило българската народност през вековете. Не случайно създателите на Радикалдемократическата партия са изявени български литератори, учители, журналисти, хора, които са използвали силата на словото, за да култивират в българското общество нови идеи - идеите на либерализма. Тези родоначалници на либерализма са радетели за ценности, които днес наричаме “европейски” - политическа толерантност, свобода на словото, печата и сдруженията, реформи в образованието, социалната и икономическата сфера, стопанска самостоятелност на общините и децентрализация на държавното управление. В този смисъл първите радикалдемократи в България могат да се определят като народни будители.

Днес непрестанно се говори за нов морал и нови ценности в политиката. В медийното пространство отекват позабравени стари идеи, които преди почти сто години хора, не по-глупави от нас и далеч по-безкористни от днешните български политици и държавници, са издигнали като партийна платформа и са работели за осъществяването й.

На нас, българите, сякаш ни е писано непрестанно да преоткриваме колелото. Защо не използваме опита на предишни поколения? Защо се стремим да сме откриватели, след като бихме могли да сме достойни наследници и продължители на добри традиции. Нека се запитаме ние - днешните радикалдемократи, можем ли да бъдем будители като Тодор Влайков и Найчо Цанов? Ще има ли будители и в ХХI век? Какво ще бъде призванието на тези будители?

Само будители ли трябва да са радикалдемократите или и практици? Всъщност едното не изключва другото. Във века на информацията има място за много идеи и либералната има шанс да е една от водещите. Времето, в което тя се е зародила в България, има сходни характеристики с настоящата политическа обстановка - разочарование от морала и действията на голяма част от хората във властта, корупция и ненаказуемост при престъпване на закона, всеобщо недоверие към политическите партии, обществена алергия към обещанията на политиците и т.н. Срещу всичко изброено са се изправили преди почти век създателите на Радикалдемократическата партия.

Днес, ние, техните наследници сме длъжни да се противопоставим на същите явления и да възродим тези традиции в българската политика, които са залегнали в първата либерална политическа програма на България - програмата на РДП.

Честит празник, радикалдемократи!

 
РДП е категорично против експерименти с националните интереси! Печат
Написано от Димитър Попов   

ImageНа 10 април 2012 г. се състоя среща на председателите на партиите от Синята коалиция - СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП и РДП. Обсъдена беше обща позиция по вота на недоверие, внесен за гласуване в Народното събрание, по повод правителственото решението за спиране строежа на „АЕЦ Белене”.
Партньорите потвърдиха принципното си отношение относно опасния, ненужен и скъп проект и на последвалата пресконференция обявиха, че парламентарната група на Синята коалиция ще гласува против вота.
В началото на обсъждането председателят на РДП, Захари Петров, припомни принципното становище на РДП - депутатите от Синята коалиция да не участват в гласуване на недоверие, инициирано от БСП и техните партньори. Но този вот надхвърля предела на неморалност в политиката. Тези, които обрекоха няколко поколения българи да плащат един дълбоко корупционен проект, противоречащ на националните интереси, сега надигат вой до небесата...
Радикалдемократическата партия призовава народните представители от Синята коалиция да наблюдават внимателно следващите стъпки на правителството в осъществяване на енергийната политика, за да не се повтаря подобен скъпо струващ експеримент с националните интереси никога повече.
В края на изказването си, лидерът на РДП предложи оставащата година до изборите да бъде активно използвана за обмислени и съгласувани изяви на петте партии от Синята коалиция, които освен отстояване на обещаните в началото на този мандат политики, да започнат да представят и своите основни виждания за бъдещето на България!
РДП

 
Лидерите на РДП, Обединените земеделци и БСДП се срещнаха в столицата Печат
Написано от РДП   

ImageИзмина една година от подписването на Декларация за политическо сътрудничество между партиите от Синята коалиция - Радикалдемократическа партия, ПП ”Обединени земеделци” и Българска социалдемократическа партия. По този повод в София се състоя среща на представители на ръководствата на трите организации.

Единодушно беше заключението, че сътрудничеството се е приело добре от партийните структури в страната и е допринесло за създаване на взаимодействие между членовете и симпатизанти на трите традиционни за България партии. Надделя становището, че местните избори са протекли в условия, нехарактерни за една демократична държава - политически натиск, купуване на гласове, зле прикрити манипулации в избирателните комисии. Широки възможности в тази насока даваха слабостите в новоприетия изборен кодекс, довели до порочни практики в ЦИК и ОИК. На този фон трябва да се отбележи и лошото взаимодействие с останалите партньори в Синята коалиция - СДС и ДСБ, които позволиха дребното надцакване да вземе връх над общите декларирани цели.

В общ политически план, днес проблемите в нашата страна стоят със същата острота, както преди три години, а в медийното пространство всичко се оправдава със световната икономическа криза. Натискът на крупния бизнес, свързан с властта, води до състояние на вегетиране и фалит на средните и дребни производители, а броя на новите безработни само за месец януари 2012 г. нарасна с над 50 хил. души. Съществува огромна разлика между политическото говорене на властта и реалното състояние на земеделието по места -  извод, който Обединените земеделци са направили след регулярните срещи със земеделски производители по региони.

На този фон, подчерта председателят на РДП Захари Петров, в политическия живот започнаха да избуяват всеядни субекти. По същество те са лишени както от идеология, така и от икономическа програма, но разчитат на пробив чрез обслужване на определени корпоративни интереси.

Партньорите отчетоха, че не успяха да наложат честен диалог в Синята коалиция, което доведе до разнобой и изключително слаб резултат на президентските избори.

Кукловодите на политическия модел у нас успешно прокарват тезата, че структурите на гражданското общество трябва да се дистанцират от политическите партии, като същевременно всяка нова “гражданска формация” се опитва по примера на управляващите да се превърне в политическа партия. По тази причина особено внимание беше отделено на работата с организациите от неправителствения сектор и възможните подходи за преодоляване на тоталното медийно затъмнение, наложено от силните на деня.

Участниците в срещата се обединиха около четири направления, които да предложат на членовете на организациите за продължаване на партньорството в краткосрочен план, като те включват:

  • иницииране на регионални форуми по предложение на всяка една от партиите в периода март- април 2012 г.
  • съвместно с евродепутатите от Синята коалиция да се организира дискусия по темата : ”Новият програмен период в ЕС 2014-2020 г. и проблемите на България”
  • провеждане на среща дискусия със кметовете и съветниците, представители на трите партии в местната власт.
  • внасяне на общи предложения за промени в изборното законодателство за отстраняване на слабостите в изборния процес.

В предстоящия политически сезон пред традиционните партии стоят огромни предизвикателства и множество задачи. Има желание за съвместна работа в интерес на хората, а резултатите ще зависят от общите усилия и възможността да се намерят верните решения.

РДП

 
Рекордно скъпи, манипулирани и лошо организирани избори! Печат
Написано от Димитър Попов   

ImageНа 3 декември 2011 г. в град Пловдив се състоя заседание на Националния партиен съвет на Радикалдемократическата партия в България. В него участваха новоизбрани и неуспели кандидати за кметове и общински съветници.

Участниците направиха анализ на отминалите президентски и местни избори. Приведоха се много и конкретни примери на натиск и манипулации, лоша организация и неразбории както при гласуването, така и в броенето на гласовете. НПС се съгласи с отчетите на регионалните координатори и констатира, че това бяха рекордно скъпи, манипулирани и лошо организирани избори в най-новата ни история. Разбира се, анализите показаха, че не само това е причина за незадоволителното представяне на автентичните партии от дясноцентристкото политическо пространство у нас.

На заседанието бяха направени конкретни предложения за укрепване на структурите на РДП и изработване на определени политики в предстоящата конгресна година. Изпълнителният комитет трябва да разработи конкретна програма за използване на възможностите на ИНТЕРНЕТ-пространството за споделяне на идеи.

На фона на незадоволителното състояние на взаимоотношенията в Синята коалиция, беше отчетено доброто взаимодействие с ПП “Обединени земеделци” и с БСДП - сътрудничество, опиращо се на взаимно уважение, зачитане на чуждото мнение, диалог и конструктивизъм на принципна и идейна основа.

НПС на РДП подкрепи справедливите протести на българските граждани срещу непоследователната, хаотична и в много случаи противоречива политика на настоящото правителство.

РДП

 
Големият избор тепърва предстои! Печат
Написано от РДП   

Изборите приключиха. Според някои те бяха най-манипулираните от 1990 г. насам. За нас вотът беше лошо организиран, изпълнен по един лош изборен закон, а необучените членове на комисии само засилваха хаоса. Съдът е този, който ще може да даде отговор доколко регистрираните нарушения предопределиха резултата от изборите. Въпреки всичко, избирателите останаха със съмнение за справедливостта на получените резултати.

РДП е разтърсвана от противоречиви чувства - някои се радват, други скърбят. Статистиката ни отрежда 56 464 действителни гласа, подадени за листи с участието на наши кандидати за общински съветници и 70 379 гласа за подкрепените от нас кандидати за общински кметове. Тези гласове се оказаха достатъчни за избора на двама общински кметове - на Пазарджик и Септември, както и на 48 общински съветници.

В изборите за кметове на населени места сме спечелили подкрепата на 12 253 души, които са избрали 24 кметове на различни селища - най-много в област Пазарджик.

Радваме се на успехите и съжаляваме за пропуснатите възможности в Русе, Пловдив, София, Сопот и на много други места. Сухите цифри показват напредък спрямо резултатите отпреди 4 години - близо два пъти по-добра представяне, но може още много да се желае.

Изборите приключиха. Големият избор предстои!

ИК на РДП

 
В Пазарждик - гласуваме с Бюлетина 46! Печат
Написано от Димитър Попов   

Image

В Пазарджик, настоящият общински съветник и член на НПС на РДП, Христо Тодоров, регистрира коалиция на РДП и НДСВ за участие в изборите за местна власт на 23 октомври.

В съответствие с традициите си, Радикалдемократическата партия в България отново залага на млади, но притежаващи качества за участието им в местната власт специалисти.

Коалицията не издига кандидат за кмет, но видно от наименованието си подкрепя досегашния градоначалник - Тодор Попов.

Пожелаваме на нашите членове и симпатизанти успех в изборите, за да постигнат това мнозинство в бъдещия местен парламент на Пазарджик, което ще даде възможност на общинския съвет и на бъдещия кмет да изпълнят предизборната си програма.

 
Радикалдемократите от града на Иван Вазов Печат
Написано от РДП   

ImageНа 5 октомври 2011 г. бе открита предизборната кампания на РДП в община Сопот. В залата на читалището бяха представени кандидатът за кмет на общината - д-р Иван Дончев, кандидатът за кмет на с. Анево - Николай Николов, както и листата на кандидати за общински съветници.

Д-р Дончев направи отчет за дейността на тримата общински съветници в досегашния местен парламент, обективно оцени извършеното в общината и отбеляза нестореното. След като представи 15-те кандидата за общински съветници - икономисти, инженери, лекари, бизнесмени, той набеляза акцентите на предизборната си програма: грижа за младите хора, за екологията на града, подобряване на инфраструктурата, чрез привличане на инвестиции за конкретни проекти, подобряване материалното състояние на жителите на общината.

Приветствие поднесоха председателят на РДП - Захари Петров, както и председателят на подкрепящия листата Български бизнес блок - Кристиян Кръстев.

Срещата завърши с програма на младежки състав за народни песни и танци, чиито изпълнения бяха аплодирани от препълнената зала.

 
Гласуваме с Бюлетина 34 - на земеделци, радикалдемократи и БСДП за местните избори в София Печат
Написано от РДП   

ImageНа 1 октомври 2011 г. в столицата бе даден старт на предизборната кампания за местните избори на Коалиция „Съюз Обединени земеделци, радикалдемократи и БСДП”. В градинката пред църквата „Свети Дух”, в квартал „Надежда”, на стеклите се граждани бе представена листата от кандидати за общински съветници: земеделци, радикалдемократи, социалдемократи. 

В приветствието си, заместник-председателят на Обединените земеделци, Георги Каркъмов, изрази намерението на бъдещите общински съветници да превърнат София в европейска зелена столица и уютен за живеене град. Той призова софиянци да противопоставят на нетолерантността истинските християнски добродетели.

Председателят на Радикалдемократическа партия, Захари Петров, поздрави присъстващите с християнския празник – Покров на Пресвета Богородица и припомни, как през 910 г. тя се явила пред християните, молещи се за защита от нападналите Византия сарацини, покрила ги със своето наметало и с нейното покровителство арабите били прогонени от страната. Нека повярваме във възможностите на участващите в листата професионалисти, защото те милеят за своя град и могат да направят много за неговия просперитет. Нека да измолим от Божията майка успех за себе си и за всички софиянци, завърши приветствието си той.

ImageПредседателят на БСДП, Йордан Нихризов, призова столичани да гласуват доверие на кандидатите за общински съветници, като подчерта, че това е единствената листа, несвързана със статуквото, която може да бъде алтернатива на досегашното управление на София. Той изрази увереност, че любовта и разбирателството могат да победят етническото противопоставяне в обществото, което някои се опитват да наложат.

На срещата присъстваше и кандидатът за кмет на София, Прошко Прошков. В приветствието си той изрази надеждата си, че ще работи заедно с избраните съветници от коалицията на земеделци, радикалдемократи и социалдемократи. Констатира, че през последните години южните райони на столицита са се развили за сметка на северните и подчерта необходимостта от премахване на разликата в транспортните и други комунални услуги.

На присъстващите бе раздаден курбан. Състав изпълнители на народни танци люшнаха кръшни хора, към които се включиха и радикалдемократи.

 
Новата Стара Загора Печат
Написано от РДП   

Image
Лидерите на коалицията в Стара Загора - Александър Желязков (Новото време), Недялко Ангелов (БСДП), Красимир Койчев (РДП) и Моньо Христов (Обединени земеделци)
На 27 септември 2011 г. , в салона на библиотека “Захарий Княжевски” в Стара Загора, бе открита предизборната кампания на коалиция "Новата Стара Загора", съставена от БСДП, Обединени земеделци, РДП и Новото време. Дошлите на откриването граждани бяха приятно изненадани от постановката на Театър „КОКО” – моноспектакълът „Черното пиле”, по разкази на Николай Хайтов, талантливо изпълнен от артиста Димитър Карамалаков.

Кандидатът на коалицията за кмет на Стара Загора, инж. Недялко Ангелов, представи основните акценти от програмата за управление на общината, включващи честен и открит диалог, сигурен дом и работа, чист въздух и околна среда, приоритети за бизнеса, подобряване на инфраструктурата, оптимизация на транспорта, дългосрочна социална политика, изготвена след демографски анализ, подобряване облика на областния град и съставните населени места с оглед на богатото историческо и културно наследство.

След това присъстващите се запознаха с кандидатите за общински съветници, сред които икономисти, инженери, юристи, педагози, хора с опит и желание да допринесат за просперитета на Стара Загора. На първите 10 места в обединената листа личат имената на : Недялко Ангелов, Александър Желязков, Анелия Василева, Христо Монев, Стефан Евтимов, Красимир Койчев, Тихомир Тодоров, Гергана Маджарова, Татяна Георгиева и Илия Илиев. Посланието на коалицията “Новата Стара Загора” в настоящата кампания е „Погрижи се за себе си и за своя дом!”.   

На тържеството приветствие поднесоха националните лидери на Българската социалдемократическа партия, Обединените земеделци и Радикалдемократическата партия в България. Именно тук в началото на тази година бе подписано споразумение за единодействие между трите традиционни политически организации, символ на социалния дух, народовластието и либерализма.

 
Добра поличба в Пловдив Печат
Написано от РДП   

Image

На 24 септември в Античния театър в Пловдив беше даден старт на предизборната кампания на кмета на Пловдив, г-н Славчо Атанасов и на водената от него листа за общински съветници.

На откриването на кампанията присъстваха лидерите на партиите, съставящи коалицията: ВМРО-НИЕ, ОДС, Обединени земеделци, НДСВ, РДП и БСДП.

Градоначалникът направи кратък отчет на обещаното преди 4 години и изпълненото. Той представи и листата на съветниците с думите: „В листата няма нито един дискредитиран човек”.

Обяви, че през втория си мандат ще хвърли силите си най-вече за повишаване доходите на пловдивчани и завърши с думите: „Бог с нас и с нашия Пловдив“!

След това между дошлите на проявата настъпи оживление. Появи се котка, която без да се страхува от прожекторите и многохилядното множество се разходи по сцената. С усмивка градоначалникът разказа, как преди четири година по време на словото му пак се е появила котка и нарече това поличба.

Мистериозната котка се появи още веднъж по време на приветствието на председателя на РДП, г-н Захари Петров.

След официалната част последва концерт на музикантите от „Тоника“, който продължи повече от час.

 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 3 от 6