АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

НОВИНИ
Отворени предварителни избори на Синята коалиция за кандидат за президент Печат
Написано от РДП   

На 12 юни 2011г. (неделя) ще се проведат отворени предварителни избори за кандидат-президент на Синята коалиция.

За правилата за провеждането на изборите и за местата за гласуване може да се информирате на www.sds.bg и www.dsb.bg.

ИК на РДП призовава всички радикалдемократи и съмишленици, всички демократи, към активно участие в изборите.

 
Синята коалиция с обща воля за успех на предстоящите избори Печат
Написано от РДП   

ОБРЪЩЕНИЕ

на политическите лидери на Синята коалиция

 

Image

 

Синята коалиция - Съюзът на демократичните сили, Демократи за силна България, Българската социалдемократическа партия, Обединени земеделци и Радикалдемократическата партия в България обявяваме волята си, че ще се явим самостоятелно на президентските  избори през 2011 г.

 

Ние сме доказаните реформатори в страната.

 

Ние сме най-последователната антикомунистическа политическа сила в посттоталитарна България.

Ние сме готови да решаваме големите въпроси пред България днес.

 

Ние декларираме, че:

 

1.    Наш стратегически противник е провалилата се в не едно управление на страната БСП;

2.    Ще бъдем реформаторска алтернатива и конкурент на изоставилата обещанията си управляваща

       партия ГЕРБ;

3.    Ще излъчим свои кандидати за президент и вицепрезидент.

4.    За официалните избори за президент на страната партиите, подписали споразумението, се

       регистрират като Синя коалиция пред ЦИК;

5.    Ще излъчим свои кандидати за кметове и общински съветници в столицата и страната, където

       местните ни организации са постигнали съгласие;

6.      Ще разширим коалицията си на национално и местно ниво с партии, споделящи ценностите на

       реформаторската обединена десница и подкрепили нашите кандидати за президент и вицепрезидент;

7.    Ще проведем по договорени и публично обявени от нас правила отворени предварителни избори за

       кандидат за президент и кандидат за кмет на София. 

 

Призоваваме всички български граждани да гласуват в отворените предварителни избори, за да станат кандидатите на Синята коалиция - кандидати на демократите в България!

 

25 май 2011 г.                                                                                                                                                       София 

 
С цветя и тържествена литургия! Печат
Написано от РДП   

ImageНа 11 май Българската православна църква почита светите равноапостоли - братята Кирил и Методий.

Всяка година на тази светла дата радикалдемократите в България отбелязваме и своя партиен празник. С цветя и тържествена литургия!

За всички нас - учители и лекари, държавни служители и хора със свободни професии, дейци на науката, културата, изкуството и читалищното дело, представители на техническата интелигенция, на фамилния, малкия и средния бизнес и на българската младеж, 11 май има особен смисъл. Защото носим в себе си по мъничко от присъщите на солунските братя чувство за мисия, отговорност, духовен заряд, себеотдаване, любов към ближния и родолюбие.

По традиция в столичния храм “Свети Седмочисленици” бе отслужена тържествена литургия, на която присъстваха радикалдемократи от София.

 

 
Радикалдемократи, земеделци и социалдемократи заедно на изборите в Русе Печат
Написано от РДП   

ImageНа 17  април 2011 г. организациите на Радикалдемократическата партия, ПП „Обединени земеделци” и Българската социалдемократическа партия в Русе подписаха споразумение за общи действия на предстоящите местни избори.
Лидерите на трите организации в Русе: Галин Ганчев, Валентин Димитров и Емил Бачийски положиха подпис под изработената обща позиция за участие в местните избори с обща листа за общински съветници и общ кандидат за кмет на Русе.
Подписаното споразумение не затваря вратата за разговори и с другите две партии от Синята коалиция - СДС и ДСБ, но единствено върху основата на равноправен диалог и взаимно уважение, на базата на принципи, виждания и платформи.
На подписването присъстваха председателите на трите партии - Захари Петров, Петя Ставрева и Йордан Нихризов.
Постигнатото съгласие е пряк резултат от публикуваната в началото на годината Декларация за политическо сътрудничество на РДП, Обединени земеделци и БСДП в рамките на Синята коалиция.

18 април 2011 г.                                                                                                                                                  РДП
 
Среща между лидерите на партии от център-дясното пространство Печат
Написано от РДП   

На свое заседание Изпълнителният комитет на Радикалдемократическа партия анализира политическата обстановка у нас. Бяха направени следните констатации:

  • Партиите от Синята коалиция подкрепиха съставянето на правителство на ГЕРБ. Но в момента имаме сериозни несъгласия с много от водените от това правителство политики.
  • Три от партиите в Синята коалиция се родеят с ГЕРБ чрез ЕНП. Но всяко предложение на Синята коалиция се приема болезнено от ГЕРБ.
  • Правителството изпусна най-доброто време за извършване на решителни реформа. А състоянието в здравеопазването и образованието е плачевно, народът бедства и най-важното – липсва надежда за промяна към по-добро.

Затова ИК на РДП прави следното

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  • Да се организира среща на партиите от Синята коалиция с ГЕРБ.
  • Срещата да се проведе на ниво председатели.
  • На срещата да се обсъдят състоянието на икономиката и развитието на политическите процеси у нас и взаимодействието на партиите от център-дясното пространство: ГЕРБ, СДС, ДСБ, ОЗ, БСДП, РДП.
 
Демокрацията в България не би трябвало да има алтернатива! Печат
Написано от РДП   

ImageНа 30 януари 2011 г. три политически организации от Синята коалиция - Радикалдемократическата партия в България, ПП ”Обединени земеделци” и Българската социалдемократическа партия, подписаха в Стара Загора декларация за политическо сътрудничество.

От нея става ясно, че като приемници и продължители на една над стогодишна история и трите формации имат общи позиции по отношение на приоритетите в развитието на аграрния сектор, образованието, културата и социалната политика. В поредица организирани от тях срещи и дискусии са били изказани различни мнения на политици и експерти, вследствие на които са приети политически документи с конкретни изводи и решения. Всички те са на разположение за обсъждане - както от партньорите от Синята коалиция, така и от съответните държавни институции.

Земеделци, социалдемократи и радикалдемократи са еднакво привързани към конституционализма и уважават върховенството на закона. Затова и решително се противопоставят на всеки опит с непочтени средства да се подменят същностните теми в държавата, да се подменят легитимни политически партии с популистки формирования и с балканска хитрост да се правят опити за служебно печелене на избори.

Общо е и недоволството на трите организации от липсата на решителни реформи, които да дадат глътка въздух на дребния и среден бизнес и да спрат задълбочаващото се обедняване на по-голямата част от населението.

РДП, ПП „Обединени земеделци” и БСДП настояват след обстоен диалог, общи правила и процедури, демократичното пространство да участва с единни кандидатури за президент и вицепрезидент.

 

РДП

 
Верни на традициите - за по-добро настояще! Печат
Написано от РДП   

Д Е К Л А Р А Ц И Я 

за политическо сътрудничество

между  РДП, ПП „Обединени земеделци” и БСДП през 2011 г.

Ние, членовете на традиционните български партии, се гордеем с делата на нашите предшественици в борбата за свобода и демокрация. Ние, земеделци, социалдемократи и радикалдемократи, сме приемници и продължители на една над стогодишна история, свързана с реализацията на идеи  в името на просперитета на България. Оставайки верни на традициите, ще отстояваме принципите за свобода, народовластие и справедливост.

продължава>
 
Форум за по-успешна политика в земеделието Печат
Написано от РДП   
На 2 октомври 2010 г. в София се състоя дискусия на тема: „Усъвършенстване на поземлените отношения - основа за развитието на земеделието и селските райони”. 

 делови президиумФорумът беше организиран от ПП „Обединени земеделци” и е част от съвместна инициатива за партньорство между политическа партия „Обединени земеделци”, Българската социалдемократическа партия и Радикалдемократическа партия в България.

Участие в разискванията взеха представители на браншовите организации и асоциации в областта на земеделието, преподаватели от Аграрния университет в Пловдив, Университета за национално и световно стопанство , Софийския университет, Аграрния колеж в Пловдив, както и експерти от СДС, ДСБ, ГЕРБ, ПП „Обединени земеделци”, РДП и БСДП.

Бяха дискутирани въпросите, свързани с проблемите в поземлените отношения, пазара на земята, възможностите за уедряване на дребните и средни земеделски стопанства, усъвършенстването на арендните отношения, както и подобряването на административното обслужване и усвояването на средства от фондовете на ЕС.

След обобщаване на изказаните мнения и предложения ще бъде създаден Меморандум, който да послужи като основа за разработване на успешна политика в земеделието.

4 октомври 2010 г.

 
Панахида в памет на един голям българин Печат
Написано от РДП   

ImageНа 23 септември 2010 г. се навършиха 63 години от обесването на един от най-големите български родолюбци и демократи, Никола Петков.

В столичния храм „Свети седмочисленици” беше отслужена панихида в памет на убития от комунистите земеделски водач. След църковната служба прочувствено слово произнесе Виктория Димова, депутат във Великото Народно събрание 1990-1991 г., дъщеря на Елисавета Попантонова (Зелената попадия), народен представител от групата на БЗНС „Никола Петков” през 1946-1947 г.

В поклонението участваха ръководители, членове и симпатизанти на ПП „Обединени земеделци”, както и председателите на РДП - Захари Петров и на БСДП - Йордан Нихризов, коалиционни партньори в Синята коалиция.

23 септември 2010 г.

 
Европейски ден за жертвите на престъпленията на тоталитаризма Печат
Написано от РДП   

Image   На 23 август 2010 г. в Самоков, с панахида в църквата „Свети Георги”, за пръв път у нас бе отбелязан Европейския ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма. Организатори бяха Радикалдемократическа партия в България, Републиканската партия и Християн-социалния съюз.
Членове и симпатизанти на тези организации, десетки граждани на Самоков, почетоха паметта на стотиците хиляди хора, пострадали от комунистическия режим в нашата страна.
В службата участваха Константийския епископ Кирил, Захари Петров - лидер на РДП, Нико Линков - председател на проверителния съвет на РДП, д-р К. Панев - член на ръководството на РП и др.
В краткото си слово г-н Захари Петров припомни, че на 23 август 1939 г. хитлерова Германия и сталинова Русия подписват договор, с който си поделят Полша и доказват по категоричен начин, че няма разлика между национал-социализма и комунизма. Председателят на Радикалдемократическата партия призова да помним този ден и да пазим крехките кълнове на демокрацията у нас.
С голяма болка и вълнение бе отбелязано, че наследниците на бившите комунисти днес са безскрупулни капиталисти и това е най-лошия сценарий, който можеше да сполети България. 
Участниците във възпоминанието си обещаха да положат всички усилия, за да запазят жив спомена за жертвите на комунизма у нас.

 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 4 от 6