АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

НОВИНИ
Европейски ден за жертвите на престъпленията на тоталитаризма Печат
Написано от РДП   

Image   На 23 август 2010 г. в Самоков, с панахида в църквата „Свети Георги”, за пръв път у нас бе отбелязан Европейския ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма. Организатори бяха Радикалдемократическа партия в България, Републиканската партия и Християн-социалния съюз.
Членове и симпатизанти на тези организации, десетки граждани на Самоков, почетоха паметта на стотиците хиляди хора, пострадали от комунистическия режим в нашата страна.
В службата участваха Константийския епископ Кирил, Захари Петров - лидер на РДП, Нико Линков - председател на проверителния съвет на РДП, д-р К. Панев - член на ръководството на РП и др.
В краткото си слово г-н Захари Петров припомни, че на 23 август 1939 г. хитлерова Германия и сталинова Русия подписват договор, с който си поделят Полша и доказват по категоричен начин, че няма разлика между национал-социализма и комунизма. Председателят на Радикалдемократическата партия призова да помним този ден и да пазим крехките кълнове на демокрацията у нас.
С голяма болка и вълнение бе отбелязано, че наследниците на бившите комунисти днес са безскрупулни капиталисти и това е най-лошия сценарий, който можеше да сполети България. 
Участниците във възпоминанието си обещаха да положат всички усилия, за да запазят жив спомена за жертвите на комунизма у нас.

 
В памет на Александър Стамболийски Печат
Написано от РДП   

ImageНа 12 юни т. г., в местността “Янини грамади” над село Славовица, се проведе традиционния митинг-събор, на който сдружените земеделци отбелязаха 87-годишнината от смъртта на  Александър Стамболийски.Почит пред делото и паметта на големия политик и държавник, както и на неговите сподвижници, изрази председателят на РДП, г-н Захари Петров. Бяха прочетени приветствия от г-жа Анастасия Мозер, от г-н Мартин Димитров. Приветствие пред многохилядното множество поднесоха Димитър Иванов и Борис Марков от СДС, Йордан Нихризов от БСДП, дейци и ветерани от ПП “Обединени земеделци”.

 
РДП в София с нов председател Печат
Написано от РДП   
Стефан Димитров е новият председател на столичните радикалдемократи. Той бе избран на отчетно-изборно събрание на местната организация на РДП в София, на което нейният досегашен председател -  Екатерина Славова, си подаде оставката по лични причини. Форумът се състоя на 7 юни 2010 г., като на него за пореден път се постави въпроса за намиране на по-ефективен механизъм за активен диалог с политическите партньори на РДП в Синята коалиция. В ръководството на столичната организация на РДП беше избрана и Радка Касчиева, която ще отговаря за финансовата политика.
 
Юбилей на РДП - много вълнения и надежди! Печат
Написано от РДП   

През март в София се състояха тържества, свързани с 20-годишнината от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България.

На 6 март 2010 г., в зала 7 на Националния дворец на културата се проведе кръгла маса на тема - 20 години отново РДП!

Мнения за радикалдемократическата идеология и приноса й за демократичните промени у нас, за участието на радикалдемократите в обществено-политическия живот, за настоящето и бъдещето на РДП, изложиха Александър Йорданов, Захари Петров, Кирил Велев, проф. Михаил Неделчев, Цоньо Ботев и др.

В изказванията се изразиха най-различни тези, но в един изключително коректен и конструктивен диалог се открои становището, че радикалдемократическия дух е жив и необходим за внасяне на нормалност в объркания политически живот у нас.

Image 

 На 7 март 2010 г. се проведе тържество, на което бе почетено оригиналното знаме на видинските радикалдемократически организации (от 1906 г.), за пръв път след повече от половин век прозвуча и химна на РДП (от 1925 г.) - Марш на радикалите!

Гости на тържеството бяха: председателят на Съюза на демократичните сили - Мартин Димитров, председателят на Българската социалдемократическа партия - Йордан Нихризов, Любен Вичев - представител на Обединените земеделци, проф. Стефан Карастоянов - председател на Българския демократичен форум, Ленко Русанов - председател на Републиканската партия, Доно Тошев - председател на Християн-социалния съюз, Иван Николов - председател на Съюза на репресираните и др.

 
В НДК - кръгла маса на тема: 20 години отново РДП! Печат
Написано от РДП   

На 6 март 2010 г. (събота), от 14 часа, в зала 7 на Националния дворец на културата в София, Инициативен комитет за отбелязване на 20-годишнината от възстановяването на Радикалдемократическа партия в България организира КРЪГЛА МАСА на тема: 20 години отново РДП!

 

Мнения за приноса на радикалдемократическата идеология в демократичните промени у нас, за участието на радикалдемократите при осъществяване на реформите във всички сфери на обществения живот, за настоящето и бъдещето на РДП, изложиха проф. Михаил Неделчев, Александър Йорданов, Кирил Велев, Цоньо Ботев, Захари Петров и др.

 

 
Да си спомним “сините” символи! Печат
Написано от РДП   

Във връзка с 20-годишнината от възстановяване на традиционните партии в нашата страна и основаването на коалицията Съюз на демократическите сили (СДС), Радикалдемократическата партия в България (РДП) стартира инициатива - Да си спомним “сините” символи!

Всеки, който разполага със снимки на плакат или друг символ от годините 1990 - 1997 да ги изпрати на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. - с информация кога е създаден символът, за какво е използван и какво знаете за автора му.

В сайта ни ще бъде създадена галерия на символите на новата ни демокрация. За най-активните участници в инициативата са предвидени награди!

 
Научен семинар в памет на професор Захари Райков Печат
Написано от РДП   

Инициативен комитет, с председател академик Е. Головински - БАН, съвместно с катедра „Химия и биохимия” - към Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, организираха научен семинар на тема „Нови приложения на електрон парамагнитен резонанс (ЕПР) метода в медицината” в памет на професор Захари Райков. Семинарът се проведе на 27 ноември 2009 г. в Заседателната зала на Медицински факултет.

Професор Захари Райков е роден в Хасково, кръстен е на дядо си - художника Захари Желев от Казанлък, първият българин, дипломиран в художествената академия в Торино, Италия. През 1984 г. започва работа в катедра „Химия и биохимия“ на ВМИ - Стара Загора, където в продължение на 20 години организира учебния процес и научно-изследователската работа. Той е пионер в синтеза на спин-белязани вещества, като потенциални противотуморни средства. Работата му в тази област е призната от професор Сосновски, изтъкнат американски учен. Работил е в сътрудничество с Института по молекулярна биология на БАН, аналогичния институт на Берлинската академия на науките, с раковия център в Хайделберг, както и с Университета в Кайзерслаутерн. През 1992 г. професор Захари Райков създава и регистрира първия български препарат „Цихломин”, който е аналог на „Ломустин”. Автор е на повече от 100 научни публикации и 50 патента.

В тържественото си обръщение, заместник ректорът на Тракийския университет - професор Гаджева, припомни творческия път и кариера на „един от най-талантливите учени на съвременна България“. Ръководители на катедри и лаборатории от Медицинския факултет на Тракийския университет се включиха в семинара и си припомниха по-важните моменти от личния и творчески път на бележития български учен. В спомените си за неговата личност, професор Цанко Яблански разказа за приноса на Захари Райков за създаване на Тракийския университет като един от инициаторите и негов кръстник.

За политическата дейност на професор Захари Райков - с принос за възстановяването на Радикалдемократическа партия (РДП) в Стара Загора, член на Националния партиен съвет и депутат в 36-то Народно събрание, говориха председателят на РДП, Захари Петров и организационният секретар на РДП, Красимир Койчев.

Семинарът продължи с научни доклади и дискусии.

 
Синята коалиция внесе в ЦИК документите си за участие в изборите за Народно събрание Печат
Написано от РДП   

Синята коалиция внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) документите си за участие в изборите за Народно събрание. Документите бяха внесени от лидера на СДС Мартин Димитров, Любов Панайотова (СДС), Петър Москов (ДСБ), земеделеца Георги Димитров и радикалдемократа Захари Петров.

Считайте СДС за част от Синята коалиция по най-възможния официален начин, каза пред журналисти Мартин Димитров. Попитан дали очаква още юридически пречки пред партията, той посочи, че след последното решение на Върховния административен съд, пътят е разчистен и е ясно, че Пламен Юруков не е председател на СДС. Той информира, че Синята коалиция е събрала над 25 хиляди подписа за регистрацията.

ЦИК получи максималното количество информация, те имат всички документи, за да могат да вземат обективно решение, отбеляза Петър Москов. Той добави, че преди това сме станали свидетели на едномесечен опит политическата борба да се превърне в административна и правова. Сега сме по-силни– както административно, така и политически, каза още той.

Любов Панайотова пожела успех на предстоящите избори за национален парламент и подчерта, че те са изключително важни, за да може да се смени сегашното управление на страната и България да се пребори с икономическата криза.

Image

 
70-годишен юбилей! Печат
Написано от РДП   

На 8 май 2008 г., нашият съпартиец, член на Националния партиен съвет, Стефан Димитров, навърши 70 години.
Да си ни жив и здрав, Стефане и още дълги години да ни радваш с мъдростта си и с младежкия си дух! 

 
Не на подкупността, некомпетентността и арогантността! Печат
Написано от РДП   

На 1 септември 2008 г., софийските организации на Радикалдемократическата партия в България, както и на Социалдемократическата партия, издигнаха палатка в градинката между Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Народно събрание и заявиха своя протест срещу продължаващата криза във всички сфери на обществения живот у нас.

Разпространена бе следната декларация:

Ние, представителите на СДП и РДП започваме уличен протест.

Защото правителството на тройната коалиция със своята некомпетентност, корумпираност и наглост надмина всички допустими граници:

 - провали успешния ни европейски старт и направи българския народ за посмешище пред целия свят;

 - реши да краде от европейските пари и след като ги удариха през пръстите, се кани да си раздаде натрупаните от надвзети данъци почти 6 милиарда лева.

Няколко партии инициираха подписки за предсрочни избори. Ние ще ги подкрепим. Но само преди година мнозинството от българските граждани на два пъти (на избори за евродепутати и на местни избори) обяви неодобрение на политиката на управляващите партии. Всяко друго правителство по белия свят би си подало оставката. Но не и това.

Призоваваме всички партии, сдружения, всички честни и свободни граждани на решителни действия за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

Има алтернатива на сегашното управление и тя е в морала, характера и традициите на българина.

На подкупността - честност.

На некомпетентността - професионализъм и упоритост.

На арогантността - традиционната ни скромност.

Огледайте се - в държавата, във вашия град, във вашия квартал, има хиляди хора, по-компетентни, по-честни и по-достойни от управляващите ни. Тях ще изберем да ръководят институциите в държавата, за да възстановим самочувствието си на европейци и да сме достоен член на Европейския съюз. 

 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 5 от 6