АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

НОВИНИ
В памет на Александър Стамболийски Печат
Написано от РДП   

ImageНа 12 юни т. г., в местността “Янини грамади” над село Славовица, се проведе традиционния митинг-събор, на който сдружените земеделци отбелязаха 87-годишнината от смъртта на  Александър Стамболийски.Почит пред делото и паметта на големия политик и държавник, както и на неговите сподвижници, изрази председателят на РДП, г-н Захари Петров. Бяха прочетени приветствия от г-жа Анастасия Мозер, от г-н Мартин Димитров. Приветствие пред многохилядното множество поднесоха Димитър Иванов и Борис Марков от СДС, Йордан Нихризов от БСДП, дейци и ветерани от ПП “Обединени земеделци”.

 
РДП в София с нов председател Печат
Написано от РДП   
Стефан Димитров е новият председател на столичните радикалдемократи. Той бе избран на отчетно-изборно събрание на местната организация на РДП в София, на което нейният досегашен председател -  Екатерина Славова, си подаде оставката по лични причини. Форумът се състоя на 7 юни 2010 г., като на него за пореден път се постави въпроса за намиране на по-ефективен механизъм за активен диалог с политическите партньори на РДП в Синята коалиция. В ръководството на столичната организация на РДП беше избрана и Радка Касчиева, която ще отговаря за финансовата политика.
 
Юбилей на РДП - много вълнения и надежди! Печат
Написано от РДП   

През март в София се състояха тържества, свързани с 20-годишнината от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България.

На 6 март 2010 г., в зала 7 на Националния дворец на културата се проведе кръгла маса на тема - 20 години отново РДП!

Мнения за радикалдемократическата идеология и приноса й за демократичните промени у нас, за участието на радикалдемократите в обществено-политическия живот, за настоящето и бъдещето на РДП, изложиха Александър Йорданов, Захари Петров, Кирил Велев, проф. Михаил Неделчев, Цоньо Ботев и др.

В изказванията се изразиха най-различни тези, но в един изключително коректен и конструктивен диалог се открои становището, че радикалдемократическия дух е жив и необходим за внасяне на нормалност в объркания политически живот у нас.

Image 

 На 7 март 2010 г. се проведе тържество, на което бе почетено оригиналното знаме на видинските радикалдемократически организации (от 1906 г.), за пръв път след повече от половин век прозвуча и химна на РДП (от 1925 г.) - Марш на радикалите!

Гости на тържеството бяха: председателят на Съюза на демократичните сили - Мартин Димитров, председателят на Българската социалдемократическа партия - Йордан Нихризов, Любен Вичев - представител на Обединените земеделци, проф. Стефан Карастоянов - председател на Българския демократичен форум, Ленко Русанов - председател на Републиканската партия, Доно Тошев - председател на Християн-социалния съюз, Иван Николов - председател на Съюза на репресираните и др.

 
В НДК - кръгла маса на тема: 20 години отново РДП! Печат
Написано от РДП   

На 6 март 2010 г. (събота), от 14 часа, в зала 7 на Националния дворец на културата в София, Инициативен комитет за отбелязване на 20-годишнината от възстановяването на Радикалдемократическа партия в България организира КРЪГЛА МАСА на тема: 20 години отново РДП!

 

Мнения за приноса на радикалдемократическата идеология в демократичните промени у нас, за участието на радикалдемократите при осъществяване на реформите във всички сфери на обществения живот, за настоящето и бъдещето на РДП, изложиха проф. Михаил Неделчев, Александър Йорданов, Кирил Велев, Цоньо Ботев, Захари Петров и др.

 

 
Да си спомним “сините” символи! Печат
Написано от РДП   

Във връзка с 20-годишнината от възстановяване на традиционните партии в нашата страна и основаването на коалицията Съюз на демократическите сили (СДС), Радикалдемократическата партия в България (РДП) стартира инициатива - Да си спомним “сините” символи!

Всеки, който разполага със снимки на плакат или друг символ от годините 1990 - 1997 да ги изпрати на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. - с информация кога е създаден символът, за какво е използван и какво знаете за автора му.

В сайта ни ще бъде създадена галерия на символите на новата ни демокрация. За най-активните участници в инициативата са предвидени награди!

 
Научен семинар в памет на професор Захари Райков Печат
Написано от РДП   

Инициативен комитет, с председател академик Е. Головински - БАН, съвместно с катедра „Химия и биохимия” - към Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, организираха научен семинар на тема „Нови приложения на електрон парамагнитен резонанс (ЕПР) метода в медицината” в памет на професор Захари Райков. Семинарът се проведе на 27 ноември 2009 г. в Заседателната зала на Медицински факултет.

Професор Захари Райков е роден в Хасково, кръстен е на дядо си - художника Захари Желев от Казанлък, първият българин, дипломиран в художествената академия в Торино, Италия. През 1984 г. започва работа в катедра „Химия и биохимия“ на ВМИ - Стара Загора, където в продължение на 20 години организира учебния процес и научно-изследователската работа. Той е пионер в синтеза на спин-белязани вещества, като потенциални противотуморни средства. Работата му в тази област е призната от професор Сосновски, изтъкнат американски учен. Работил е в сътрудничество с Института по молекулярна биология на БАН, аналогичния институт на Берлинската академия на науките, с раковия център в Хайделберг, както и с Университета в Кайзерслаутерн. През 1992 г. професор Захари Райков създава и регистрира първия български препарат „Цихломин”, който е аналог на „Ломустин”. Автор е на повече от 100 научни публикации и 50 патента.

В тържественото си обръщение, заместник ректорът на Тракийския университет - професор Гаджева, припомни творческия път и кариера на „един от най-талантливите учени на съвременна България“. Ръководители на катедри и лаборатории от Медицинския факултет на Тракийския университет се включиха в семинара и си припомниха по-важните моменти от личния и творчески път на бележития български учен. В спомените си за неговата личност, професор Цанко Яблански разказа за приноса на Захари Райков за създаване на Тракийския университет като един от инициаторите и негов кръстник.

За политическата дейност на професор Захари Райков - с принос за възстановяването на Радикалдемократическа партия (РДП) в Стара Загора, член на Националния партиен съвет и депутат в 36-то Народно събрание, говориха председателят на РДП, Захари Петров и организационният секретар на РДП, Красимир Койчев.

Семинарът продължи с научни доклади и дискусии.

 
Синята коалиция внесе в ЦИК документите си за участие в изборите за Народно събрание Печат
Написано от РДП   

Синята коалиция внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) документите си за участие в изборите за Народно събрание. Документите бяха внесени от лидера на СДС Мартин Димитров, Любов Панайотова (СДС), Петър Москов (ДСБ), земеделеца Георги Димитров и радикалдемократа Захари Петров.

Считайте СДС за част от Синята коалиция по най-възможния официален начин, каза пред журналисти Мартин Димитров. Попитан дали очаква още юридически пречки пред партията, той посочи, че след последното решение на Върховния административен съд, пътят е разчистен и е ясно, че Пламен Юруков не е председател на СДС. Той информира, че Синята коалиция е събрала над 25 хиляди подписа за регистрацията.

ЦИК получи максималното количество информация, те имат всички документи, за да могат да вземат обективно решение, отбеляза Петър Москов. Той добави, че преди това сме станали свидетели на едномесечен опит политическата борба да се превърне в административна и правова. Сега сме по-силни– както административно, така и политически, каза още той.

Любов Панайотова пожела успех на предстоящите избори за национален парламент и подчерта, че те са изключително важни, за да може да се смени сегашното управление на страната и България да се пребори с икономическата криза.

Image

 
70-годишен юбилей! Печат
Написано от РДП   

На 8 май 2008 г., нашият съпартиец, член на Националния партиен съвет, Стефан Димитров, навърши 70 години.
Да си ни жив и здрав, Стефане и още дълги години да ни радваш с мъдростта си и с младежкия си дух! 

 
Не на подкупността, некомпетентността и арогантността! Печат
Написано от РДП   

На 1 септември 2008 г., софийските организации на Радикалдемократическата партия в България, както и на Социалдемократическата партия, издигнаха палатка в градинката между Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Народно събрание и заявиха своя протест срещу продължаващата криза във всички сфери на обществения живот у нас.

Разпространена бе следната декларация:

Ние, представителите на СДП и РДП започваме уличен протест.

Защото правителството на тройната коалиция със своята некомпетентност, корумпираност и наглост надмина всички допустими граници:

 - провали успешния ни европейски старт и направи българския народ за посмешище пред целия свят;

 - реши да краде от европейските пари и след като ги удариха през пръстите, се кани да си раздаде натрупаните от надвзети данъци почти 6 милиарда лева.

Няколко партии инициираха подписки за предсрочни избори. Ние ще ги подкрепим. Но само преди година мнозинството от българските граждани на два пъти (на избори за евродепутати и на местни избори) обяви неодобрение на политиката на управляващите партии. Всяко друго правителство по белия свят би си подало оставката. Но не и това.

Призоваваме всички партии, сдружения, всички честни и свободни граждани на решителни действия за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

Има алтернатива на сегашното управление и тя е в морала, характера и традициите на българина.

На подкупността - честност.

На некомпетентността - професионализъм и упоритост.

На арогантността - традиционната ни скромност.

Огледайте се - в държавата, във вашия град, във вашия квартал, има хиляди хора, по-компетентни, по-честни и по-достойни от управляващите ни. Тях ще изберем да ръководят институциите в държавата, за да възстановим самочувствието си на европейци и да сме достоен член на Европейския съюз. 

 
Интервю на председателя на РДП за вестник „Прелом” Печат
Написано от РДП   

(Интервюто е публикувано на 17 юни 2008 г., в брой 15 на изданието.)

Бихте ли казали няколко думи за РДП?

На 1 октомври 1902 г. под редакцията на Тодор Влайков излиза първият брой на списание "Демократически преглед", превърнало се в идеен център на РДП. Различията във възгледите на т. нар. "млади демократи" - Найчо Цанов, Тодор Влайков, Илия Георгов, Антон Страшимиров, Никола Савчев, Добри Филов, Петко Юрданов Тодоров, Стефан Гидиков, от тези на "старите демократи" - Петко Каравелов, Александър Малинов, Михаил Такев, Рашко Маджаров, Никола Мушанов, Андрей Ляпчев, Христо Славейков са не само морални. Проявяват се по отношение на отделни действия на Демократическата партия във властта, по въпроси, свързани с ролята и мястото на партийния лидер, както и във връзка с безразборното и безпринципно разрастване на организацията.

Първият конгрес на РДП се провежда на 12 - 15 август 1906 г. По въпроса за нейното наименование се води оживен спор. В крайна сметка надделява името - Радикалдемократическа партия в България, предложено от проф. Стефан Киров - ректор на Висшето училище (дн. СУ "Св. Климент Охридски"), който е и един от авторите на програмата.

На 7 март 1990 г., инициативен комитет председателстван от проф. Елка Константинова възстанови РДП. Под редакцията на Александър Йорданов започна да излиза вестник "Век 21", който дълго време беше флагман на желанието за промяна на политическата система у нас. А Михаил Неделчев възстанови списването на сп. "Демократически преглед". Станахме лоялен партньор в коалицията СДС и мисля, че всички признават съществения принос на радикалдемократите в новата история на България.

Кризата в РДП настъпи, когато през 1995 г., по-голямата част от ръководството, настоявайки партията да напусне СДС, практически напуснаха РДП. През периода 1998-2001 г., съблазнени от "перспективите", които предоставяше партията СДС и други радикалдемократи продължиха политическото си развитие извън РДП. И аз ги разбирам. Без финанси, без клубове, с малко членове, РДП се маргинализира и не може да играе съществена роля в политическия живот у нас (това струва ми се се отнася и до другите партии, основатели на СДС). Затова за повечето хора у нас е нормално да потърсят по-печеливш вариант. И по тази причина аз се прекланям пред храбростта на стотиците радикалдемократи, които продължават да поддържат пламъка на радикалдемокрацията.

Как оценявате състоянието на дясното политическо пространство?

Дясното пространство е разбито до такава степен, че е неспособно със собствени сили да се консолидира и възроди. И тук не може да не споменем за основните причини.

По време на управлението на ОДС страната ни окончателно направи избора си към политическа и военна интеграция с Европа. И това е огромна историческа заслуга. Но в чисто политически, обществен план, приватизацията прехвърли държавната собственост в ръцете на комунистите и окончателно ги легитимира пред Европа и светът. А с превръщането на СДС в политическа партия (по-скоро с политиката на Иван Костов и неговите наследници на кормилото на СДС за ликвидиране на партиите, образували коалицията СДС) силно се сви електоралната база на "синята" партия, бяха изтласкани в периферията идеи, личности, активни съмишленици, за да се стигне до това да се радваме, че привържениците на СДС са се увеличили от 3% на 4%.

През октомври 2006 г. РДП излезе с призив да основем широко гражданско движение, подпомогнато от всички партии от дясно-центристкото пространство. Това се прие, започнаха консултации, но отказа на СДС да участва в този проект не му даде силата на обединението.

Не е ли пресилено твърдението за заговор срещу така наречените присъдружни партии?

Парламентарните избори през 1997 г. бяха последните, в които СДС се яви практически като коалиция на образуващите я партии. И изкушавам се да напомня, че това бяха и последните спечелени избори.

След 1998 г., по един или друг начин, получилите медийна известност политически личности бяха "ангажирани" от партията СДС и напуснаха собствените партии. През 2000 г. мнозинството на ОДС прие закон, с който се отнемаха клубовете на партии, които не са представени в парламента, предвидено бе служебното им заличаване, ако не яват определено време на избори, въведоха се парични вноски за участие в избори. БСП приюти под крилото си всички подкрепящи я партии. А СДС и до ден днешен сключва коалиционни споразумения с кого ли не, само не и с "роднинските" си партии. Перспективата е ясна за всеки непредубеден наблюдател.

Но нали СДС покани РДП, БДФ, БДС "Радикали" и репресираните?

Да и това ни вдъхна оптимизъм. Подготвихме споразумение, заедно да изградим нов политически десен проект, като създадем общ устав, програма и предизборна платформа. СДС малко изостава от съставения график, но вероятно има в момента други приоритети. Все пак аз съм оптимист. Ние трябва като първа стъпка, в сътрудничество с ГЕРБ да изпратим в политическа почивка партиите от безумно управляващата ни тройна коалиция, а след това да осигурим адекватно политическо представителство на милионите привърженици на синята идея.

 

 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 5 от 6