АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Инициативите на РДП
Изложба във Видин за 150-годишнината от рождението на Найчо Цанов Печат
На 7 декември 2007 г. кметът на община Видин, инж. Румен Видов, откри изложба „150 години от рождението на Найчо Цанов - общественик, политик, радикалдемократ”. Проведе се кръгла маса на същата тема, с лектори Невен Илиев, Вера Банова, Светлана Кръстева, Красимир Койчев. Организатори на юбилейното събитие бяха Радикалдемократическата партия в България (РДП), община Видин, регионалния исторически музей и териториалния държавен архив в крайдунавския град.
 
СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РДП И ЕНП Печат

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО
МЕЖДУ
РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (РДП)
И
СДРУЖЕНИЕ „ЕВРОПЕЙСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ" (ЕДП)

Ние, представителите на ЕДП и на РДП, като отчитаме, че
1. Правителството на тройната коалиция забави развитието на демократичния процес в страната ни, създава условия за разширяване на бедността, престъпността и корупцията, а не на свободното предприемачество и повишаване качеството на живот на отделния гражданин.
2. Смяната на политическото статукво изисква консолидиране на дясноцентристкото политическо пространство,
3. Имаме общи политически принципи, основани на просперитет на страната и на българската общност, социално пазарно стопанство, запазване и развитие на националните традиции и християнски добродетели,
4. Споразумението между ЕДП, ГЕРБ и ЗНС за изборите за Европейски Парламент и участието на Николай Младенов , член на Управителния Съвет на ЕДП в листата на ГЕРБ е важна предпоставка за избиране на максимален брой депутати в групата на ЕНП-ЕД

СЕ СПОРАЗУМЯХМЕ за следното:
1. Да предприемем практически стъпки за единодействие при създаване, популяризиране и реализиране на десен проект за бъдещето на България.
2. Да мобилизираме своите членове и симпатизанти за участие в изборите на 20 май 2007 г., в подкрепа на листата на „ГЕРБ”.
3. Да работим съвместно за силна гражданска подкрепа с цел създаване на ефективна и отговорна десница, която да управлява страната след следващите парламентарни избори.
4. Регулярно да съгласуваме политическите си действия както в парламента, така и в извънпарламентарното политическо пространство.

08.05.2007

ЕДП                                              РДП
Димитър Абаджиев                  Захари Петров

 
Радикалдемократическата партия подкрепи Бойко Борисов за кмет на София Печат
ImageСлед решение на Изпълнителния си комитет Радикалдемократическата партия обвяви, че подкрепя Бойко Борисов в изборите за кмет на Столична община. Това стана ясно след днешната среща между лидера на ПП ГЕРБ и кандидат за кмет на София Бойко Борисов и г-н Захари Петров – председател на Радикалдемократическата партия.
„На свое заседание разгледахме всички издигнати до момента десни кандидатури за кмет на София и считаме, че най-достойната сред тях е тази на г-н Борисов”, заяви след срещата Захари Петров.
Радикалдемократическата партия е един от основателите на СДС и има над 100-годишна история.
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2