АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Форум България
Преди двадесет години всички ние оцветихме нашата мечта и я нарекохме „синята идея”! Печат
Написано от РДП   

Слово на председателя на РДП, Захари Петров, при откриване в София на кампанията на Синята коалиция за изборите за европейски парламент

Скъпи приятели,

Преди двадесет години вятърът на промяната в Източна Европа донесе надежда на милиони българи. На мястото на насажданите от тоталитарния режим атеизъм, национален нихилизъм, доносничество, раболепие, ние получихме възможност да възстановим исконните български ценности - християнските, демократичните, европейските ценности.

Всички ние оцветихме нашата мечта и я нарекохме „синята идея”.

продължава>
 
Всяко зло за добро, казваме ние Печат
Написано от Тодор П. Тодоров   
Българите приемаха безропотно цели 45 години открития политически диктат на Москва не само заради вродената сервилност на нашия народ, както си обясняват този феномен външни наблюдатели, но и поради други две много важни причини: враждебното балканско обкръжение на страната ни, наследство от мегаломанските авантюри на Кобургите в близкото минало, както и икономическата изгода, която получаваше България от обвързването си със слабо развития в промишлено отношение СССР, оказал се източник на евтини суровини и пазар за неконкурентноспособните български стоки. Изключително практичната българска политическа класа се примиряваше с ролята на послушен сателит на кремълския елит, защото беше преценила, че така й е по-изгодно, а не просто поради липсата на мъжество и решителност.
продължава>
 
Европейци сме ний, ама защо чак дотам? Печат
Написано от Тодор П. Тодоров   
Идеята на комитета за възстановяване на войнишките паметници, възглавяван от Здравко Зафиров, да се постави паметна плоча на Вейсел паша и неговите аскери край Шейново не е нова и има своите прецеденти в близкото минало.
продължава>
 
Местната власт в България Печат
Написано от Албена Петкова-Каранедева   
Провеждането на административната реформа у нас бе продиктувано от новите социални реалности в нашата страна. С приемането на новата Конституция в държавния механизъм бяха положени съвършено различни принципи в сравнение с тези при действието на конституциите от 1947 и 1971. Основен принцип сред тях е принципът на децентрализация на правомощията на централната държавна власт и въвеждането на местното самоуправление. Местното самоуправление, разглеждано като правен принцип, дава възможност на гражданите и на избраните от тях органи в общините сами да решават местните си дела.
продължава>
 
Конституционни основи на местното самоуправление в България Печат
Написано от Албена Петкова-Каранедева   
Държавната власт е силата, регулирана от правото, което е израз на обществената воля. Властта като цяло е единна и неделима, но за да се упражнява по-добре се обособяват три автономни власти - изпълнителна, законодателна и съдебна.
Принципът за разделението на властите е основен принцип на правовата държава. Той е и своеобразна форма на тази държава, и гаранция за правото. Редът и хармонията в държавния организъм се поддържат от разделението на властите и е предпоставка за реда и хармонията в цялото общество. Нейната защита в държавно-организираното общество може да бъде осигурена с равнопоставеността, независимостта и конституционно-съобразността на трите разделени части на държавата законодателната, изпълнителната и съдебната власт (Чл. 8 от КРБ).
продължава>
 
Становище на Националния партиен съвет на Радикалдемократическата партия, прието на 10. 05. 2003 г. Печат
Написано от РДП   
Разтревожени сме от случващото се в България през последно време. Няма и ден без нов скандал за връзка на чиновници, политици и магистрати със съмнителни хора, със съмнителен бизнес.
Не за пръв път в новата история на изстрадалата ни родина се оказва, че икономически групировки имат влияние върху управляващото мнозинство и върху отделни членове на правителството.
Призоваваме министър-председателя да предостави на прокуратурата цялата информация, с която разполага правителството по тези въпроси.
продължава>
 
Автентичност, истинност, морал, справедливост Печат
Написано от РДП   
Манифест на Граждански комитет “14 декември”

Нещо не е наред - и това се долавя от всички. Живеем в лъжа, живеем в цинизъм и фалш, живеем в мизерия и безверие. Живеем в болно време, обитаваме абсурдна сцена, на която палячовци и марионетки проиграват живота ни. Това, което беше България, вече не е държава, а територия - нищо не свързва живеещите тук - те са тук по неволя, а не поради гордостта да бъдат заедно, не поради достойнството да се нарекат българи. Тези, които можаха, вече си тръгнаха - емигрираха другаде, емигрираха в себе си, емигрираха в смъртта. Тези, които останаха, вече не са граждани - те не могат и не искат да са. Те обитават не България, а своето селце, градче или кварталче, собствената си окаяна съдба - вече без надежди и без илюзии. Обществото се разпадна на тези горе и онези долу, на малцина спечелили и безкрайно много изгубили. Няма връзка и няма доверие между тях - общественият договор е безсмислен къс хартия, избраниците народни са господари на мълчанието и говорители на себе си.

продължава>
 
Омбудсманът - българската перспектива Печат
Написано от инж. Димитър Костов   
Броят на държавите, в които се създава омбудсман непрекъснато се увеличава - както в страни с утвърдена демократична система, така и в страни с едва прохождащи институции. От 1995 г. в Европейския съюз, по силата на договора от Маастрихт, се избира европейски омбудсман. Защитник на правата на гражданите, който осъществява надзор върху публичните власти, има в над 90 страни по света. За съжаление България, заедно със Словакия и Турция, са трите европейски държави, в които все още не действа подобна институция.

продължава>
 
Българската национална идентичност и политическа култура - преглед на демократичния процес Печат
Написано от Младен Минков   
Когато говорим за българската национална идентичност и политическа култура в светлината на последните 13 години, задължително трябва да се спрем върху няколко основни разсъждения, които биха ни помогнали да стигнем до същностното разбиране на нещото, наречено “демократичен преход”.
Първо, за да проследим логически как се е развивала българската национална идентичност и как се е променяла политическата култура, трябва да се опитаме да стигнем до техните исторически корени. Защото, безспорно това, което се случва сега, е посято назад във времето (понякога и векове назад), а това, което наблюдаваме днес, е “реколтата”, събирана от сегашното поколение.
продължава>
 
Преодолян ли е окончателно в Америка “виетнамският синдром”? Печат
Написано от Димитър Попов   
Преговорите в Париж, които завършват в началото на 1973 г. с подписването на мирните договори между САЩ и правителството в Ханой, отбелязват края на американската военна доктрина за пряка намеса в застрашените от комунизъм страни. Когато две години по-късно южновиетнамските бунтовници, подпомагани от комунистическата армия на Северен Виетнам, превземат Сайгон, това предизвиква у американските политически кръгове по-скоро облекчение. “Виетнамският синдром” вече е обхванал не само обикновените американци, изпитващи болезнени задръжки срещу военното присъствие на техни сънародници както в Индокитай, така и в други горещи точки по света.
продължава>
 
«НачалоПредишна12345СледващаКрай»

Страница 4 от 5