АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Форум България
Омбудсманът - българската перспектива Печат
Написано от инж. Димитър Костов   
Броят на държавите, в които се създава омбудсман непрекъснато се увеличава - както в страни с утвърдена демократична система, така и в страни с едва прохождащи институции. От 1995 г. в Европейския съюз, по силата на договора от Маастрихт, се избира европейски омбудсман. Защитник на правата на гражданите, който осъществява надзор върху публичните власти, има в над 90 страни по света. За съжаление България, заедно със Словакия и Турция, са трите европейски държави, в които все още не действа подобна институция.

продължава>
 
Българската национална идентичност и политическа култура - преглед на демократичния процес Печат
Написано от Младен Минков   
Когато говорим за българската национална идентичност и политическа култура в светлината на последните 13 години, задължително трябва да се спрем върху няколко основни разсъждения, които биха ни помогнали да стигнем до същностното разбиране на нещото, наречено “демократичен преход”.
Първо, за да проследим логически как се е развивала българската национална идентичност и как се е променяла политическата култура, трябва да се опитаме да стигнем до техните исторически корени. Защото, безспорно това, което се случва сега, е посято назад във времето (понякога и векове назад), а това, което наблюдаваме днес, е “реколтата”, събирана от сегашното поколение.
продължава>
 
Преодолян ли е окончателно в Америка “виетнамският синдром”? Печат
Написано от Димитър Попов   
Преговорите в Париж, които завършват в началото на 1973 г. с подписването на мирните договори между САЩ и правителството в Ханой, отбелязват края на американската военна доктрина за пряка намеса в застрашените от комунизъм страни. Когато две години по-късно южновиетнамските бунтовници, подпомагани от комунистическата армия на Северен Виетнам, превземат Сайгон, това предизвиква у американските политически кръгове по-скоро облекчение. “Виетнамският синдром” вече е обхванал не само обикновените американци, изпитващи болезнени задръжки срещу военното присъствие на техни сънародници както в Индокитай, така и в други горещи точки по света.
продължава>
 
За читалищата с любов! Печат
Написано от Йордан Ганев   
Едва ли има българин, който да не трепне при споменаването на съкровената дума - читалище. Всеки от нас се е възползвал от услугите на това сътворено от духовната жажда на нашите възрожденци културно учреждение. И се е прекланял пред феноменалния гений на предшествениците ни - сътворили уникална форма както за общуване със света, така и за бъднините на милата ни родина.
продължава>
 
«НачалоПредишна12345СледващаКрай»

Страница 5 от 5