АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Преходно - Вечно
На България повече от всичко са й нужни будители! Печат
Написано от Димитър Попов   

На 1 ноември всички ние почитаме деня на народните будители! В българската политика също е имало будители. Има ли ги обаче днес?
С
ъздателите на Радикалдемократическата партия в България са били радетели за ценности, които днес наричаме европейски - политическа толерантност, свобода на словото, печата и сдруженията, реформи в образованието, социалната и икономическата сфера, стопанска самостоятелност на общините и децентрализация на държавното управление. В този смисъл първите радикалдемократи в България могат да се определят като народни будители.
Днес непрестанно се говори за нов морал и нови ценности в политиката. В медийното пространство отекват позабравени стари идеи, които преди почти сто години хора, не по-глупави от нас и далеч по-безкористни от днешните български политици и държавници, са издигнали като партийна платформа и са работели за осъществяването й.
На нас, българите, сякаш ни е писано непрестанно да преоткриваме колелото. Защо не използваме опита на предишни поколения? Защо се стремим да сме откриватели, след като бихме могли да сме достойни наследници и продължители на добри традиции. Нека се запитаме ние - днешните радикалдемократи, можем ли да бъдем будители като Тодор Влайков и Найчо Цанов? Ще има ли будители и в ХХI век? Какво ще бъде призванието на тези будители? Само будители ли трябва да са радикалдемократите или и практици? Всъщност едното не изключва другото. Във века на информацията има място за много идеи и либералната има шанс да е една от водещите. Времето, в което тя се е зародила в България, има сходни характеристики с настоящата политическа обстановка - разочарование от морала и действията на голяма част от хората във властта, корупция и ненаказуемост при престъпване на закона, всеобщо недоверие към политическите партии, обществена алергия към обещанията на политиците и т.н. Срещу всичко изброено са се изправили преди почти век създателите на Радикалдемократическата партия. Днес, ние, техните наследници сме длъжни да се противопоставим на същите явления и да възродим тези традиции в българската политика, които са залегнали в първата либерална политическа програма на България - програмата на РДП.
Имаме волята да успеем!

1 ноември 2010 г. 

 
ДЕКЛАРАЦИЯ на софийските организации на БСДП и РДП Печат
Написано от Димитър Попов   
Ние, членовете на БСДП и РДП в гр. София, като представители на партии с демократични традиции, останахме верни на обещанието, дадено пред избирателите - посредством Синята коалиция да изградим един дългосрочен политически проект.

Ние нямахме съмнения, че Синята коалиция трябва да участва със свой кандидат в частичните избори за кмет в гр. София. Затова регистрирахме коалиция “Синя София”, номинирахме кандидат за кмет на гр. София и ги предоставихме на нашите партньори.
продължава>
 
ДЕМОКРАЦИЯ Печат
Написано от РДП   

Радикалдемократът, Красимир Койчев, издава стихосбирката „Звезди под наем”, съдържаща стихове гражданска поезия.

 

Представянето ще се състои на 02.10.2009 г. от 18.30 ч. в Куклен театър – Стара Загора. Литературен анализ ще направи проф. Михаил Неделчев.

 

Представяме ви едно от включените в стихосбирката стихотворения:

продължава>
 
Кучешки времена - първият кръг Печат
Написано от Илия Троянов   

ПЪРВИЯТ КРЪГ
Нямах местните защитни механизми, онези настройки, които заедно и същевременно предизвикваха нещастието. Не ми остана нищо друго, освен да чакам утрото

V. S. Naipaul

продължава>
 
Кучешки времена - съдържание и предисловие Печат
Написано от Илия Троянов   
Илия Троянов
Кучешки времена
Завръщане у дома в чужда страна
©Carl Hanser Verlag Munchen Wien 1999
продължава>
 
Кучешки времена Печат
Написано от Тодор Страшимиров   

Илия Троянов е немскоезичен писател. Напуснал е България на 7-годишна възраст с родителите си, които предприемат бягство от комунистическия режим през Югославия.
Книгата на Илия Троянов “Кучешки времена” е излязла на немски език през 1999 година, но досега не е намерила пътя си към българския читател на неговия роден език.
Радикалдемократическата партия благодари на г-н Илия Троянов за отзивчивостта да разреши поместването в Интернет-страницата на партията на откъси от тази книга. Преводът е направен от г-н Теодор Страшимиров.

БЕЛЕЖКИ ОТ ПРЕВОДАЧА...

продължава>
 
КОЛЕТИТЕ Печат
Написано от Божидара Цекова   
Божидара Цекова е автор на множество разкази и новели, събрани в 5 издадени книги в периода 1999 - 2004 година: “Колосани минзухари”, “Спомени за любов и смърт”, “Дългото мълчание”, “Зад фасадата”, “Неведоми пътища”. Написала е още: театралната и телевизионна пиеса “ С вкус на гореща захар”, театралната и радиопиеса “Умното овчарче” и радиопиесите - “С балкон на луната”, “Веществени доказателства”, “Остани с мен”, “Лаби”, “Рокер Ромео”, “Ние от клас “В”, “Крясък за помощ”, “Позвъни ми”. Носителка е на различни отличия, както и на престижната международна награда на OIRT.
продължава>
 
НЛП и нейните начала Печат
Написано от Борислав Гърдев   
Народно-либералната (Стамболовистка) партия е пряк приемник и последовател на Либералната партия, създадена на 27 юни 1879 г., която в съзнанието на обществото е наричана Народна Либерална партия.
продължава>
 
Българският либерализъм - поглед към нашето историческо минало Печат
Написано от Борислав Гърдев   
На 27 юни 1879 г. в търновската квартира на Петко Каравелов, който е председател на Окръжния губернски съвет, се полагат основите на Либералната партия. Това става един ден преди новоизбраният български княз Александър І да приеме клетвата на войниците в Търново на Марно поле и преди да замине на 29 юни за София през Ловеч и Орхание. За събитието, което ще се окаже от първостепенна важност за развитието на страната ни, сведения ни дава прекият му участник Димитър Маринов: “Събрахме се в дома на Каравелов, който тогава беше председател на Търновския губернски съвет, присъстваха малцина: дядо Цанков, дядо Славейков, Стефан Стамболов и още няколко души. В туй събрание се тури основата на Либералната партия и се реши да се издава либералния орган с название “Целокупна България”. Това беше на 27 юни 1879 г. Главен редактор стана дядо Славейков, като се обещава и другите да пишат”.
продължава>
 
Радикалдемократическата партия и македонският въпрос Печат
Написано от Мартин Иванов   
Българската радикалдемократическа партия започва да се формира още през 1902 г., но окончателното й конституиране се осъществява четири години по-късно - през 1906 г. Фактът, че още от създаването й близко до партията са личности като П. К. Яворов и А. Страшимиров, определя централното място, което македонският въпрос ще заеме в програмата на българските радикали. Тук трябва да се търси и причината за изключително близките позиции по проблема на РДП и ВМРО, особено в периода до Младотурската революция (1908 г.).
продължава>
 
«НачалоПредишна12345СледващаКрай»

Страница 3 от 5