АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Апостроф
Радикалдемократите се обучават за избори Печат
Написано от Захари Петров   

За последен път Радикалдемократическата партия се яви на местни избори през 1995 г. в коалицията Съюз на демократичните сили, където тя заемаше достойно неоспоримото място на либералната партия. Много радикалдемократи станаха кметове, общински или районни съветници, участваха в състава на комисиите към общинските съвети.


При следващите подобни избори, през 1999 г., СДС вече беше партия. След измененията в устава й през 1998 г., РДП не беше вече и “присъдружна партия”. По настояване на СДС, ръководството на РДП взе решение да не участва в изборите, а да подкрепи неговите кандидати. Дано някой да е преценил, че това е било приятелски жест, че така не сме причинили разпиляване на гласовете в демократичното пространство. Но с това решение на ръководството на РДП ние попречихме на нашите представители в местната власт да довършат започнатото, да изпълнят дадените обещания, да продължат реализацията на натрупаните опит и знания. Между впрочем през 2001 г. Националния партиен съвет на РДП отчете, че споменатото решение е погрешно.
На 29.06.2002 г. Изпълнителният комитет на РДП взе решение за участие на партията в предстоящите избори за местно самоуправление. Решението бе потвърдено и от проведения на 5 и 6 октомври 2002 г. във Варна Национален партиен съвет, като на местните организации на РДП бе даден мандат сами да решат дали да се явят самостоятелно или в коалиция с други партии и организации от центъра и в дясната част на политическото пространство. До 15 март 2003 г. в централното ръководство на партията трябва да постъпят издигнатите по места кандидатури. С предложенията ще се създаде база от данни за номинираните кандидати и за потенциалните коалиционни партньори.
НПС на РДП утвърди Система за допускане и за оценка на кандидати за кметове и общински съветници. Тя се препоръчва на местните организации за по-обективна оценка на техните качества на основата на конкретни професионално-управленски, образователни, възрастови и морални изисквания. За разлика от много други партии ние няма да се крием зад “независими” кандидати. Защото не е имало случай да се срамуваме от радикалдемократ. Наши избранници могат да бъдат както членове на РДП, така и безпартийни, защото решаващи при избора на бъдещите кметове и общински съветници ще бъдат личните им качества.
РДП ще подпомогне подкрепените от местните организации кандидати чрез учредената Академия за местно самоуправление. В поредица от семинари ще се използва либералния подход и либералните стандарти за намиране отговор на въпросите, с които ще се сблъскат нашите кандидати по време на подготовката и участието в местните избори и след това при участие в управлението на общините. Предвижда се за лектори да бъдат привлечени известни специалисти по местно самоуправление, депутати, социолози, юристи, представители на неправителствени организации.
За предстоящите местни, а защо не и парламентарни избори, РДП оповести инициатива за създаване на Български либерален конвент. За да обединим потенциала на либералната общност и да предложим на избирателите личности, които имат възможност да допринесат за развитието на селото, на града, на България.

 
«НачалоПредишна123СледващаКрай»

Страница 3 от 3