АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

АНКЕТА

Трябваше ли да се възстановят през 1990 г. старите партии?
 

ПОСЕТИТЕЛИ

В момента има 3 посетителя в сайта
Необходим е нов обществен договор, който да е гарант за демократичното развитие на страната

Image

Председателите на РДП - Захари Петров, на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева и на БСДП - Йордан Нихризов, се срещнаха на 20 ноември 2013 г. с президента на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев в централата на синдиката в София.

Обсъдени бяха необходимостта от обединение около национални приоритети и каузи, все по-наложителните промени в конституцията, в изборното законодателство, борба с монополите, продължаване на децентрализацията и повече правомощия на местното самоуправление.

Председателят на РДП Захари Петров сравни ситуацията в страната с поведението на компютър, който поради грешки в операционната система често блокира и потребителят се надява да се справи с често изключване-включване. А правилното решение е инсталирането на ново копие на софтуера, при това с отстранени грешки.

Крайно време е всички елементи на демократичната общност у нас: граждани, сдружения, синдикати, партии да формулираме едни нови правила на функциониране на държавата, които след широко обсъждане да залегнат като основа на новия основен закон. Тогава бързо ще извървим пътя за насрочване на Велико народно събрание и приемане в рамките на месец-два на новата конституция, убеден е Захари Петров.

Необходим е нов обществен договор, който да е гарант за демократичното развитие на страната. Убедени сме, че в днешната напрегната обстановка и в условията на срив на доверие към всички институции у нас все по-актуален е въпросът за наложителни промени на системата на управление на държавата, изтъкна на срещата лидерът на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева.

Председателят на БСДП Йордан Нихризов заяви, че днес за обществото първостепенен става въпроса: Какво искаме да изградим у нас, утре и в бъдеще? Разумният път за излизане от настоящата криза е в открит диалог и партньорство между демократичните политически партии и обществените организации за обединение  около общи приоритети, а не порочните опити за противопоставяне и парцелиране на политическото пространство, довели до загубата на вярата у хората в морала и държавността, подчерта той.

 
Ако ни води разума, ще намерим „спасението” и без да търсим поредния „спасител”

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

от

традиционните български партии

Обединени земеделци, БСДП и РДП

 

Призоваваме за открит диалог и партньорство в демократичното пространство, а не за конфронтация и популизъм

 

Днес българското общество е дълбоко разделено и противопоставено. Двадесет и четири години след началото на прехода към демокрация станаха ясни слабостите му, но не и вярната посока в бъдещето.

Сега мнозина громят с пламенни слова монополи, олигархия, задкулисие, но нямат вяра в държавните институции, защото се чувстват непредставени в тях. Млади хора протестират и искат държавността да почива на принципите на справедливостта, на ценностна система, за да имат своята перспектива тук, в България.

В същото време конфронтацията между политическите партии е в своя апогей. В общественото съзнание започват да се насаждат нехарактерни за българите ксенофобски и дори расистки настроения, които ни отдалечават от основните начала на демократична Европа.

Партиите от демократичното пространство са разделени и противопоставени, повечето от тях искат да заградят свой периметър и да изтикат останалите от него. Задават се много въпроси, свързани с минало и настояще, но липсва най-главният отговор – програмата, която казва какво искаме да изградим утре и в бъдеще.

Като политически организации, носители на традиционни български демократични идеи, заявяваме, че изходът от ситуацията не е в популистката надпревара, нито в търсенето на нови врагове.

Нашата воля и призив е за обединение на политическите партии от дясно-центристкия спектър около общи принципи и цели, които да бъдат предложени на българското общество. Нека, както в началото на прехода декларирахме, че искаме България да стане част от семейството на Обединена Европа, така днес да заявим кои са българските национални интереси във всички сфери на икономиката и обществения живот и с какви средства и методи ще ги отстоим.

Призоваваме отново за открит диалог и партньорство между демократичните партии и движения от център-дясното. Нека заедно да начертаем всички виждания за бъдещето на България, по които може да бъде постигнат консенсус.

Това според нас е разумният път за излизане от настоящата криза, който ще възроди сринатото доверие към държавността и ще даде на младите хора вярата в демократичната ценностна система.

Ако ни води разума, ще намерим „спасението” и без да търсим поредния „спасител”.

 
В трудни за България дни...

На 9 ноември 2013 г. в София се проведе Третия конгрес на партия “Обединени земеделци”. На поста председател беше преизбрана Петя Ставрева.

Ние, радикалдемократите, желаем успешно представяне на избраното ръководство на партията, с която имаме чудесни коалиционни отношения както в местни избори и в Синята коалиция, така и на парламентарните избори, заедно със СДС.

С приветствие към делегатите и гостите на конгреса се обърна председателят на РДП, Захари Петров:

"Уважаема госпожо Мозер,

Уважаема госпожо Ставрева,

Уважаеми гости и делегати,

За мен е чест да приветствам Третия конгрес на Обединените земеделци от името на Радикалдемократическата партия. Ние често чуваме: има ли смисъл да съществува такава партия като нашата - без аналог в страни като Великобритания, САЩ, Франция? Вероятно и Вие сте чували същото по адрес на Вашата партия?

В годините след 1989 г. се нароиха много партии, производни на БКП и нейния „железен юмрук” - Държавна сигурност. Хората са объркани - как да разпознаят наистина демократичните формации? Защото само в приказката на Шарл Перо котаракът успя да премахне човекоядеца в едно от поредните му превъплъщения.

Голяма е нашата отговорност, на земеделци и радикалдемократи, да продължим да маркираме зоната на автентично демократичните политически организации. Защото демократични партии е имало и преди 1989 г. и огромна заслуга за това имат нашите велики предшественици: Александър Стамболийски, Никола Петков, Г. М. Димитров, Найчо Цанов, Тодор Влайков.

Обръщам се и към другите партии от демократичното пространство - пазете ни, нужни сме ви.

Вие провеждате конгреса си в трудни за България дни. Трябва да се намери изход от дълбоката политическа криза, в която е изпаднала страната. Ако ПАРИТЕ корумпират управленците, има решение - избирателят ще гласува само за честни, неподкупни политици. Но когато ПАРИТЕ назначават управленците, изходът е един: - Нови правила, Нова Конституция, Нова България.

Пожелавам успех на Вашия най-висок форум!" 

 
Да вдъхнем кураж от великите ни предшественици!

На 1 ноември всички ние почитаме деня на народните будители! В българската политика също е имало будители. Има ли ги обаче днес?

Създателите на Радикалдемократическата партия в България са били радетели за ценности, които днес наричаме европейски - политическа толерантност, свобода на словото, печата и сдруженията, реформи в образованието, социалната и икономическата сфера, стопанска самостоятелност на общините и децентрализация на държавното управление. В този смисъл първите радикалдемократи в България могат да се определят като народни будители.

Днес непрестанно се говори за нов морал и нови ценности в политиката. В медийното пространство отекват позабравени стари идеи, които преди почти сто години хора, не по-глупави от нас и далеч по-безкористни от днешните български политици и държавници, са издигнали като партийна платформа и са работели за осъществяването й. 

Честит празник, приятели! И нека на този свят ден вдъхнем кураж от великите ни предшественици!

 
Видин отново с паметник на Найчо Цанов

Image

 

На 25 октомври 2013 г., непосредствено преди празника на Видин - Димитровден, тържествено беше открит възстановеният паметник на Найчо Цанов в крайдунавския град. Монументът бе поруган преди 13 години, когато бюстът бе откраднат.

 

Средствата за възстановяването на паметника бяха осигурени от бивши и настоящи членове на Радикалдемократическата партия в България, а новият бюст бе изработен от скулптора Георги Минчев - преподавател във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий”. Церемонията беше съпроводена с изпълнения на градския духов оркестър, заупокойна молитва и водосвет, отслужени от архимандрит Поликарп, приветствени слова от кмета на областния град - Герго Гергов, и от председателя на РДП - Захари Петров. 

 

Освен сумата от 7 400 лева, която радикалдемократите осигуриха за възстановяване на бюст-паметника на големия политик и общественик, лидерът на РДП дари на община Видин и химн в памет на Найчо Цанов, създаден от Александър Кръстев във Варна през 1927 година и записан на диск със съдействието на местната организация на РДП в Пловдив. Същия подарък получи и Регионалния исторически музей в крайдунавския град, както и специално издание на книгата на Найчо Цанов - „Царят на българите и погрома”.

 

Преди това на специална пресконференция Захари Петров заяви, че Найчо Цанов не е само един от основателите на Радикалдемократическата партия в България през 1906 г., но той е личност с общонационално достояние, след което сподели, че при възстановяване на неговия бюст-паметник доц. Георги Минчев е работил по снимки от предишния откраднат и нарязан за скрап бронзов барелеф, както и по други фотографии на Найчо Цанов. Новият бюст не е от бронз, а от полиестерна смола и не може да се предава във вторични суровини, допълни председателят на РДП. Той изтъкна също, че в периода от 1908 до 1924 г. кметове на Видин са били само радикалдемократи, включително и с пълно мнозинство в общинския съвет. Първият кмет радикалдемократ е Димитър Балев (изпълнява длъжността от 17 юли 1908 до смъртта си на 15 януари 1915 г.). Негова е идеята за мост между Видин и Калафат („Видински общински вестник", г. І, бр. 31 / 31. Х. 1909 г.). Вторият кмет радикалдемократ е Димитър Дамянов. Той е градоначалник от 17 януари 1915 г. до 20 януари 1920 г., с прекъсване от 11 януари 1917 г. до 11 февруари 1919 г., когато кмет на града е неговият заместник Петър Джорински. Четвъртият кмет радикалдемократ е Асен Цанов (доктор на юридическите науки на Хайделбергския университет и племенник на Найчо Цанов). По негово време е проведен първият в България местен референдум, бил е и народен представител. Той полага грижи за индустриализацията и търговията на Видин, раздава безплатно общински парцели за строеж на жилища, подготвен е проект за електрификация на Видин. Тогава Найчо Цанов и неговите съпартийци полагат основата на едно по-модерно разбиране за правенето на политика. Найчо Цанов е един от първите, които са заговорили за морал в политиката - нещо, което е актуално и днес, подчерта Захари Петров.

 
Нека заедно да предложим демократична алтернатива на статуквото!

Радикалдемократическата партия в България, ПП Обединени земеделци и Българската социалдемократическа партия остро осъждаме  окървавяването на мирния протест на българските граждани!

От вчера България е променена. В опасност са не само изпълнението на бюджета и икономиката на държавата, заплашена е и демокрацията. Срещу българския народ са шепа дискредитирани политици, вкопчили се отчаяно във властта. Те няма да се поколебаят да използват всички средства, за да продължат управлението в услуга на кукловодите от групировките и олигархията.

Настояваме парламентът спешно да гласува промени в изборното законодателство, които ще създадат равнопоставеност на участниците в изборите и ще ограничат контролирания и купен вот.

Кредитът на доверие към правителството на Пламен Орешарски е окончателно изчерпан и единственият изход от кризисната ситуация са оставка и нови избори!

Днес българското общество очаква от партиите от демократичния спектър реална консолидация около общи приоритети и програма за извеждане на страната от кризата.

Време е да спрем парцелирането на център-дясното пространство на принципа на предизборните аритметики и на конфронтацията. Нека заедно да предложим демократична алтернатива на статуквото.

24 юли 2013 г.

 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 6 от 6