АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

АНКЕТА

Трябваше ли да се възстановят през 1990 г. старите партии?
 

ПОСЕТИТЕЛИ

В момента има 8 посетителя в сайта
Да не губим нито глас на тези избори

 

Кои сме ние?

Радикалдемократическата партия в България (РДП) е създадена в началото на миналия век като алтернатива на партизанщината в политическия живот на младата българска държава. Ние сме както традиционна, така и демократична партия, за разлика от повечето политически организации в страната. Защото не може да е традиционна една политическа формация на 5, 10 или 15 години! Същевременно БСП, наследница на БСП и БРП (к), въпреки, че също е с над 100-годишна история, не е демократична, най-малко след като нейното минало е свързано с поръчителството на атентата в „Света Неделя”, с подбудителството на братоубийствените събития от 1923 г., с лагерите на смъртта след 1944 г.

РДП и мястото й в център-дясното политическо пространство!

При възстановяването си през 1990 г. РДП се определи като партия в център-дясното политическо пространство на България. Ние, радикалдемократите, участвахме в създаването на коалицията Съюз на демократичните сили (СДС) и в спечелените избори през 1991 г. Участвахме в коалицията Обединени демократични сили (ОДС), в нейното успешно управление 1997-2001 г. и искахме тя да се развива. Участвахме в Синята коалиция (2009 г.), както и в коалицията Съюз на демократичните сили (2013 г.) и искахме те да бъдат не само за едни избори.

Какво избираме?

Провеждат се избори за Европейски парламент. За политиката на Европейската комисия - дясна, лява или либерална. За мястото на България в обединена Европа. Но великоимперската политика на Русия и особено агресията й спрямо Украйна промени нагласата за тези избори. Ние уважаваме Русия, но сме против авторитарната политика на нейните управляващи. Руснаците са близо до сърцето ни, но сърцето ни е в Европа, в цивилизования свят. От нашата страна на тази разделителна линия са Реформаторския блок, Синьо единство, ГЕРБ. За щастие, това са и политическите субекти, които се определят като десни. В предстоящите евроизбори десните и демократични партии трябваше да се явят с обща листа. Национален, силен, сплотен отбор, който да се бори за повече депутати на Европейската народна партия (ЕНП). И в който да не се броят играчите към коя партия принадлежат. И треньорите да не настройват електората да окуражава само своите любимци. Трябваше, искахме го, но не стана!

Нашият избор!

Затова ще гласуваме за листата на най-голямата дясна партия, която е обявила за приоритет европейското бъдеще на България. За да не загубим нито глас. За да приближим с победата си датата на предсрочните парламентарни избори. За достойно място в обединена Европа. А и листата на ГЕРБ е безупречна.

 

Захари Петров, председател на РДП

 
С цветя и тържествена литургия!

Всяка година - на 11 май, радикалдемократите в България отбелязваме своя партиен празник. С цветя и тържествена литургия! На тази светла дата Църквата почита светите равноапостоли - братята Кирил и Методий.
Преди време в християнските храмове чествали паметта на всеки от тях поотделно - в деня на кончината им: св. Кирил - на 14 февруари, а св. Методий - на 6 април. Но тъй като били родни братя и тяхната апостолска мисия ги обединявала, постепенно се появило желанието те да бъдат възпоменавани заедно. Отначало общото им дело започнало да се ознаменува на 6 април. Едва по-късно била възприета друга дата - 11 май. Основна причина за тази промяна бил Великият пост, по времето на който, според канона, не е редно да се празнува тържествено. През 1211 г. на Търновския събор било решено в Синодика на цар Борил да се постави специално словословие за св. св. Кирил и Методий.
В годините на османско владичество, макар и прикрито, честването на апостолите се отбелязвало редовно в българските църкви и манастири.
Към средата на ХІХ век, денят, посветен на солунските братя, започнал да се почита и извън рамките на обикновените църковни ритуали. През 1851 г. по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив било наименувано “Св. св. Кирил и Методий”. След 1857 г. 11 май се включил трайно в националната празнична система на българите - отначало като патронен празник на различни училища, а впоследствие и с всенародни тържества. Честването на делото на светите равноапостоли, не само в църковните храмове, а и извън тях, се превърнало в символ на неутолимата жажда у сънародниците ни за просвета и наука. Този светъл ден все повече се отъждествявал с тяхната борба за национално обособяване. Неслучайно във в. “Знаме” от 9 май 1875 г. Христо Ботев го нарича “празник на нашето историческо възрождение…, който ни напомня нашето преминало и настояще, и празник, който трябва да ни въодушевява с идеята за пълно духовно и политическо освобождение”.

продължава>
 
РДП и ГЕРБ подписаха споразумение за политическо партньорство

На 9 април 2014 г. председателите на Радикалдемократическата партия в България (РДП) и на Политическа партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) - Захари Петров и Бойко Борисов, подписаха споразумения за политическо партньорство. Документът предвижда РДП да подкрепи кандидатите от листата на ГЕРБ за членове на Европейския парламент на изборите през месец май, както и двете партии да работят за незабавни предсрочни парламентарни избори, формиране на бъдещо център-дясно правителство на България и продължаване на политическото си партньорство на следващите парламентарни и местни избори.

 

 
Как да градим съвременна България?

Image

На 12 декември председателите на Радикалдемократическа партия в България (РДП) - Захари Петров, на ПП Обединени земеделци(ОЗ) - Петя Ставрева, и на Българската социалдемократическа партия (БСДП) - Йордан Нихризов, се срещнаха с президента на КНСБ - Пламен Димитров, в централата на синдиката - на столичния площад “Македония” № 1..

На срещата бе анализирана обществено-политическата ситуация в страната. Обект на разговора бяха и приетия бюджет на страната за 2014 г., както и проблемите при усвояването на средствата от еврофондовете. Участниците изразиха общо мнение за необходимостта от нов обществен договор, както и от спешни мерки за решаване на проблемите в социалната политика, в енергетиката, икономиката, образованието, земеделието и регионите.

Президентът на КНСБ изрази мнението, че нови парламентарни избори може да има само в случай, че общественият консенсус породи дебат за нов обществен договор. Според него днес такъв консенсус липсва и затова възможността за нови избори през месец май 2014 г. е твърде малка. Пламен Димитров изрази опасенията си относно състоянието на пазара на труда в България, особено след отварянето на границите от 1 януари, когато и малкото останали квалифицирани работници в страната ни могат да я напуснат. Ние сме за възстановяване на индустрията в България, за стимулирането на икономиката и повече работни места, заяви той. Необходими са спешни решения в енергетиката, инвестиции и стабилност, за да не бъдат изнудвани потребителите и домакинствата. Крайно време е да се излезе от този вандализъм във ВЕИ сектора, допълни още лидерът на КНСБ.

Изпълнителният секретар на КНСБ - Асия Гонева, подчерта факта, че България е единствената страна, намалила няколко пъти данъка за богатите, което не води до нищо добро. Тя допълни, че всяко правителство бърза да променя закона за социално осигуряване, което доведе до грешки за милиарди, които тежат на всички нас - осигурителните лица.

РДП, Обединени земеделци, БСДП и КНСБ се обединиха около мнението, че е необходим широк обществен дебат, в който да бъдат набелязани националните приоритети за ускорено и успешно развитие на България.

Председателят на РДП изрази опасенията на радикалдемократите, че основни ценности на нацията са загърбени и непоправимо накърнени - почитта към традициите и държавните символи, авторитетът на семейството, стремежът към просвещение и висок морал. С дълбоката криза в образованието, нацията е заплашена да загуби своята идентичност не само в рамките на обединена Европа. Когато и да са изборите за Обикновено народно събрание, те вероятно ще възпроизведат в една или друга форма порочния политически модел. Затова Захари Петров апелира за необходимостта от ангажимент за изработване на основните принципи на една нова конституция, както и широкото им обществено обсъждане и приемане от Велико народно събрание. В заключение той изрази готовност да предостави на съответните браншови синдикати предложенията на РДП за законодателни промени в областта на културата и средното образование.

Петя Ставрева сподели необходимостта от нов обществен договор, поради тоталния срив на доверието към институциите и държавността. Това налага промени в конституцията и в законодателството, свързани с подобряване на представителността на българските граждани и на възможностите им за пряко участие в процеса на вземане на решения. Лидерът на Обединени земеделци представи предложенията на партията за промени в законодателството, касаещи пазара на българска земя, за да бъдат защитени националните интереси. Тя заяви необходимостта от политика за устойчиво развитие на регионите и за по-ефективно усвояване на средствата от европейските фондове.

Само като се опираме на авторитета и подкрепата на синдикатите можем да стигнем до така необходимия ни обществен дебат, подчерта председателят на БСДП. Йордан Нихризов обърна внимание на актуалния за обществото въпрос - какво искаме да изградим у нас, утре и в бъдеще? Разумният път за излизане от настоящата криза е в открит диалог и партньорство между демократичните политически партии и обществените организации за обединение около общи приоритети, а не на опитите за противопоставяне и парцелиране на политическото пространство, довели до загубата на вярата у хората в морала и държавността, допълни той.

 
Необходим е нов обществен договор, който да е гарант за демократичното развитие на страната

Image

Председателите на РДП - Захари Петров, на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева и на БСДП - Йордан Нихризов, се срещнаха на 20 ноември 2013 г. с президента на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев в централата на синдиката в София.

Обсъдени бяха необходимостта от обединение около национални приоритети и каузи, все по-наложителните промени в конституцията, в изборното законодателство, борба с монополите, продължаване на децентрализацията и повече правомощия на местното самоуправление.

Председателят на РДП Захари Петров сравни ситуацията в страната с поведението на компютър, който поради грешки в операционната система често блокира и потребителят се надява да се справи с често изключване-включване. А правилното решение е инсталирането на ново копие на софтуера, при това с отстранени грешки.

Крайно време е всички елементи на демократичната общност у нас: граждани, сдружения, синдикати, партии да формулираме едни нови правила на функциониране на държавата, които след широко обсъждане да залегнат като основа на новия основен закон. Тогава бързо ще извървим пътя за насрочване на Велико народно събрание и приемане в рамките на месец-два на новата конституция, убеден е Захари Петров.

Необходим е нов обществен договор, който да е гарант за демократичното развитие на страната. Убедени сме, че в днешната напрегната обстановка и в условията на срив на доверие към всички институции у нас все по-актуален е въпросът за наложителни промени на системата на управление на държавата, изтъкна на срещата лидерът на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева.

Председателят на БСДП Йордан Нихризов заяви, че днес за обществото първостепенен става въпроса: Какво искаме да изградим у нас, утре и в бъдеще? Разумният път за излизане от настоящата криза е в открит диалог и партньорство между демократичните политически партии и обществените организации за обединение  около общи приоритети, а не порочните опити за противопоставяне и парцелиране на политическото пространство, довели до загубата на вярата у хората в морала и държавността, подчерта той.

 
Ако ни води разума, ще намерим „спасението” и без да търсим поредния „спасител”

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

от

традиционните български партии

Обединени земеделци, БСДП и РДП

 

Призоваваме за открит диалог и партньорство в демократичното пространство, а не за конфронтация и популизъм

 

Днес българското общество е дълбоко разделено и противопоставено. Двадесет и четири години след началото на прехода към демокрация станаха ясни слабостите му, но не и вярната посока в бъдещето.

Сега мнозина громят с пламенни слова монополи, олигархия, задкулисие, но нямат вяра в държавните институции, защото се чувстват непредставени в тях. Млади хора протестират и искат държавността да почива на принципите на справедливостта, на ценностна система, за да имат своята перспектива тук, в България.

В същото време конфронтацията между политическите партии е в своя апогей. В общественото съзнание започват да се насаждат нехарактерни за българите ксенофобски и дори расистки настроения, които ни отдалечават от основните начала на демократична Европа.

Партиите от демократичното пространство са разделени и противопоставени, повечето от тях искат да заградят свой периметър и да изтикат останалите от него. Задават се много въпроси, свързани с минало и настояще, но липсва най-главният отговор – програмата, която казва какво искаме да изградим утре и в бъдеще.

Като политически организации, носители на традиционни български демократични идеи, заявяваме, че изходът от ситуацията не е в популистката надпревара, нито в търсенето на нови врагове.

Нашата воля и призив е за обединение на политическите партии от дясно-центристкия спектър около общи принципи и цели, които да бъдат предложени на българското общество. Нека, както в началото на прехода декларирахме, че искаме България да стане част от семейството на Обединена Европа, така днес да заявим кои са българските национални интереси във всички сфери на икономиката и обществения живот и с какви средства и методи ще ги отстоим.

Призоваваме отново за открит диалог и партньорство между демократичните партии и движения от център-дясното. Нека заедно да начертаем всички виждания за бъдещето на България, по които може да бъде постигнат консенсус.

Това според нас е разумният път за излизане от настоящата криза, който ще възроди сринатото доверие към държавността и ще даде на младите хора вярата в демократичната ценностна система.

Ако ни води разума, ще намерим „спасението” и без да търсим поредния „спасител”.

 
В трудни за България дни...

На 9 ноември 2013 г. в София се проведе Третия конгрес на партия “Обединени земеделци”. На поста председател беше преизбрана Петя Ставрева.

Ние, радикалдемократите, желаем успешно представяне на избраното ръководство на партията, с която имаме чудесни коалиционни отношения както в местни избори и в Синята коалиция, така и на парламентарните избори, заедно със СДС.

С приветствие към делегатите и гостите на конгреса се обърна председателят на РДП, Захари Петров:

"Уважаема госпожо Мозер,

Уважаема госпожо Ставрева,

Уважаеми гости и делегати,

За мен е чест да приветствам Третия конгрес на Обединените земеделци от името на Радикалдемократическата партия. Ние често чуваме: има ли смисъл да съществува такава партия като нашата - без аналог в страни като Великобритания, САЩ, Франция? Вероятно и Вие сте чували същото по адрес на Вашата партия?

В годините след 1989 г. се нароиха много партии, производни на БКП и нейния „железен юмрук” - Държавна сигурност. Хората са объркани - как да разпознаят наистина демократичните формации? Защото само в приказката на Шарл Перо котаракът успя да премахне човекоядеца в едно от поредните му превъплъщения.

Голяма е нашата отговорност, на земеделци и радикалдемократи, да продължим да маркираме зоната на автентично демократичните политически организации. Защото демократични партии е имало и преди 1989 г. и огромна заслуга за това имат нашите велики предшественици: Александър Стамболийски, Никола Петков, Г. М. Димитров, Найчо Цанов, Тодор Влайков.

Обръщам се и към другите партии от демократичното пространство - пазете ни, нужни сме ви.

Вие провеждате конгреса си в трудни за България дни. Трябва да се намери изход от дълбоката политическа криза, в която е изпаднала страната. Ако ПАРИТЕ корумпират управленците, има решение - избирателят ще гласува само за честни, неподкупни политици. Но когато ПАРИТЕ назначават управленците, изходът е един: - Нови правила, Нова Конституция, Нова България.

Пожелавам успех на Вашия най-висок форум!" 

 
Да вдъхнем кураж от великите ни предшественици!

На 1 ноември всички ние почитаме деня на народните будители! В българската политика също е имало будители. Има ли ги обаче днес?

Създателите на Радикалдемократическата партия в България са били радетели за ценности, които днес наричаме европейски - политическа толерантност, свобода на словото, печата и сдруженията, реформи в образованието, социалната и икономическата сфера, стопанска самостоятелност на общините и децентрализация на държавното управление. В този смисъл първите радикалдемократи в България могат да се определят като народни будители.

Днес непрестанно се говори за нов морал и нови ценности в политиката. В медийното пространство отекват позабравени стари идеи, които преди почти сто години хора, не по-глупави от нас и далеч по-безкористни от днешните български политици и държавници, са издигнали като партийна платформа и са работели за осъществяването й. 

Честит празник, приятели! И нека на този свят ден вдъхнем кураж от великите ни предшественици!

 
Видин отново с паметник на Найчо Цанов

Image

 

На 25 октомври 2013 г., непосредствено преди празника на Видин - Димитровден, тържествено беше открит възстановеният паметник на Найчо Цанов в крайдунавския град. Монументът бе поруган преди 13 години, когато бюстът бе откраднат.

 

Средствата за възстановяването на паметника бяха осигурени от бивши и настоящи членове на Радикалдемократическата партия в България, а новият бюст бе изработен от скулптора Георги Минчев - преподавател във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий”. Церемонията беше съпроводена с изпълнения на градския духов оркестър, заупокойна молитва и водосвет, отслужени от архимандрит Поликарп, приветствени слова от кмета на областния град - Герго Гергов, и от председателя на РДП - Захари Петров. 

 

Освен сумата от 7 400 лева, която радикалдемократите осигуриха за възстановяване на бюст-паметника на големия политик и общественик, лидерът на РДП дари на община Видин и химн в памет на Найчо Цанов, създаден от Александър Кръстев във Варна през 1927 година и записан на диск със съдействието на местната организация на РДП в Пловдив. Същия подарък получи и Регионалния исторически музей в крайдунавския град, както и специално издание на книгата на Найчо Цанов - „Царят на българите и погрома”.

 

Преди това на специална пресконференция Захари Петров заяви, че Найчо Цанов не е само един от основателите на Радикалдемократическата партия в България през 1906 г., но той е личност с общонационално достояние, след което сподели, че при възстановяване на неговия бюст-паметник доц. Георги Минчев е работил по снимки от предишния откраднат и нарязан за скрап бронзов барелеф, както и по други фотографии на Найчо Цанов. Новият бюст не е от бронз, а от полиестерна смола и не може да се предава във вторични суровини, допълни председателят на РДП. Той изтъкна също, че в периода от 1908 до 1924 г. кметове на Видин са били само радикалдемократи, включително и с пълно мнозинство в общинския съвет. Първият кмет радикалдемократ е Димитър Балев (изпълнява длъжността от 17 юли 1908 до смъртта си на 15 януари 1915 г.). Негова е идеята за мост между Видин и Калафат („Видински общински вестник", г. І, бр. 31 / 31. Х. 1909 г.). Вторият кмет радикалдемократ е Димитър Дамянов. Той е градоначалник от 17 януари 1915 г. до 20 януари 1920 г., с прекъсване от 11 януари 1917 г. до 11 февруари 1919 г., когато кмет на града е неговият заместник Петър Джорински. Четвъртият кмет радикалдемократ е Асен Цанов (доктор на юридическите науки на Хайделбергския университет и племенник на Найчо Цанов). По негово време е проведен първият в България местен референдум, бил е и народен представител. Той полага грижи за индустриализацията и търговията на Видин, раздава безплатно общински парцели за строеж на жилища, подготвен е проект за електрификация на Видин. Тогава Найчо Цанов и неговите съпартийци полагат основата на едно по-модерно разбиране за правенето на политика. Найчо Цанов е един от първите, които са заговорили за морал в политиката - нещо, което е актуално и днес, подчерта Захари Петров.

 
Нека заедно да предложим демократична алтернатива на статуквото!

Радикалдемократическата партия в България, ПП Обединени земеделци и Българската социалдемократическа партия остро осъждаме  окървавяването на мирния протест на българските граждани!

От вчера България е променена. В опасност са не само изпълнението на бюджета и икономиката на държавата, заплашена е и демокрацията. Срещу българския народ са шепа дискредитирани политици, вкопчили се отчаяно във властта. Те няма да се поколебаят да използват всички средства, за да продължат управлението в услуга на кукловодите от групировките и олигархията.

Настояваме парламентът спешно да гласува промени в изборното законодателство, които ще създадат равнопоставеност на участниците в изборите и ще ограничат контролирания и купен вот.

Кредитът на доверие към правителството на Пламен Орешарски е окончателно изчерпан и единственият изход от кризисната ситуация са оставка и нови избори!

Днес българското общество очаква от партиите от демократичния спектър реална консолидация около общи приоритети и програма за извеждане на страната от кризата.

Време е да спрем парцелирането на център-дясното пространство на принципа на предизборните аритметики и на конфронтацията. Нека заедно да предложим демократична алтернатива на статуквото.

24 юли 2013 г.

 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 6 от 6